Ga direct naar inhoud

Muriël Kneepkens bespaart op bijna alles: “Ik zie het als een sport”

Beter met geld / Besparen op je uitgaven

Besparen doet Muriël Kneepkens (37) al haar hele leven. Jarenlang was dat noodzaak. Samen met haar man Menno heeft ze al vijftien jaar een winkel in tweedehandskleding in Amsterdam, Vindit Vintage, en een webshop in hoeden. De winkel kochten ze met geleend geld dat ze zo snel mogelijk weer wilden aflossen. Dat is ze gelukt door hard te werken en te besparen. Waar bespaart Muriël allemaal op? Hoe gaat dat haar af? En wat kan ze nu allemaal doen, dankzij haar spaarzaamheid?

Muriel Kneepkens voor haar tweedehandskleding-zaak.

De winkel van Muriël is gevestigd in een pittoresk straatje in de Jordaan. In deze gemoedelijke wijk lopen winkeleigenaren bij elkaar naar binnen om even te buurten. Toeristen bekijken de menukaarten en maken foto’s van de Westertoren, waar Muriël vanuit haar winkel uitzicht op heeft. Zes dagen per week is Muriël in de zaak te vinden. Menno houdt zich vooral bezig met de webshop.

Tweedehands kleding is Muriëls lust en leven. Ze werkt al in deze sector sinds haar vijftiende. Inmiddels heeft ze een scherp oog ontwikkeld voor de kwaliteit van kledingstukken. Nieuwe kleding koopt ze zelden. “Kleding van nu zit niet goed in elkaar”, vindt de Amsterdamse. “In tegenstelling tot veel tweedehands kleding. Sommige mensen associëren tweedehands met armoede, ik zie het juist als rijkdom. Een vintage kledingstuk dat ik in de winkel verkoop, heeft al een leven achter de rug en gaat nog steeds mee. Het is in de loop der tijd niet stuk gegaan of verwassen, dat zegt wat over de kwaliteit.”

Waar bespaar je, behalve nieuwe kleding, nog meer op?

“In principe bespaar ik op alles. Ik kijk kritisch naar mijn verzekeringen, neem mijn eigen lunch mee, koop geen to-go koffies en haal boodschappen op de markt of bij de budgetsupermarkt. Als een van mijn favoriete producten in de aanbieding is, neem ik een voorraad mee. Onlangs ben ik pas voor de tweede keer in mijn leven naar de kapper geweest. Bij alles maak ik de afweging: is dit het geld waard? Lekker op de bank zitten met een fles wijn en een goede cd kan voor mij net zo leuk zijn als een duur avondje uit.”

Waar komt die spaarzaamheid vandaan?

“Uit mijn jeugd. We hadden het niet breed thuis. Daardoor heb ik nooit een vangnet gehad. Spullen die voor leeftijdsgenoten normaal waren, stonden op mijn verlanglijstje. Een spijkerbroek bijvoorbeeld. Ik weet nog dat ik als klein meisje een groot chocolade-ei kreeg met Pasen. Die bewaarde ik tot Sinterklaas, een half jaar later. Toen maakte ik de verpakking open en kwam ik erachter dat chocolade na een tijdje wit uitslaat. Oeps!”

Ik weet dat ik van weinig geld rond kan komen, dat geeft rust.

“Verder was deze winkel een grote investering. Aanvankelijk huurden we het pand, maar zes jaar geleden wilde de woningcorporatie het gaan verkopen. Met een aantal familieleningen hebben we het pand kunnen kopen. Jarenlang draaiden we elk dubbeltje drie keer om en gingen we weinig de deur uit. We kwamen rond van € 800,- per maand, inclusief vaste lasten. Ons spaarzame gedrag zorgde er wel voor dat de leningen inmiddels afgelost zijn. Inmiddels hebben we weer een spaarbuffer.”

Internetsparen

Flexibel sparen tegen een variabele rente? Vraag gratis een internetspaarrekening aan.

Spaarrekening openen

Wat kun je jezelf nu dan weer veroorloven?

“Een paar jaar geleden hebben we ons motorrijbewijs gehaald en twee motoren gekocht. Daar hebben we lang voor gespaard. Het gevoel van vrijheid dat je hebt op een motor, geweldig. Verder kunnen we het ons nu veroorloven de winkel op zondag te sluiten. En in de winter ook op maandag. Dan doen we samen wat leuks. Ook hebben we nu een auto, al delen we die wel weer met een vriend om toch kosten te besparen.”

Waar geef je wel graag geld aan uit?

“Als ik dan toch een keer geld uitgeef, ga ik graag uit eten. Ik let wel op de prijs, maar probeer ook te denken: nu mag het een keer. Als je geld uitgeeft, moet je er ook van genieten. Ook vind ik het leuk af en toe naar de film of het theater te gaan. Ervaringen doen me meer dan spullen. Met Menno maak ik graag verre reizen, vaak buiten Europa. Daar zetten we geld voor apart.”

Sparen jullie ook voor later?

“Zeker, je weet nooit wat er gebeurt. Als ondernemer al helemaal niet. Daarom zorgen we dat we altijd een buffer hebben. Aan Aanvullende PensioenOpbouw doen we (nog) niet, ons pensioen zit in de winkel. Als we later niet meer willen of kunnen werken, verhuren we ons pand. De locatie – hartje Jordaan – is heel gewild, dus dat kan ons flink wat opleveren.”

Ik ben ervan overtuigd dat het verwezenlijken van je droom mogelijk is. Je moet er alleen wel wat voor doen.

Hoe gaat het besparen je af?

“Ik doe het al zo lang, dus het gaat van nature. Ik zie besparen als een sport, ik vind het een uitdaging om zuinig te leven. Alles reken ik uit: wat kan ik doen met het geld dat ik nu bespaar? In een Excel-bestand houd ik onze inkomsten en uitgaven bij. Ik heb niet het gevoel dat ik veel moet laten om zo te leven. Uiteindelijk is het mijn eigen keuze om te besparen. Materiële zaken heb ik niet nodig om me rijk te voelen. Ik weet dat ik van weinig geld rond kan komen, dat geeft rust.”

Wat betekent geld voor jou?

“Voor mij betekent geld vrijheid en onafhankelijkheid. Sommige mensen reageren verbaasd als ik vertel dat ik een pand in het centrum van Amsterdam gekocht en afbetaald heb. Dat klinkt moeilijk, maar ik ben ervan overtuigd dat het verwezenlijken van je droom voor veel mensen mogelijk is. Je moet er alleen wel wat voor doen: hard werken en goed sparen. En op de kleintjes letten. Je denkt misschien dat het niet uitmaakt of je een blikje tomatenpuree koopt voor € 0,07 of voor € 0,15. Maar dat maakt wel degelijk uit. Tel al die kleine besparingen bij elkaar op en het scheelt je op jaarbasis honderden euro’s.”

3 ultieme bespaartips van Muriël

Wat energie besparen Muriël heeft opgeleverd

De grootste besparing van Muriël? “Energie”, zegt ze zonder twijfel in haar stem. Vijftien jaar geleden begon ze thuis en in de winkel op haar energieverbruik te letten. “Inmiddels heb ik daardoor zo’n € 8.000,- tot € 10.000,- bespaard, denk ik.”

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kun je door het treffen van een aantal simpele verwarmingsmaatregelen veel geld besparen. Daarmee kun je weer sparen of beleggen voor later. Meer tips om energie in huis te besparen vind je in de blog Energiezuinig wonen. Ben je op zoek naar meer algemene, praktische tips om geld te besparen? Bekijk dan de bespaartips van budgetvoorlichtingsorganisatie Nibud.

Door op kleine uitgaven te letten, kun je een hoop geld besparen. Wat zou jij daarmee doen? Je kunt het natuurlijk weer uitgeven aan iets anders, maar je kunt het ook opsparen. Op die manier heb je er later nog profijt van. Als je bijvoorbeeld van een verre reis droomt of wat eerder wil stoppen met werken. Bij Nationale-Nederlanden kun je gratis, snel en eenvoudig een spaarrekening openen. Ook beleggen is een mogelijkheid. Wees je wel bewust van de kosten en risico’s die hierbij komen kijken.

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?