Ga direct naar inhoud

Wat kost een rijbewijs? De kosten van rijlessen tot en met rijexamen

Je rijbewijs halen kost flink wat geld. Hoeveel kost een rijbewijs en moet jij dat zelf betalen? Dan is het verstandig op tijd te beginnen met sparen. Wij zochten voor je uit met welke kosten je rekening moet houden.

Een standaardbedrag voor het halen van je rijbewijs is er niet. De totale kosten hangen bijvoorbeeld af van het aantal rijlessen en examens dat je nodig hebt. Ook maakt het uit welke rijschool je kiest.

Hieronder noemen we de gemiddelde kosten voor een rijbewijs waar je rekening mee moet houden. Bij elkaar opgeteld kost een rijbewijs dan zo’n € 3.060,-.

1. Aantal rijlessen

Uit onderzoek van het CBR (2021) blijkt dat cursisten gemiddeld 43 lesuren nodig hebben om hun rijbewijs te halen. De gemiddelde prijs van een rijles van één uur is volgens het CBR € 53,-. Op basis van deze gemiddelden zou je uitkomen op € 2.279,- voor je rijlessen.

Ga je de prijzen van rijscholen vergelijken? Vraag dan ook na hoe lang een les precies duurt. Bij de ene rijschool duurt een les bijvoorbeeld 45 minuten en bij de andere één uur.

Een pakket rijlessen kan voordeliger zijn dan losse lessen. Controleer van tevoren goed wat er nog meer inbegrepen is in zo’n pakket. Denk hierbij aan het praktijkexamen, een eventuele herkansing en een tussentijdse toets.

Je rijbewijs halen kost in 2023 gemiddeld € 3.060,-.

2. Theorie-examen

Om praktijkexamen te mogen doen, moet je eerst de theorie goed beheersen. Een theorie-examen bij het CBR kost € 41,- (2023). Houd er wel rekening mee dat je het examen misschien niet in één keer haalt. Gemiddeld doen kandidaten er 2,4 keer over, volgens het CBR. Denk dus aan een bedrag van gemiddeld € 100,-.

De theorie kun je leren met een (tweedehands) theorieboek of online. Een theorieboek heb je voor z’n € 20,-. De kosten van (online) oefenexamens variëren van € 15,- tot € 30,-. Verder kun je bij sommige rijscholen een masterclass theorie volgen van zo’n € 75,- tot € 150,-.

Sparen bij Nationale-Nederlanden

Een rijbewijs halen kost in 2023 gemiddeld € 3.060,-. Begin dus op tijd met sparen bij Nationale-Nederlanden.

Open een gratis spaarrekening

3. Gezondheidsverklaring CBR

Om rijexamen te mogen doen, moet je een gezondheidsverklaring hebben. Die vraag je aan bij het CBR en kost in 2023 € 41,-.

4. Tussentijdse toets (optie)

Zo’n 40% van de kandidaten doet een tussentijdse toets. Dat is een soort proefexamen. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, krijg je daar vrijstelling voor op je examen. Soms is een tussentijdse toets inbegrepen in je pakket. Zo niet, dan betaal je daar in 2023 € 125,75 voor.

5. Praktijkexamen

Een praktijkexamen bij het CBR kost in 2023 ook € 125,75. Zowel bij je tussentijdse toets als bij je praktijkexamen rekent je rijschool extra kosten voor de administratie, het gebruik van de auto en de (eventuele) aanwezigheid van je instructeur. Wat je betaalt, hangt af van je rijschool, maar denk aan ongeveer € 100,- tot € 150,- extra.

Gemiddeld haalt 50% van de leerlingen het rijbewijs in één keer. Voordat je een rijschool kiest, is het handig te weten wat het slagingspercentage is.

Als je uitgaat van 1,6 praktijkexamens, plus de kosten die je je rijschool betaalt, kom je uit op zo’n € 450,- (2023).

6. Faalangstexamen (optie)

Last van faalangst? Op een faalangstexamen krijg je extra tijd en mag je tussendoor pauzes nemen. Voor € 176,50 (2023) vraag je een faalangstexamen aan bij het CBR. Daar komen nog de administratiekosten en voertuigkosten aan je rijschool bovenop.

7. Spoedcursus (optie)

Heb je je rijbewijs snel nodig? Dan kun je een spoedcursus volgen. In een paar weken tijd word je klaargestoomd voor je rijexamen. Een spoedcursus kost vaak wel wat meer geld. Reken zeker op een paar honderd euro extra. En houd er rekening mee dat je wat dagen vrij moet nemen om zo’n spoedcursus te volgen, omdat je meer lesuren op een dag hebt.

8. Rijbewijs aanvragen

Je rijbewijs gehaald? Yes! Nu alleen nog dat roze pasje aanvragen. Dat doe je bij de gemeente en kost volgens het CBR gemiddeld € 44,65 (2023). Hiervoor heb je ook pasfoto’s nodig. Deze kosten ongeveer € 10,-. Wil je je rijbewijs met spoed aanvragen? Dan betaal je € 34,10 extra.

Totale kosten rijbewijs

Al met al kost je rijbewijs dus gemiddeld € 3.060,- (volgens het CBR in 2023).

Let op: we gaan er hierbij van uit dat je gemiddeld 43 rijlessen van een uur nodig hebt, dat je je rijbewijs in 1,6 keer haalt en je theorie in 2,4 keer. Je volgt geen spoedcursus, doet ook geen faalangstexamen, maar wel een tussentijdse toets.

Tijd voor een auto!

Na het halen van je rijbewijs wil je misschien meteen een auto kopen. Het Nibud zet op een rij wat een auto gemiddeld kost. Daarbij is ook rekening gehouden met onderhoudskosten, brandstof en motorrijtuigbelasting. Vergeet ook niet je auto te verzekeren, bijvoorbeeld bij Nationale-Nederlanden.

Wil je je rijbewijs halen? Dan is het verstandig op tijd te beginnen met sparen. Dat kan gratis, gemakkelijk en snel bij Nationale-Nederlanden. Met onze spaartips kun je alvast wat geld opzijzetten.


Wil je meer weten?