Ga direct naar inhoud

Doorlopend krediet: aflossen als het kan

Beter met geld / Besparen op je uitgaven

Als je een doorlopend krediet hebt afgesloten, loont het om extra af te lossen. Om dit toe te kunnen lichten, leggen we eerst het verschil uit tussen doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Vervolgens laten we zien hoeveel het je bespaart als je extra aflost op je doorlopend krediet.

Verschil doorlopend krediet en persoonlijke lening

Het grote verschil tussen doorlopend krediet en een persoonlijke lening, is de manier waarop het geld wordt verstrekt en hoe je dit weer aflost. In het geval van een persoonlijke lening wordt er in één keer een bepaald bedrag verstrekt. Van dit bedrag wordt vastgelegd wanneer je het geleende bedrag moet hebben terugbetaald. Je betaalt maandelijks een vast bedrag terug. Bij een doorlopend krediet kun je zelf bepalen hoeveel je elke maand gebruikt. Wel wordt er een maximum bedrag afgesproken. Bij een Doorlopend Krediet van Nationale-Nederlanden betaal je ook per maand een vast bedrag terug. Van dit bedrag betaal je rente en los je een deel af. Hoeveel je aflost is dus afhankelijk van de actuele rente.

Doorlopend krediet: extra aflossen is mogelijk

Ook in extra aflossen zijn er verschillen tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening moet vaak een boete worden betaald als je extra wil aflossen, omdat de bank dan voorspelde rente-inkomsten misloopt. Vraag dit na bij je geldverstrekker. Bij een doorlopend krediet is het wel mogelijk om zonder boete extra af te lossen.

Waarom extra aflossen?

Als je financiële situatie dit toelaat, is het altijd aan te raden om extra af te lossen op je doorlopend krediet, omdat je op die manier de looptijd van je krediet verkort. Op de lange termijn bespaar je daarmee dus op de rente die je anders zou moeten betalen. Als je maandelijks geld overhoudt, of dit nu eenmalig of structureel is, kun je dit beter gebruiken om extra af te lossen dan op de bank zetten als de rente op je spaarrekening lager is dan de rente op je lening.

Het is ook mogelijk om je doorlopend krediet te laten oversluiten naar een goedkopere verstrekker met een lagere rente.

Maak een financiële planning

Het is altijd goed om een financiële planning te maken. Zowel bij het afsluiten van een lening als bij het extra aflossen. Zodat je lening niet alleen bij je situatie nu past, maar ook in de toekomst. Vaak zijn inkomsten en uitgaven op de langere termijn te plannen. Maak daarvan gebruik om de financiële producten te kiezen die het beste bij jouw inkomsten- en uitgavenpatroon passen.


Wil je meer weten?