Wanneer dacht jij voor het eerst na over je pensioen? Toen je als twintiger je eerste contract ondertekende? Of later pas, toen je er op je vijftigste achter kwam dat je een pensioengat had? In deze driedelige serie onderzoeken we hoe verschillende generaties tegen pensioenopbouw aankijken. Een twintiger, veertiger en (bijna) zestiger blikken terug en vooruit. In dit artikel: projectmanager Arleen Lahnstein (26).
De eerste keer dat Arleen nadacht over pensioen, was toen ze een brief kreeg van het pensioenfonds waar haar bijbaantje onder viel. Tijdens haar studententijd werkte de Rotterdamse bij een huiswerkbegeleidingsinstituut. “Ik had daar ongeveer € 1,- pensioen per maand opgebouwd”, lacht ze. “Is dit hoe mijn pensioen er straks uit gaat zien, dacht ik. Allemaal losse euro’s van verschillende fondsen? En moet ik dan heel lang bij één organisatie werken om een goed pensioen op te bouwen? Dat zag ik helemaal niet zitten.”
Verder was Arleen tijdens haar studie weinig bezig met haar financiële toekomst. Tot ze op haar 24e uitgenodigd werd voor een sollicitatiegesprek bij Frisse Blikken. Dit bureau koppelt jonge professionals met ‘een frisse blik’ aan projecten voor diverse, grote opdrachtgevers. Daarnaast besteden werknemers een dag per week aan persoonlijke ontwikkeling en aan trainingen en cursussen over ondernemerschap.
Vriendinnen schoten in de stress als ik vroeg hoe hun pensioen geregeld was.
Tijdens het sollicitatiegesprek kwam het onderwerp pensioenopbouw ook aan bod. Frisse Blikken biedt geen collectieve pensioenregeling aan. In plaats daarvan krijgen werknemers maandelijks een bedrag van 10% van hun salaris uitgekeerd. Daarmee kunnen ze zelf pensioen opbouwen.
Arleen: “Toen mijn ouders dat hoorden, reageerden ze sceptisch. Moest ik daar wel gaan werken? Ik vond het juist wel wat hebben dat ik de vrijheid kreeg om mijn financiële toekomst zelf in te richten. Frisse Blikken stimuleert jong ondernemerschap. Zelf voor je pensioen zorgen past daar bij.”
Arleen vroeg haar vriendinnen hoe hun pensioen geregeld was. “Ze schoten meteen in de stress en wisten eigenlijk niet hoe het zat. Dat is automatisch geregeld, toch? Zo had ik er waarschijnlijk zelf ook over gedacht, als mijn werkgever wel een collectieve pensioenregeling had gehad.”
Wil je net als Arleen vermogen opbouwen voor extra pensioen? Begin met Aanvullende PensioenOpbouw bij Nationale-Nederlanden.
Frisse Blikken helpt de werknemers om zelf pensioenopbouw te regelen. Het bedrijf geeft bijvoorbeeld een workshop en biedt e-learningprogramma’s over pensioenopbouw aan. “Zo willen ze benadrukken dat het belangrijk is om vroeg stil te staan bij je pensioen en meteen in actie te komen”, weet Arleen. “Een nieuwe baan is voor veel jonge mensen overweldigend. Het onderwerp pensioen staat dan nog ver van hun bed.”
Tijdens de workshop legt het hoofd van de afdeling Financiën uit welke mogelijkheden je hebt om zelf pensioen op te bouwen. En hoe je kunt uitrekenen wat je moet inleggen om later genoeg pensioen te hebben. De conclusie: hoe eerder je begint met opbouwen, hoe minder geld je maandelijks hoeft in te leggen. Arleen besloot daarom meteen actie te ondernemen.
Ze vroeg haar collega’s waar zij pensioen opbouwden en bestudeerde de websites van verschillende pensioenaanbieders. Zo kwam de projectmanager destijds uit bij een online pensioenbank, die haar een goed en veilig gevoel gaf. Daar heeft ze een pensioenrekening op basis van beleggen.
Zo’n vier keer per jaar stort ze geld op deze rekening. Ze berekent de hoogte van haar jaarruimte met de rekenhulp lijfrentepremie van de Belastingdienst. Zo weet ze hoeveel ze maximaal kan inleggen om te profiteren van mogelijk belastingvoordeel.
Arleen weet dat ze later alsnog belasting betaalt over het geld op deze rekening, zodra ze het laat uitkeren. Dat het bedrag voor lange tijd vaststaat, vindt de Rotterdamse niet zo erg. “Het is geld dat ik kan missen.”
Daarnaast is Arleen van plan om samen met haar vriend te beleggen. Het stel denkt erover hun geld te spreiden over verschillende beleggingsfondsen. “Dat lijkt ons een veilige en fijne manier van beleggen. Vooral als we voor een lange looptijd kiezen”, aldus Arleen.
Wil je vermogen opbouwen door te beleggen? Met Beheerd Beleggen kies jij waarvoor wij jouw geld beleggen.
De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
De jonge projectmanager is niet representatief voor haar generatie, denkt ze. Naast de pensioenstappen die ze al heeft gezet, heeft ze vorig jaar met haar vriend een huis gekocht. Ook dat ziet ze als een investering in haar toekomst. “Ik voel me bevoorrecht dat we nu al in die positie zijn.” Ze heeft haar financiële zaken goed op een rij. “Maar ik kijk echt niet iedere dag hoeveel pensioen ik al heb opgebouwd. Ik weet dat ik het geregeld heb. Dat geeft rust.”
Ik heb geen idee hoe ons pensioenstelsel er over veertig jaar uitziet.
Over de stijgende AOW-leeftijd maakt Arleen zich niet druk. “Misschien blijf ik mijn hele leven wel werken”, antwoordt ze. Ze vindt haar huidige werk leuk en wil zeker doorgroeien, maar ziet zichzelf ook wel voor de klas staan.
“Het kan best zijn dat ik over tien jaar besluit om docent te worden. En op mijn veertigste weer ga studeren”, dagdroomt ze. “Een huisje in Zuid-Frankrijk lijkt me ook wel wat, een beetje werken en schilderen.” Tegelijkertijd kan ze zich moeilijk een voorstelling maken bij haar pensioen. “Je weet niet hoe de wereld er over veertig jaar uitziet. Hetzelfde geldt voor ons pensioenstelsel.”
Arleen heeft geen moment spijt gehad van haar keuze voor een werkgever zonder pensioenregeling. Ze is juist blij dat ze zelf aanvullend pensioen opbouwt. “Vooral als ik hoor dat er weer gekort wordt op collectieve pensioenen. Natuurlijk kunnen mijn beleggingen ook fluctueren, maar ik heb toch het idee dat ik het heft in eigen handen heb. Minder afhankelijk ben.” Ook de stap naar ondernemerschap is kleiner doordat ze al zelf pensioen opbouwt.
En haar ouders, zijn die inmiddels gerustgesteld? “Ja”, lacht Arleen. “Nu ze weten hoe ik het geregeld heb, staan ze helemaal achter mijn keuze.” Zekerheid is nu eenmaal belangrijker voor hun generatie, denkt ze. “Ik weet dat ik niet eeuwig bij dezelfde werkgever blijf. Er is nog zoveel te ontdekken.”
Arleen is blij dat ze zelf voor aanvullend pensioen zorgt. Ze wil later misschien ondernemen. Zelf pensioen opbouwen past daar bij. De 42-jarige Bas Boerman is al ondernemer. “Toen ik net begon, wilde ik vooral genoeg inkomen hebben. Pensioen leek nog heel ver weg.” Inmiddels bouwt Bas wel zelf pensioen op.
Toen Arleen haar vriendinnen vroeg hoe zij hun pensioen regelen, schoten ze in de stress. Dat was automatisch geregeld, toch? Sylvia Heemskerk (57) heeft drie kinderen van Arleens leeftijd. Lees hoe zij tegen pensioen aankijken.
Omdat Arleen geen pensioen opbouwde bij haar werkgever, nam ze het heft in eigen handen. Nu zorgt ze zelf voor aanvullend pensioen. Ben je benieuwd hoe veertiger Bas tegen zijn pensioen aankijkt? Of wat de 57-jarige Sylvia generaties na haar meegeeft over pensioen? Lees de andere verhalen over pensioenopbouw.