Ga direct naar inhoud

Baby op komst? Zo maak je jouw woning kindveilig

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Met een baby of peuter in huis is het nooit saai. Vrolijke lachjes, nieuwsgierige oogjes en veel mijlpalen (“Ze draait zich om!”, “Hij kruipt al!”, “De eerste stapjes!”). Maar met elke belangrijke ontwikkeling komt er voor papa en mama een spannende uitdaging bij: hoe houd je het thuis veilig voor je kind? Met deze tips maak je je woning kindveilig.

Spelen in een woning die kindveilig is

Kleine kindjes zijn continu op zoek naar speelgoed. Spelen helpt de ontwikkeling van zintuigen, motoriek en nog veel meer. Daarom is het belangrijk om veel speelgoed in huis te hebben. Hoe kan jouw kindje veilig spelen?

De box is de veilige speelplek van je kleintje. Hier kan hij of zij rustig spelen, zonder dat er gevaarlijke voorwerpen in de buurt zijn. Bewaar speelgoed zo veel mogelijk in de box of in een mand, zodat je er niet over struikelt als je door het huis loopt. Hiermee houd je ook de weg vrij voor als je kleintje zijn of haar eerste stapjes zet!

Houd de weg vrij voor als je kleintje zijn of haar eerste stapjes zet!

Jij gebruikt de salontafel om de afstandsbediening op te leggen, maar je kind ziet dit voorwerp aan voor iets heel anders: een hulpstuk om zich aan op te trekken! Als je dreumes rondkruipt, of misschien wel wil gaan staan, is het belangrijk dat je hoekbeschermers gebruikt op meubels zoals de salontafel. Zo kan hij of zij zich er niet aan stoten.

In hun zoektocht naar interessant speelgoed inspecteren kindjes continu hun vondsten. Hoe ze dat doen? Juist, via de mond. Bijna alles wat op hun pad komt, gaat het mondje in. Ook dat koffielepeltje dat op de grond was gevallen. Hoe opgeruimd het thuis ook is, er zal altijd iets in de buurt van je kleintje zijn waar je even extra op moet lette

Zelf op ontdekkingstocht

Zodra je kleintje begint met kruipen, gaat de magische wereld van je woning open. De gang, de keuken, de slaapkamer… Overal is wel iets te ontdekken of iets om mee te spelen! Baby’s en peuters vinden alles wat nieuw is interessant. Met een aantal simpele aanpassingen aan je woning kan je kindje veilig op ontdekkingstocht.

De trap is een prachtige grote berg die kindjes maar wat graag beklimmen. Zorg voor traphekjes onder- en bovenaan de trap. Zo begint de kleine niet zonder toezicht aan de grote klim.

Ook stopcontacten staan hoog op de lijst van interessante voorwerpen voor baby’s en peuters. En helaas kun je er niet omheen: ze zitten vaak laag in de muur en dus binnen handbereik van je kind. Plaats stopcontactbeschermers of -beveiligers, zodat je kleintje er niet met zijn vingers bij kan.

Plaats stopcontactbeschermers of -beveiligers, zodat je kleintje er niet met zijn vingers bij kan.

Achter papa en mama aan in huis

Kleintjes vinden al die interessante voorwerpen die papa en mama dagelijks gebruiken heel spannend. Vooral apparaten waar je kind net niet bij kan, móeten geïnspecteerd worden. Hoe betrek je je kind bij al die interessante spullen in huis, maar houd je het wel veilig?

Ook belangrijk: pas op voor handjes bij hete pannen. Die pannen waar papa in staat te roeren zien er vanaf onder razend interessant uit. Voorkom dat kinderen erbij kunnen en houd ze op afstand tijdens het koken.

Zorg ervoor dat je kind niet bij de schoonmaakmiddelen kan komen. Berg ze hoog op, zet een kindveilige sluiting op flessen en plaats een kinderslot op lage kastjes.

Tips om je woning kindveilig te maken

Er is zo veel waar je aan kunt denken bij het kindveilig maken van je huis. Maar het moet natuurlijk wel leuk blijven. Met deze laatste tips houd je het veilig én plezierig thuis.

Geniet vooral van een kleintje in huis

Je kunt er niet omheen: ooit zal je kindje zich pijn doen in huis omdat hij bijvoorbeeld valt of struikelt. Dit hoort bij het groot worden. Geniet van de tijd dat je kindje zo klein, nieuwsgierig en creatief is. Die vrolijke lachjes zijn onbetaalbaar.

Je woning kindveilig maken én verzekeren tegen schade

Is jouw woning kindveilig? Dat is fijn. Maar zijn je meubels ook veilig voor jullie gezinsplezier? Met een Inboedelverzekering All risk ben je verzekerd tegen schade die jijzelf, maar ook je kindje veroorzaakt. Dat komt mooi van pas als het laminaat als kleurplaat wordt gebruikt of als de bank wordt ingesmeerd door een kinderhandje vol bosbessen.

Lees over de Inboedelverzekering


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie