Ga direct naar inhoud

Verhuizen naar een nieuwbouwwoning

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Door Leonie ter Veld van gewoonwateenstudentjesavondseet.nl

Het kopen van een nieuwe woning is altijd spannend, maar hoe spannend is het als het huis nog niet bestaat? Willemijn van ‘Wil & Tien’ kocht drie jaar geleden een nieuwbouwwoning in Groningen en ik ga vanuit Nationale-Nederlanden bij haar op bezoek om haar wat vragen te stellen. Wat zijn haar woonwensen, hoe het is om te moeten wachten op en te verhuizen naar een nieuwbouwwoning en hoe heeft ze ervoor gezorgd dat het nieuwe huis als thuis aanvoelde?

De reden voor een nieuwbouwwoning

Jullie hebben twee jaar moeten wachten op de oplevering van jullie nieuwbouwwoning, terwijl jij zwanger was van de tweede en jullie een grotere woning nodig hadden. Waarom hebben jullie dan toch gekozen voor nieuwbouw?

“We hadden inderdaad een grotere woning nodig en wilden niet in een rijtjeshuis wonen. Dan is de stad al gauw verleden tijd. Vervolgens keken we in de dorpen om Groningen heen en viel ons oog al snel op het dorp Leek, omdat dit dicht bij mijn moeder (die regelmatig oppast) is, mijn beste vriendin en zakenpartner hier ook woont en er genoeg ruimte is voor buitenleven. Ik wilde graag in een twee-onder-een-kapwoning wonen en vond de bestaande woningen in Leek niet mooi. Toen viel ons oog op dit nieuwbouwproject waar nog één kavel vrij was en toen hebben we vrij snel besloten: dit moet hem worden. Er was een tuin, de buurt is kindvriendelijk en er waren genoeg slaapkamers.”

De woonwensen van Willemijn

Nu we het erover hebben; wat waren jullie woonwensen eigenlijk?

“Het belangrijkste was dat we groter gingen wonen. We hadden minimaal 3 slaapkamers nodig voor mijn man en mij, Jelle en de komst van Gijs. Ook wilde ik een aparte kantoorruimte aan huis, zodat al m’n werkgerelateerde spullen niet langer overal in de woonkamer rondslingerden. Mijn man wilde erg graag een grote tuin en het was voor hem ook belangrijk om dicht bij de natuur te wonen, zodat hij lekker buiten kan sporten."

Het belangrijkste was dat we groter gingen wonen. We hadden minimaal 3 slaapkamers nodig.

"Daarnaast vonden we het belangrijk om in een kindvriendelijke buurt te wonen, waar de kinderen op straat kunnen spelen en er scholen nabij zijn. Verder hadden we niet zo veel eisen aan het huis, omdat we onder tijdsdruk stonden vanwege mijn zwangerschap. Als een huis aan deze woonwensen voldeed en binnen ons budget paste, was het al snel goed.”

Een eigen huis als thuis

Jullie wonen inmiddels een jaar in de nieuwbouwwoning. Voelde je je er snel thuis en hoe heb je daarvoor gezorgd?

“We voelden ons ontzettend snel thuis. Ik denk dat dat komt omdat we er al twee jaar naartoe leefden om er te gaan wonen. In die twee jaar brachten we regelmatig een bezoek aan de bouwplaats om te kijken hoe de bouw vorderde. We waren continu bezig met beslissingen omtrent de badkamer, keuken, kozijnen en dat soort details van de woning en we konden het huis natuurlijk in ons hoofd al inrichten. We struinden meubelboulevards en Pinterest af en kregen steeds beter een beeld van hoe de woning moest worden.

Toen het eenmaal opgeleverd was en we er in konden, voelde het al heel snel als ons thuis omdat het precies de plek was die we de afgelopen jaren zelf hadden gecreëerd. Daarnaast is het voordeel van zo’n nieuwbouwproject, dat al je buren ongeveer tegelijkertijd er komen wonen. Daardoor heb je meteen een klik met elkaar en dat zorgde er ook voor dat we ons al snel op onze plek voelden hier.”

Tips & tricks

Wat voor tips zou je aan anderen meegeven als ze van plan zijn om een nieuwbouwwoning te kopen?

“Wees creatief en denk outside the box! Je voelt je het snelst thuis als je zelf een eigen draai geeft aan je woning. Dit kun je doen door meteen tijdens de bouw al te kiezen voor de opties die jij mooi vindt. Bij een nieuwbouwwoning heb je namelijk een bouwdepot bij de hypotheek, waaruit je keuzes kunt maken voor bijvoorbeeld een bepaalde keuken of badkamer. Zo hebben wij overal in huis gekozen voor houten kozijnen en vind je overal zwarte details; van de kranen tot de scharnieren waar de deuren in hangen.

Dit maakt ons huis echt onze plek. Het kost misschien in eerste instantie meer om alles naar je smaak te maken, maar het is goedkoper om het meteen te doen, dan het later nog aan te passen.

Tevens hebben wij tijdens de bouwperiode een interieurstylist naar de bouwtekeningen laten kijken en zij kwam met een heel tof creatief idee. In de woonkamer, wat een vrij lange rechte ruimte is, staan nu twee open boekenkasten die de ruimte in tweeën breekt en zo het zitgedeelte van het eetgedeelte scheidt. Dit had ik zelf nooit bedacht, maar ik ben er ontzettend blij mee. Bovendien maakt dit ons huis uniek, ten opzichte van de andere woningen hier in de buurt.”

Tot slot

En daarmee sluiten we het interview in de prachtige nieuwbouwwoning van Willemijn af. Je leven kan verschillende wendingen nemen, maar één ding is zeker: je hebt altijd behoefte aan een thuis. Kies je voor een nieuwbouwwoning, of juist een ouder pand?

De volgende keer ga ik langs bij Cynthia in Zwolle. Zij heeft juist bewust gekozen voor een jaren ‘30 woning en ik ben razend benieuwd naar haar woonwensen.


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen