Ga direct naar inhoud

Checklist verhuizen

Dit artikel gaat over Verhuizen binnen Wonen

Je hebt een nieuwe woning gevonden. Dat betekent verhuizen! Daar komt heel wat bij kijken, zowel bij je nieuwe als je oude huis. Toch kom je met een goede voorbereiding een heel eind. Met onze ‘checklist verhuizen’ vertellen we je aan welke belangrijke zaken je moet denken. Op die manier kun je de verhuizing soepel laten verlopen.

Voor het verhuizen

Vanaf 3 maanden van tevoren

 • Verhuisdagen en vergoedingen vanuit je werkgever
  Check bij je werkgever hoeveel dagen je krijgt bij een verhuizing. Je kunt het aantal verhuisdagen ook vinden in de CAO. Deze dagen heb je hard nodig om alles te organiseren voor je ouder én je nieuwe huis.
   
 • Huurwoning opzeggen of koopwoning verlaten
  Ga je uit een huurwoning? Houd dan rekening met de opzegtermijn. Die bedraagt één tot drie maanden. De woning moet in principe in dezelfde staat worden opgeleverd, zoals je deze aantrof bij ingebruikname. Als de woning niet in orde is kan de verhuurder dit in rekening brengen. Bij een koopwoning heb je ook te maken met een eindinspectie. De koper bekijkt samen met de eventuele makelaar of de staat van de woning naar wens is en of de lijst met roerende zaken in het huis klopt met wat hij aantreft.
   
 • Maten meten
  Als het lukt met de huidige bewoners van je nieuwe huis af te spreken, neem dan zo snel mogelijk de maten op. Lukt dat niet, vraag dan de maten op per mail of telefoon. Bedenk goed welke maten je nodig hebt om te weten of alles past.
   
 • Verkoop oude spullen
  Inventariseer wat je mee wil nemen en wat je nog moet kopen. Onnodige spullen kun je alvast verkopen, naar de kringloopwinkel brengen of je kunt iemand in je omgeving blij maken ermee. Je kunt ook spullen achterlaten voor de nieuwe bewoners, zoals gordijnen op maat. Daarvoor kun je ook een vergoeding vragen.
   
 • Nieuwe meubels en inrichting
  Als je naar een nieuw huis gaat, heb je vaak nieuwe meubels nodig, zodat je inrichting volledig naar je smaak is én alles past. Bestel nieuwe spullen op tijd. Voor meubels geldt vaak een lange levertijd.
   
 • Nieuwe meubels en inrichting
  Als je naar een nieuw huis gaat, heb je vaak nieuwe meubels nodig, zodat je inrichting volledig naar je smaak is én alles past. Bestel nieuwe spullen op tijd. Voor meubels geldt vaak een lange levertijd.
   

Vanaf 1 maand van tevoren

 • Gas, water en licht opzeggen of overzetten
  Je wil natuurlijk meteen gas, water en licht hebben in je nieuwe optrekje. Je kunt je huidige contract meenemen naar je nieuwe huis. Of je maakt van de gelegenheid gebruik om een nieuwe aanbieder te kiezen. Dat kan goedkoper zijn. In dat geval zeg je bij de huidige aanbieder op. neem je de diensten mee naar het nieuwe adres en hoef je alleen jouw adres te wijzigen. Zorg dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Een ander huis betekent vaak ook een ander maandbedrag. Bijvoorbeeld door de grootte of isolatie.
   
 • Woonverzekeringen aanpassen
  Je verhuist naar een ander adres. Dat kan de premie van je woonverzekeringen beïnvloeden. Als je veel nieuwe spullen voor je interieur koopt, is het handig om je inboedelverzekering te checken. Koop je een nieuw huis? Dan heb je een verplichte opstalverzekering nodig.
   
 • Abonnement televisie, internet en telefoon regelen
  Je kunt je huidige abonnement meenemen of opzeggen en kiezen voor een nieuw abonnement. Als je binnen de contractperiode van je provider zit, moet je deze meenemen naar je nieuwe adres. Dit kost meestal twee weken om te verwerken. Hou daar rekening mee om meteen online te kunnen op je nieuwe adres. Zit je buiten de contractperiode? Dan geldt een opzegtermijn van een maand. Voor keuzeadvies kun je de website van de consumentenbond raadplegen. Regel van te voren al een monteur of kennis die de internetaansluiting installeert als je dit zelf niet kan of wil doen.
   
 • Bouw je boodschappen af
  Om te voorkomen dat je een enorme voorraad hebt die je mee moet nemen, kun je het best een maand van tevoren wat minder boodschappen inkopen.
   
 • Koop het juiste verhuismateriaal
  Zorg dat je goede, stevige verhuisdozen koopt waar je alles in krijgt. Zorg ook voor dekens en cellofaanfolie om breekbare spullen te beschermen. Zorg voor een steekkar of een meubeltransporter.
   
 • Begin al met spullen inpakken
  Ga georganiseerd te werk en maak een indeling voor wat je in welke doos stopt. Label elke doos en maak ze niet te zwaar. Je kunt een verhuizer inschakelen. Dat is lekker makkelijk! Wil je besparen op je verhuizing, regel dan een transportbusje of aanhanger en vraag een aantal sterke vrienden. De spullen die je dagelijks gebruikt, zoals tandenborstel of kam, stop je op de dag van de verhuizing in één tas.
   

Vanaf 2 weken van tevoren

 • Alle sleutels verzamelen en sloten vervangen
  Verzamel alle sleutels die van de woning in omloop zijn. Woningcorporaties veranderen standaard het slot voor nieuwe bewoners. En ga je zelf op een nieuwe plek wonen, koop dan alvast nieuwe sloten. Een veilig gevoel is onbetaalbaar. Inventarisatie van de sloten kan gelijk met het opnemen van de maten.
   
 • Regel een oppas voor kinderen en dieren
  Zorg dat je kinderen en dieren opgevangen worden. Zo hebben ze geen last van de verhuizing en kun jij je volledig focussen op een soepele verhuizing. Zorg dat je dit minimaal een week voor de verhuizing geregeld hebt.
   
 • Witgoed klaar maken voor verhuizing
  Zowel de wasmachine als de vaatwasser moet je ontkoppelen van de kraan en leeg laten lopen. Bij de wasmachine moet je de trommel vastzetten met bijgeleverde schroeven. Haal losse onderdelen uit deze apparaten om schade te voorkomen.
   
 • Zorg voor parkeerplek
  Kun je voor de verhuizing een verhuiswagen of busje in de buurt kwijt? Zo niet, dan kan een verhuizer extra kosten in rekening brengen. Je kunt het best met de buurtbewoners bespreken welke plek je nodig hebt. Dan kan er rekening mee worden gehouden.
   

Op de dag van de verhuizing

 • Koelkast en vriezer leeghalen en schoonmaken
  Maak spullen uit je vriezer en koelkast zoveel mogelijk op voor je verhuist. Zet je vriezer een dag van tevoren uit. Maak alles op de dag zelf goed schoon.
   
 • Huis schoonmaken
  Je laat het huis dat je verlaat schoon achter. Je kunt dit zelf doen, je schoonmoeder vragen of een schoonmaakbedrijf inschakelen. Schoonmaken kost wat moeite en tijd, hou hier rekening mee!
   
 • Meterstanden gas, water en licht noteren en doorgeven
  Controleer de meterstanden van zowel de oude als nieuwe woning. Zorg dat de meterstanden in het inspectierapport of opleveringsdocument van de verhuurder of de makelaar staan. Zo kun je je rekening achteraf controleren en heb je bewijs als het niet klopt. Let er ook op dat de eindstand van de oude bewoners in je nieuwe woning overeen komt met jouw beginstand.
   

Direct na de verhuizing

 • Inschrijven bij de gemeente
  Binnen vijf dagen moet je jezelf aanmelden bij je nieuwe gemeente. De gemeente geeft het nieuwe adres door aan de Belastingdienst, afvalverwerking, zorgverzekeraar, het waterschap, kadaster en openbaar register. Let op: je werkgever en verzekeringen anders dan zorg moet je zelf doen! Ook de bank, tandarts en apotheek moet je zelf inlichten.
   
 • Verhuiskaarten of adreswijzigingskaarten sturen
  Om te zorgen dat jij alle post op het nieuwe adres ontvangt kun je een verhuisservice van bijvoorbeeld PostNL gebruiken. Informeer je vrienden, familie en bedrijven waarvoor je adres belangrijk is via post of e-mail. Hou je een housewarming? Dan kun je dit meteen erin zetten.
   
 • Leer de buren kennen
  Doordat verhuizen nogal hectisch is lijkt kennis maken met de buren minder belangrijk. Toch zul je de komende tijd dichtbij hen wonen. Leg daarom meteen contact met je nieuwe buren.
   
 • Breng geleende spullen terug
  Heb je spullen geleend voor je verhuizing? Zoals een ladder of karretje? Breng deze dan zo snel mogelijk terug naar de eigenaar.
   
 • Hang naambordje op
  Zorg dat iedereen kan zien wie er op het adres woont. Zeker in het begin kunnen er nog mensen langskomen voor de oude bewoners, omdat ze nog niet weten dat ze verhuisd zijn.
   

Inboedelverzekering

 • Tien jaar de nieuwwaarde vergoed
 • Tot € 100.000,- verzekerd
 • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken je premie

Lees meer over de Inboedelverzekering

Opstalverzekering

 • Geen eigen risico
 • Tot € 600.000,- verzekerd
 • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken je premie

Lees meer over de
Opstalverzekering

Zekerheidspakket

 • Eén overzichtelijk pakket
 • Zelf je verzekeringen kiezen
 • Profiteer van pakketkorting

Bereken je premie

Lees meer over het Verzekeringspakket