Ga direct naar inhoud

Zo speelt je kind veilig buiten in eigen tuin

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Wil je kind lekker buitenspelen? Ook in je eigen tuin of terras kunnen de kids heerlijk hun gang gaan! Wij zetten op een rij waar je op moet letten wanneer je kinderen op ontdekkingstocht gaan in je eigen tuin of terras. Van veilige speeltoestellen tot giftige planten. Inderdaad, sommige planten wil je liever niet in je tuin of op het terras hebben staan. Hoe creëer je een veilige buitenspeelplaats in je eigen tuin? Je leest het hier.

Waar je op moet letten bij buitenspelen in de tuin

Speeltoestellen

Buitenspeelplezier begint met veilig buitenspeelgoed. Veranker speeltoestellen stevig in de grond, zodat ze niet omvallen. Heb je meerdere schommels? Rondom een schommel moet ongeveer anderhalve meter vrije ruimte zitten. Een kind van 3,5 jaar of jonger kun je voor de veiligheid het beste laten schommelen in een kuipschommeltje. Zorg er ook altijd voor dat je een speeltoestel op een zachte ondergrond plaatst, zoals rubberen tegels, zand of gras. Met buitenspeelgoed doe je er goed aan de volgende checks regelmatig te doen:

 • Controleer of speelgoed niet is aangetast door het weer.
 • Zijn schroeven nog goed aangedraaid en zitten alle onderdelen nog goed vast?
 • Zit er niets los, steekt er niets uit en zijn er geen (grote) splinters?

Op die manier blijft buitenspeelgoed in topconditie en kan je kind veilig buitenspelen.

Trampoline

Trampolines zijn in trek! Niet zo gek, want kinderen blazen zo heerlijk stoom af. Met wat veiligheidsmaatregelen doen ze dit op een veilige manier. Zo verminder je de valhoogte door de trampoline in een kuil in de grond te plaatsen. Plaats je de trampoline niet in de grond? Dan is een veiligheidsnet een must. Hiermee voorkom je dat kinderen van de trampoline vallen. Daarnaast is het verstandig een trampoline niet in de buurt van muren en andere zware obstakels te plaatsen. Zorg er tot slot voor dat er niets onder de trampoline slingert.

Zandbakken

In een fijne zandbak kunnen kleine kinderen heerlijk én veilig buitenspelen. Met paar checks is ‘ie veilig in gebruik. Houten zandbakken moet je goed schuren zodat het hout lekker glad is en geen splinters heeft. Zorg dat een kunststof zandbak niet in de zon staat, want dan kan hij erg warm worden. Voor kinderen is het fijn als de zandbak niet te hoog is, want dan kunnen ze er zelf in- en uitklimmen. En is je kind klaar met spelen in de zandbak? Sluit deze dan goed af, zodat de kat van de buren het niet als kattenbak gebruikt.

Zwembaden en vijvers

Op een warme dag maak je je kids waarschijnlijk niet blijer dan het zwembad neer te zetten. Veiligheidstip: doe ze waterschoentjes aan. Vaak is de bodem van zo’n zwembad nogal glad en kan je kind uitglijden. Zet het zwembad niet in de volle zon, want in water is de kans op verbranding het grootst én worden de randen van het zwembad erg warm. Plaats ook een parasol bij het zwembad en smeer je kids goed in. Heb je een vijver? Met daaromheen een stevig hek voorkom je dat je kind er per ongeluk in valt.

Checklist giftige planten

Wist je dat niet alle planten veilig zijn voor kinderen? Ook in Nederland zijn er namelijk een aantal giftige planten. Staat een plant uit onderstaande checklist bij jou in de tuin? Dan kun je de plant verwijderen of afschermen met een hekje of gaas. Zo kunnen kinderen er niet mee in aanraking komen.

 • Goudenregen
 • Monnikskap
 • Doornappel
 • Oleander
 • Nicotiana
 • Lelietje-van-dalen
 • Herfsttijloos
 • Taxus
 • Peperboompje


Ook in de tuin verzekerd

Ook de spullen in je tuin, zoals speeltoestellen, zijn met onze Inboedelverzekering gedekt tegen schade door bijvoorbeeld brand, storm of diefstal.

Ook belangrijk om op te letten

Insmeren

Onbezorgd buitenspelen is meer dan alleen veilig buitenspeelgoed, een fijne zandbak en een heerlijk opblaaszwembad. Goede voorzorgsmaatregelen zijn het halve werk. Smeer kinderen daarom altijd goed in voordat ze lekker gaan buitenspelen. Gebruik hiervoor een waterbestendige zonnebrand met hoge UV-factor. Zeker als je kind met water gaat spelen.

Schaduw

Zorg bij mooi en onbewolkt weer voor genoeg schaduw in de tuin. Zet een parasol neer waar je kind lekker onder kan spelen en schuif het zonnescherm uit. Niet alleen goed tegen verbrandingsgevaar, het zorgt ook voor lekker wat verkoeling!

Solide schutting

Kleine kinderen vinden het heerlijk om zelf op avontuur te gaan in eigen tuin. Dat kan prima op een veilige manier. Zorg dat de omheining van je tuin goed sluitend is en dat er bijvoorbeeld geen gaten in de schutting zitten, waardoor je kind naar buiten kan kruipen. Zo voorkom je dat zoon- of dochterlief op een onbewaakt moment toch op straat komt.


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen