Ga direct naar inhoud

6 tips voor productief thuiswerken

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Thuiswerken, op het moment doet een groot deel van Nederland het. Het coronavirus houdt ons aan huis gekluisterd en zorgt ervoor dat veel kantoren gesloten zijn. Hierdoor is die extra kamer ineens een werkplek en vinden alle meetings online plaats. Hoe je fijn, maar ook productief thuiswerkt? Ontdek het met deze handige tips voor thuiswerken.

Een comfortabele werkplek

Begin bij het uitkiezen van een locatie. Heb je een kamer over? Bouw deze dan om tot werkplek. Hierdoor houd je werk en privé gescheiden en ga je met minder afleiding aan de slag. Mocht je deze ruimte niet hebben, dan kan je ook op zolder (tijdelijk) een plekje vrijmaken. Denk daarbij ook om je werkhouding. Zorg daarom altijd voor een goed afgestelde bureaustoel en een bureau of tafel op de juiste hoogte.

Haal de juiste apparatuur in huis

Door de juiste apparatuur in huis te halen, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Een grote monitor werkt nét wat prettiger dan enkel je laptopscherm. Al is het kopen van een nieuwe monitor soms een forse uitgave. Een externe muis en toetsenbord zijn betaalbaarder. Scan en print je veel? Met een all-in-one-scanner heb je het hele pakket in huis.

Nog energie over na het thuiswerken? Doe een work-out in huis met deze tips van Eva over je eigen home gym.

Zorg voor goed bereik

Zonder een razendsnelle internetverbinding ben je nergens in je thuiskantoor. Vooral niet nu alle meetings en communicatie online plaatsvinden. Zorg daarom voor een krachtig wifisignaal en gebruik eventueel een wifirepeater als het bereik op je thuiskantoor op zolder niet goed is. Heb je matige wifi? Dan kun je ook kiezen voor internet via een Ethernet-kabel. Met deze internetkabel heb je ook ver bij de wifi vandaan een superstabiele verbinding.

Inboedelverzekering

Met de Inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden is ook jouw thuiskantoor goed verzekerd.

Bereken je premie

Plan je thuiswerkdag

Natuurlijk raak je weleens afgeleid tijdens het thuiswerken. Om dit te voorkomen, kan het handig zijn om je thuiswerkdag te plannen. Door je to-do’s in een schema te zetten, werk je efficiënter. Met de Pomodorotechniek ben je bijvoorbeeld heel productief. Hiermee stel je per taak een timer van 25 minuten in en krijg je meer gedaan. Tussendoor heb je telkens een paar minuten pauze. Met deze aanpak houd je misschien nog ruimte over om proactief iets op te pakken of om je werkdag wat eerder af te sluiten.

Maak je huis lenteproof

Benieuwd naar wat je thuis kunt doen met dit weer? Zet je ramen en deuren open en begin met de lenteschoonmaak! Maak je huis lenteproof in vijf stappen.

Zijn de kinderen thuis? Verdeel de tijd goed

Nu de meeste kantoren en scholen dicht zijn, is het waarschijnlijk een vol huis thuis. Het kan dan soms best lastig zijn om de aandacht tussen werk en je kinderen goed te verdelen. Werkt je partner ook thuis? Besteed dan om de beurt tijd aan de kinderen. Door aan het begin van de week jullie agenda’s af te stemmen en in shifts te werken, kunnen jullie toch allebei je werk doen of een meeting meepakken.

Hebben jullie tegelijkertijd een vergadering? Met deze tips zijn je kinderen op een educatieve manier zoet:

Blijf in beweging

Het is heel gemakkelijk om nét wat langer in bed te blijven liggen, jezelf naar je laptop te verplaatsen en hier vervolgens acht uur achter te blijven zitten. Dat kan anders! Maak voor een productieve dag ’s ochtends eerst een wandeling, ga even naar buiten na de lunch en ga ook na je werkdag even de deur uit. Zo voorkom je dat de muren op je af komen. Ook kan het contact met collega’s je uit je werksleur halen. Plan bijvoorbeeld een dagelijks online koffiemomentje in met collega’s. Zo lijkt het net alsof jullie op dezelfde werkvloer zijn.

De leukste binnenactiviteiten voor na het thuiswerken of het weekend

Is je werkdag over? Of het weekend aangebroken? Hoewel we de komende tijd binnenblijven zijn er genoeg leuke dingen die je in en rondom het huis kunt doen. Kijk maar:

Knap het huis op

Moet die muur nog steeds geverfd worden? Of heb je altijd al zelf graag een boekenkast willen maken? Online, bijvoorbeeld via Pinterest of woonwebsites, kun je veel inspiratie en zelfs werkbeschrijvingen vinden om eigen meubels te maken.

Spijker je kookkunsten bij

Nu je toch thuis bent, heb je waarschijnlijk meer tijd over om écht eens culinair te koken. Kijk bijvoorbeeld YouTube-video’s en maak een moeilijk gerecht na. Of volg online kooklessen, zoals bij De Kookjuf, waar je van A tot Z kennis maakt met het koken.

Houd een spelletjes- of filmavond

De ideale activiteit voor het hele gezin? Een spelletjes- of filmavond. Trek de kast open en kijk welke bordspellen je nog hebt liggen. Of kijk een film op een van de vele streamingdiensten.

Maak je tuin lenteproof

De lente is hier. Hoewel we misschien niet naar buiten kunnen, is dit wel een mooie kans om je tuin alvast aan te pakken. Een heleboel tuincentra bezorgen namelijk ook planten, potten of aarde. Hoog tijd om die tuin dus lenteproof te maken, ook leuk om samen met de kids te doen.

Laat je creativiteit gaan

Altijd al een kort verhaal willen schrijven? Of heb je nog een schilderij liggen die afgemaakt moet worden? Laat je creativiteit de vrije loop. Je kunt bijvoorbeeld ook je eigen kleding maken, een muziekinstrument leren of eigen meubels maken.


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie