Ga direct naar inhoud

Wat kost een verbouwing?

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Ben je van plan om jouw woning te verbouwen? Dan is het goed om er vooraf rekening mee te houden dat een verbouwing veelomvattend kan zijn. Je doet niet iedere dag een verbouwing, dus vraag je je misschien af aan welke kosten je moet denken bij een verbouwing. Daarom hebben wij de kosten van veel voorkomende verbouwingen en die van de vakman voor je op een rij gezet.

Kosten van veel voorkomende verbouwingen

Keuken: € 9.000 - € 24.000*

Een keuken kun je zo duur maken als je zelf wilt. Dit heeft onder meer te maken met de grootte van de keuken, de keuze voor de lak van de kastjes en de afwerking. Denk aan het soort aanrechtblad. Kies je voor kunststof of een duurder natuurstenen blad? Dit zelfde geldt voor de apparatuur. Welke apparaten wil je allemaal in de keuken en welke merken kies je? Daar zit veel prijsverschil in. In de keukenwinkel kunnen ze je daarbij helpen en bij veel winkels krijg je een goede prijs en flinke korting. Houd bij je begroting voor de keuken ook rekening met het leidingwerk. Moeten er leidingen worden aangelegd of verlegd, omdat de spoelbak of het fornuis op een andere plek komt?

Badkamer: € 7.000 - € 13.000*

Net als bij de keuken geldt ook vaak bij de badkamer dat je dit zo duur kunt maken als je zelf wilt. Kies je alleen voor een douche of ook een bad? Of misschien een bubbelbad? En wat voor wastafel? Er is veel verschil in sanitair. Voor het luxere sanitair ben je voor de gehele verbouwing al snel het dubbele kwijt dan voor een verbouwing met basis sanitair. Ook de keuze voor tegels zorgt voor veel prijsverschil. Naast de prijs van de tegels zelf, zijn grotere tegels vaak lastiger om netjes te betegelen, dus hier betaal je meestal een hogere prijs voor. Ook bij de badkamer moet je eventuele kosten voor het verleggen van leidingen meenemen in de begroting.

Uitbouw: € 15.000 - € 33.000*

Een uitbouw is een verbetering aan je woning die behalve meer ruimte ook een waardestijging oplevert. Dat is alvast mooi meegenomen, maar een uitbouw kost wel wat. In dit geval is het sterk afhankelijk van de grote van de uitbouw. De meeste standaardmaten variëren tussen de 1,20 meter en 2,40 meter. Waarbij de grotere uitbouwen vanzelfsprekend duurder zijn. Maar de kosten voor de uitbouw zijn ook afhankelijk van extra opties, zoals het soort kozijn, de keus voor lichtbalken en soort isolatie.

Dakkapel: € 7.000 - € 18.000*

Een dakkapel op zolder zorgt, afhankelijk van de grootte, voor veel extra ruimte. Misschien kun je door het plaatsen van een dakkapel zelfs een extra kamer creëren. Maar het plaatsen van een dakkapel kan een ingrijpende verbouwing zijn en dat zie je terug in de kosten. Bijvoorbeeld als je ook het zolderdak rondom de dakkapel opnieuw moet afwerken. Liggen er nu zonnepanelen op het schuine dak? Dan moeten die verplaatst worden. Ook dit zorgt voor extra kosten. Het is ook goed mogelijk dat je een vergunning nodig hebt voor de dakkapel. Vaak is dit het geval voor een dakkapel aan de voorkant van de woning. Aan deze vergunningaanvraag kunnen ook kosten verbonden zijn waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk speelt het ook mee hoe groot de dakkapel wordt en voor wat voor soort kozijn je kiest. Bredere dakkapellen zijn meestal iets duurder. Dit zelfde geldt voor de luxere kozijnen.

Tuin: € 50 - € 120 per m2*

Ben je van plan om de tuin aan te pakken? Dan krijg je te maken met veel zaken die de prijs beïnvloeden, maar met name de grootte van de tuin speelt natuurlijk een belangrijke rol. Verder moet je denken aan (kunst)gras, natuurstenen tegels, een vlonder, schuur of patio. Allemaal opties die een rol spelen in de kosten van de tuinaanleg. Misschien ben je van plan om de aanleg zelf te doen. Of huur je een hovenier in? En welk formaat tegels kies je? Voor grote zware tegels heb je vaak speciale apparatuur nodig om ze op de juiste plek te krijgen. En heb je een nieuwbouwwoning? Vergeet dan niet dat je meestal nog een schutting moet plaatsen en oude bouwgrond moet afgraven. Dat zorgt natuurlijk voor extra kosten. Het is goed om dit vooraf in de begroting op te nemen.

De kosten van een vakman

Als je handig bent, kun je een deel van de verbouwing misschien zelf doen. Maar wil je sommige zaken toch liever aan de vakman overlaten, houd dan rekening met onderstaande kosten.

Tegelzetter € 25 – € 40 per m2* (exclusief tegels)
Stukadoor € 15 – € 30 per m2* (exclusief stucwerk)
Schilder € 10 – € 25 per m2* (exclusief verf)
Hovenier € 30 – € 50 per m2* (exclusief tegels en beplanting)
Elektricien € 35 – € 70 per uur* (exclusief materiaal)

*De kosten van de verbouwingen zijn inclusief de kosten van de vakman. Alle bovenstaande kosten en tarieven zijn een ruwe schatting. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Verbouwing financieren

Zoals je hierboven al kunt lezen kan een verbouwing aan je woning aardig in de papieren lopen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om een verbouwing te financieren. Natuurlijk spaargeld, maar denk ook aan een lening of financiering vanuit je hypotheek. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de pagina ‘Verbouwing financieren’ of neem contact op met je hypotheekadviseur. Meer tips over het verbouwen van je woning vind je ook op de website van het NIBUD.

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer je maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

lay0d7203b730834d45ad8ec29ac8b45661