Ga direct naar inhoud

22 tips om brand te voorkomen: maak je huis brandveilig

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Brand in huis kan verschrikkelijke gevolgen hebben. Maar helaas komt het nog steeds vaak voor. Elke dag ontstaan er in Nederland zo’n dertien woningbranden.

Wil je meer weten over brandveiligheid? In dit artikel hebben we de meest voorkomende oorzaken van brand op een rijtje gezet. Ook geven we je 22 tips om brand in huis te voorkomen.


Brand in huis oorzaken

Brand in huis kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan de oplader van je mobiele telefoon die in brand vliegt. Een ongelukje bij het koken of kaarsen die te dicht bij de gordijnen staan.

Een brand kan zomaar ontstaan. Zorg er daarom voor dat je altijd goed bent voorbereid. Zo kun je de kans op brand in huis aanzienlijk verkleinen.

De vier meest voorkomende oorzaken van brand in huis zijn:

 • Elektrische apparaten
 • CV-ketel of meterkast
 • Koken op gas
 • Kaarsen, sigaretten of de open haard

Lees hieronder 22 tips hoe jij brand in huis kunt voorkomen. Zo maak je je huis brandveilig: voorkomen is beter dan genezen!

Brand door elektrische apparaten

In elk huis zijn ze volop te vinden: elektrische apparaten.

Helaas zijn elektrische apparaten tegenwoordig ook een van de meest voorkomende oorzaken van brand. Verzekeraars geven aan dat maar liefst de helft van het aantal branden in huis wordt veroorzaakt door elektrische apparaten.

Tijdens gebruik worden apparaten warm en in combinatie met stof kan dat leiden tot brandgevaarlijke situaties. Ook kortsluiting van apparaten is een veelvoorkomende oorzaak van brand.

Hoe voorkom je een brand door elektrische apparaten?

In dit filmpje legt de brandweer uit hoe je veilig om kunt gaan met stekkers en apparatuur:

Zet al je apparaten uit wanneer je het huis verlaat of voor het slapen gaan. Laat vooral de wasmachine, wasdroger en vaatwasser niet draaien als je er zelf niet bent.

Brand CV-ketel en meterkast

Ook een CV-ketel kan brand veroorzaken. In Nederland hangen op dit moment nog zo’n 150.000 oudere modellen CV-ketels die brandgevaarlijk zijn. Deze CV-ketels moeten zo snel mogelijk worden vervangen (bron: Kassa).

De meterkast is nog zo’n beruchte plek waar brand kan ontstaan, vooral door kortsluiting. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld zelf gaat sleutelen aan de meterkast en een nieuw stopcontact aanlegt of andere aanpassingen doet aan de installatie.

Koken op gas

Als je kookt op gas kan er veel mis gaan. De vlam kan bijvoorbeeld in de pan schieten. Een theedoek die per ongeluk in het vuur terechtkomt. Of je vergeet simpelweg om het gas uit te draaien. Een ongeluk zit in een klein hoekje: wees daarom altijd extra voorzichtig als je kookt op gas.

Veilig koken op gas? Dat doe je zo:

Ontstaat er toch brand bij het koken? Op de site van de brandweer lees je wat je moet doen als de vlam in de pan slaat.

Kaarsen, sigaretten en de open haard

Tijdens de donkere wintermaanden zorgen kaarsen en een open haard voor gezelligheid. Maar ze kunnen natuurlijk ook brand veroorzaken. En wat te denken van een vergeten sigaret?

Met de volgende tips kun je brand in huis door kaarsen, sigaretten en open haard voorkomen:

Waar rookmelders plaatsen

Met de bovenstaande tips kun je brand in huis zo veel mogelijk voorkomen. Maar een 100% garantie heb je nooit: er kan altijd een keer brand uitbreken.

Als dit gebeurt, is het belangrijk dat je op tijd gewaarschuwd wordt. Zo krijg je de kans om de brand te blussen of jezelf en je spullen in veiligheid te brengen. Plaats daarom voldoende rookmelders in huis.

Voor een brandveilig huis moet je op de juiste plekken rookmelders hangen. Zo plaats je ze:

 • Altijd aan het plafond; rook stijgt namelijk op
 • Vlak bij brandgevaarlijke apparaten, zoals je wasmachine en droger
 • In de gang of overloop op elke verdieping
 • In elke slaapkamer

Hier hang je liever geen rookmelders:

 • In de keuken: door dampen van het koken en van apparaten zoals vaatwasser en oven kan de rookmelder onterecht afgaan
 • In de badkamer of vlak bij de badkamerdeur: door stoom en vocht kan de rookmelder ook hier onterecht afgaan
 • In de buurt van ventilatieroosters
 • Boven een radiator of een ander verwarmingstoestel

Voorkomen is beter dan genezen. Maar als er dan een keer brand uitbreekt, is het belangrijk dat je op de juiste plekken in huis rookmelders hebt hangen.

Je huis en waardevolle spullen verzekeren voor brandschade?

Met de Inboedel- en Opstalverzekering van Nationale-Nederlanden is je woning goed verzekerd.

Bereken je premie


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie