Ga direct naar inhoud

Veilig je barbecue aanmaken en gebruiken

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Zodra het zonnetje schijnt, halen we 'm vaak massaal tevoorschijn: onze barbecue! Gezellig met elkaar lekker buiten eten en genieten van het mooie weer. Barbecueën zonder zorgen? Met deze handige tips weet jij hoe je zorgeloos en veilig barbecuet.

Veilig een barbecue aanmaken met houtskool

Wil de barbecue niet aan? Zeker als hij even niet is gebruikt, kan het een klusje zijn om de ‘BBQ’ weer te gebruiken. Hoe steek je een barbecue veilig aan? De beste manieren lees je hieronder.

Oude kolen vervangen

Haal je voor het eerst dit nieuwe buitenseizoen de barbecue weer van stal? Wacht dan nog even met ‘m aan te maken, want hij moet eerst goed schoongemaakt worden. Misschien vergat je vorig jaar de kolen of briketten eruit te halen. Het is slim deze te vervangen, want de kans is groot dat ze vochtig zijn na maandenlang in je barbecue te hebben gelegen. Vochtige kolen zorgen voor veel rook. Vervang ze daarom en maak meteen de grill goed schoon met een staalborstel.

Veilig barbecueën met houtskool

Een barbecue kan behoorlijk heet worden. Zet ‘m daarom op een veilige plek. Uit de buurt van dingen die vlam kunnen vatten, zoals je parasol, zonnescherm, schutting of planten. Zeker als het een tijdje droog is geweest, kunnen planten snel vlamvatten. Plaats de barbecue op een recht oppervlak en uit de buurt van kinderen. Gebruik voor het aanmaken nooit spiritus, benzine of andere vlambare vloeistoffen. Blaas ook niet op het vuur om het aan te wakkeren, maar gebruik daarvoor een waaier of blaasbalg.

Starter gebruiken

Is de barbecue schoon en staat hij op een veilige plek? Dan kun je de barbecue aanmaken. Een veilige en makkelijke manier om dit te doen is met een starter. In deze koker plaats je de kolen, die je vervolgens aanmaakt met aanmaakblokjes. Het fijne aan de starter is dat alle kolen dicht op elkaar zitten, waardoor ze allemaal aangaan en dezelfde temperatuur krijgen. Na het opwarmen open je de starter in de barbecue en kunnen de eerste lekkernijen op het rooster gelegd worden!

Aanmaakblokjes gebruiken

Heb je geen starter? Geen probleem. Ook aanmaakblokjes werken goed om de kolen in je barbecue aan te maken. Die plaats je tussen de kolen en steek je veilig aan met een lange aansteker of lange lucifer. Aanmaakblokjes hebben een lange brandtijd, waardoor het aanmaken eigenlijk altijd lukt. Wel duurt het misschien wat langer dan met een starter voor je barbecue op temperatuur is. Ga uit van minimaal een halfuur. Geen haast, want met barbecueën gaat het natuurlijk net zoveel om de ervaring als om het lekkere eten!

Gasbarbecue veilig aansteken

Is de traditionele barbecue op houtskool niet aan jou besteed? Gasbarbecues zijn ook heel populair. Die zijn makkelijk en snel op temperatuur te krijgen, extra makkelijk te bedienen en roken ook niet. Wanneer je de gasbarbecue na een lange tijd weer gebruikt, is het slim om op een paar dingen te letten.

Check de datum op de gasfles

Barbecueën op gas is heel veilig, maar je moet wel regelmatig de gasinstallatie checken. Zeker wanneer je de barbecue voor het eerst weer aansteekt. Controleer op de gasfles de houdbaarheidsdatum. Is de datum verlopen? Koop dan een nieuwe gasfles en gebruik niet de huidige, want die is niet meer veilig. Ook is het verstandig om eens in de vijf jaar de drukregelaar te vervangen. Zo weet je zeker dat de barbecue de hoeveelheid gas krijgt die jij hebt ingesteld.

Gastank bijvullen

Als de gasfles nog gebruikt kan worden, is het slim de inhoud ervan te meten. Op die manier weet je hoeveel gas er nog in de fles zit en weet je of hij wel of niet moet worden bijgevuld. Zo voorkom je dat je eerste barbecue van het jaar halverwege al is afgelopen!

Het meten van de inhoud is simpel. Op elke gasfles staat het terragewicht aangegeven: het gewicht van de gasfles zonder gas. Is dit bijvoorbeeld 7 kilo en weegt de gasfles op de weegschaal 10 kilo? Dan zit er nog voor 3 kilo aan gas in de fles. Een gasbarbecue gebruikt ongeveer 600 gram gas per uur.

Wil je helemaal zeker zijn van je zaak? Schaf een extra gasfles aan. Perfect wanneer de andere gasfles toch leeg blijkt te zijn.

Controleer de gasslang op gaatjes

Het is ook belangrijk om de gasslang te checken op gaatjes. Zo weet je of er gas lekt wanneer je de fles opendraait, wat voor een onveilige situatie kan zorgen. De makkelijkste manier om dit te controleren? Door er zeepsop op te smeren. Zo zie je net als bij een lekke fietsband of er gaatjes in zitten.

Plaats de fles op een recht oppervlak

Reserveer een goed plekje voor de gasfles bij de gasbarbecue. Dit moet een recht oppervlak zijn, zodat hij niet makkelijk omvalt. Op die manier voorkom je dat de slang tijdens het vallen losschiet of stukgaat.

De gasbarbecue aansteken

Is alles in orde met de gasinstallatie? En staat je gasbarbecue op een veilige plek op afstand van andere objecten? Tijd om ‘m aan te steken. Draai hiervoor de gasfles open en zet daarna meteen de barbecue aan. Wacht daar dus niet mee. Eet smakelijk!

Veilig een elektrische barbecue aanzetten

Je kunt ook elektrisch barbecueën. Hartstikke makkelijk, want het is een kwestie van de stekker in het stopcontact steken en de barbecue kan beginnen. Toch zijn er ook hiervoor dingen om op te letten.

Uit de buurt van water houden

De meeste mensen barbecueën bij droog en warm weer. Daarvoor is een elektrische barbecue perfect. Barbecue niet elektrisch bij regen, want dit geeft een kans op kortsluiting. Barbecue ook nooit elektrisch in de buurt van water.

Let op het snoer

In tegenstelling tot een traditionele barbecue is een elektrische barbecue niet draadloos. Hou daar rekening mee. Leg het snoer zo neer dat er zo min mogelijk mensen langslopen. Op die manier verklein je het risico op struikelen, waardoor de hete barbecue kan omvallen. Ook moet het snoer altijd van de grillplaat aflopen. Zo voorkom je dat het snoer per ongeluk hierop terechtkomt en smelt.

Controleer de barbecue op roest

Ga je de elektrische barbecue aanzetten? Doe dan een laatste check op roest op de hittecomponent. Dat is belangrijk, want als deze is verroest, kan dat voor onveilige situaties zorgen. Ook is het dan niet meer hygiënisch om hierop te barbecueën. Geen roest te zien? Dan kun je de elektrische barbecue veilig aanzetten en kan het grillen beginnen. Dat het maar goed mag smaken!

Zorgvuldig barbecueën met voedsel

Veilig je barbecue gebruiken is één, vervolgens goed het voedsel bereiden is twee. Leg je het te braden vlees, vis en groente van tevoren klaar op borden? Gebruik hiervoor aparte borden. Leg rauw vlees dus niet naast groente op hetzelfde bord. Scheid ook de tangen en bestek die je voor elk type voedsel gebruikt. Zo weet je zeker welke voor rauwe en welke voor bereide producten worden gebruikt. Laat onbereid vlees en vis niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan. Ga je vlees of vis braden? Draai het regelmatig om en snijd verbrande stukjes weg. Check, voor je het opeet, of het goed is gegaard.

Let er op dat je rauwe vleeswaren e.d. niet te lang in de brandende zon laat liggen.

Veilig barbecueën? Zo pak je het goed aan!

Of je nu barbecuet met kolen, gas of op elektriciteit: je kunt altijd een paar standaard voorzorgsmaatregelen nemen als je aan het barbecueën bent. Check ze in de animatie of met het lijstje hieronder!

Plaats de barbecue op een stabiele plek

Zet je barbecue neer op een stevige, vlakke ondergrond. Zo staat hij stabiel en kun je veilig het vlees omdraaien. Staat de barbecue aan? Verplaats ‘m dan niet.

Op gepaste afstand

Hou je barbecue uit de buurt van andere objecten. Zo voorkom je dat vlammen overslaan op bijvoorbeeld de schutting, het zonnescherm, de partytent of begroeiing. Plaats de barbecue bij voorkeur op een afgelegen plek waar kinderen niet snel in de buurt komen.

Veilig met spoed een barbecue uitmaken

Gaat het mis met het barbecueën en moet je hem snel uitmaken? Hiervoor zijn een paar veilige manieren. Zet bij een kolenbarbecue altijd een emmer zand paraat. Gebruik geen water, want dan kan de vlam in de barbecue slaan. Een gasbarbecue zet je snel uit door de gasfles dicht te draaien. Haal bij een elektrische barbecue de stekker uit het stopcontact.

Barbecue niet met ontbloot bovenlijf

Een barbecue kan spetteren. Zeker als je lekker vet vlees erop gooit. Bescherm jezelf daartegen. Ook bij lekker weer. Gebruik een barbecueshort en doe het liefst een shirt met lange mouwen eronder aan. Barbecue al helemaal niet met ontbloot bovenlijf. Zo wapen jij jezelf tegen brandwonden. Gebruik ook vuurvaste handschoenen.

Je barbecue klaarmaken voor de volgende keer

Heeft de barbecue gesmaakt? De voorbereidingen voor de volgende barbecue starten wanneer de barbecue van vandaag op zijn eind loopt. De grill van de barbecue maak je namelijk het makkelijkst schoon als deze nog warm is. Zet ‘m op zijn hoogste stand en maak hem vervolgens makkelijk schoon met een staalborstel. Op naar de volgende barbecue!

Veilig een vuurkorf gebruiken

Met z’n allen vinden we niet alleen barbecueën fijn, we gebruiken ook graag een vuurkorf. Ideaal om er warmpjes bij te zitten als de zon al onder is. Met een paar voorzorgsmaatregelen gebruik je veilig een vuurkorf.

  • Gebruik geen vloeibare brandstoffen, maar aanmaakblokjes om de vuurkorf aan te maken
  • Gebruik droog hout. Vochtig hout zorgt voor flinke rookvorming, wat ongezond is en waardoor straks jouw huis – en dat van de buren – naar rook stinkt.
  • Plaats de vuurkorf op veilige afstand van andere voorwerpen. Een vuurkorf heeft open vuur. Dat betekent dat het kan overslaan op andere objecten, zoals de schutting of begroeiing.
  • Plaats de vuurkorf op een asopvangbak of stalen ondergrond. Op die manier vang je hete stukken hout en as veilig op en raakt de ondergrond niet beschadigd.

Toch brandschade? Zo ben je verzekerd!

Ontstaat er onverhoopt toch brandschade tijdens het barbecueën? Dan ben je vast benieuwd wat wanneer onder welke verzekering valt. Brandschade aan je schutting of schuur valt onder de basisdekking van je Opstalverzekering. Voor 'losse' spullen in je tuin, als tuinmeubels en zonwering, is er de Inboedelverzekering. Veel plezier met het veilig barbecueën dit buitenseizoen!


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie