Ga direct naar inhoud

Airbnb: wel of niet verzekerd?

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

In de grote steden is het een echte hype: je huis zo nu en dan verhuren via bijvoorbeeld Airbnb. Niet gek, want toeristen willen graag in de stad verblijven en het levert jou een mooi extraatje op. Dat betekent wel dat je rekening moet houden met je persoonlijke en waardevolle spullen in huis. Ondanks dat Airbnb een verhuurdersgarantie heeft, is het belangrijk ook een woonverzekering te hebben. Waarom? Dat leggen we je graag uit:

De verhuurdersgarantie van Airbnb

Airbnb vergoedt eventuele schade tot € 800.000. Er zitten wel voorwaarden aan deze dekking en niet alles is verzekerd. Deze verzekering dekt bijvoorbeeld geen waardevolle spullen, zoals geld, sieraden of schilderijen. Airbnb geeft zelf ook aan dat deze verzekering niet een gewone opstal- of inboedelverzekering vervangt.

Wat is wel en niet verzekerd bij tijdelijke verhuur?

In principe gelden jouw woonverzekeringen (zoals een inboedel-, opstal-, aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering) voor jouw persoonlijke situatie. Als je besluit je woning te gaan verhuren, betekent dit dat de situatie verandert. Omdat je verzekeraar ervan uitgaat dat het risico op schade groter is bij verhuur, kan het zijn dat je premie wordt verhoogd of dat bepaalde zaken niet langer verzekerd zijn. Ga altijd bij je verzekeraar na wat het huurders- of eigenaren beleid is om ervoor te zorgen dat je voldoende dekking hebt. En nog een tip, voor de meest verzekeringen geldt een eigen risico. Dit bedrag zou je als verhuurder natuurlijk als borg aan je gasten kunnen vragen.

Met sommige woonhuisverzekeringen, zoals die van Nationale-Nederlanden, verzeker je incidentele particuliere vakantieverhuur en woningruil tijdens jouw vakantie. Wij stellen daar wel de voorwaarde aan dat je zelf in de woning woont die je verhuurt, of waarvan je kamers verhuurt. En je mag je woning maximaal 60 overnachtingen per kalenderjaar verhuren. Na deze 60 overnachtingen is je woning niet meer verzekerd. Je bent niet verzekerd voor diefstal en vandalisme door je huurder. Let er wel op dat wanneer je jouw woning verhuurt deze moet voldoen aan de brandveiligheidseisen. Last but not least, controleer altijd of jouw hypotheekverstrekker ook akkoord gaat met een tijdelijke verhuur van je woning.

Heb je het gecontroleerd en voldoe je aan de regels die jouw gemeente stelt aan tijdelijke verhuur? Zijn je dierbare spullen goed opgeborgen? Dan ben je klaar om jouw stulpje te verhuren!

Nog vragen? Neem gerust contact op met de klantenservice.