Ga direct naar inhoud

Stoppen met roken

Als u wilt stoppen met roken kunt u hiervoor een vergoeding krijgen. Ook de medicijnen die horen bij deze behandeling krijgt u vergoed. Per jaar krijgt u één stoppen-met-rokenprogramma vergoed.

Wat krijgt u vergoed in 2019?

Verzekering Vergoeding
Basisverzekering 100%
Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
Alle aanvullende verzekeringen Geen vergoeding

Eigen bijdrage

U hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2019 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. De kosten van uw zorg of van uw hulpmiddel betaalt u eerst zelf via uw verplicht eigen risico. Heeft u in een jaar het totale eigen risico betaald? Dan hoeft u het in hetzelfde jaar niet nog een keer te betalen. Uw basisverzekering vergoedt dan de zorg of het hulpmiddel.

Heeft u gekozen voor een vrijwillig eigen risico? 
Voor het vrijwillig eigen risico gelden dezelfde regels als voor het verplichte eigen risico. U betaalt dan per maand minder premie. Let op: het is mogelijk dat u bij een grote ingreep veel kosten maakt.

Hoe weet u hoeveel er nog over is van uw eigen risico? 
In Mijn NN Zorgverzekering regelt u online al uw verzekeringszaken. Daar ziet u ook de stand van uw eigen risico.

Waar kunt u terecht?

U kiest zelf uw zorgverlener. Vind een zorgverlener bij u in de buurt. U kunt uw selectie verfijnen op: huisarts, ziekenhuis, verloskundige of GZ-psycholoog. Ook kunt u terecht bij andere organisaties waar wij afspraken mee hebben gemaakt. De zorgverlener moet werken volgens de zorgmodule ‘Stoppen met Roken’.

Kiest u voor een huisarts, ziekenhuis, verloskundige of GZ-psycholoog waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde partij), dan heeft dit geen gevolgen voor wat u vergoed krijgt. Wij vergoeden de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Medicijnen

Voor de medicijnen heeft Nationale-Nederlanden afspraken gemaakt met ApotheekZorg en met Thuisapotheek. Volgt u een stoppen-met-rokenprogramma bij apotheek Pillen en Praten, Het Rode Kruis Ziekenhuis of Zorggroep Zorroo? Dan verzorgen zij de levering van eventuele medicatie.

Kiest u voor een zorgverlener waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde zorgverlener), dan heeft dit geen gevolgen voor wat u vergoed krijgt. Wij vergoeden de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Wat moet u weten?

U heeft geen verwijzing van de huisarts nodig om te starten met het stoppen-met-rokenprogramma. De medicijnen moeten wel voorgeschreven worden door uw zorgverlener. Medicijnen worden alleen vergoed als u een stoppen-met-rokenprogramma volgt. Onder deze geneesmiddelen vallen:

  • Nicotine vervangende middelen: pleisters, smelttabletten, zuigtabletten en kauwgom
  • Medicijnen: Bupropion (Zyban) en Varenicline (Champix) (voorgeschreven door voorschrijvend arts)

Om uw medicijnen bij ApotheekZorg of Thuisapotheek te halen, heeft de apotheek een aanvraagformulier nodig. Dit aanvraagformulier vult uw zorgverlener voor u in. Uw zorgverlener geeft dit aan u mee of stuurt het rechtstreeks naar de apotheek.

Terug naar het overzicht van vergoedingen


Kunnen wij je helpen?