Ga direct naar inhoud

Welke zorgkosten mag je aftrekken van de belasting?

Wij helpen je op weg met deze tips.

Soms krijg je zorgkosten niet (volledig) vergoed door je zorgverzekering. Het kan zijn dat je deze kosten van de belasting mag aftrekken. Daardoor betaal je minder belasting betaal, of krijg je geld terug. Wij zetten een aantal handige tips op een rij.

Jouw zorgkosten én die van je gezin

Je kunt niet alleen jouw zorgkosten aftrekken, maar ook die van je gezin. Dit geldt voor:

  • De zorgkosten van je fiscale partner.
  • De zorgkosten van je kinderen tot en met 26 jaar. Maar alleen als zij deze niet zelf kunnen betalen.

Er zijn meer personen van wie je de gemaakte zorgkosten kunt aftrekken, zoals je ouders, broer of zus. Of ernstig gehandicapte personen vanaf 27 jaar. Hier gelden wel strenge voorwaarden voor. Check de site van de Belastingdienst.

Wel zorgkosten, geen premie

Je kunt alléén zorgkosten aftrekken die je niet vergoed krijgt van de belasting. Denk aan de kosten die je niet (volledig) vergoed hebt gekregen voor bepaalde behandelingen, medicijnen of hulpmiddelen, zoals een hoortoestel. Dit geldt zowel voor de basisverzekering als voor je eventuele aanvullende verzekeringen.
De premie, het eigen risico en de eigen bijdrage(n) die je betaald hebt, kun je dus niet van de belasting aftrekken.
Op de site van de Belastingdienst, staan alle zorgkosten die je kunt aftrekken overzichtelijk op een rij.

Check je zorgkosten in Mijn NN Zorgverzekering

Als je weet welke zorgkosten je van de belasting kunt aftrekken, wil je natuurlijk graag een overzicht van de zorgkosten die je gemaakt hebt. In Mijn NN Zorgverzekering vind je al je zorgkosten overzichtelijk op een rij. Log direct in met je DigiD.

Er geldt een drempelbedrag

Je mag alleen je zorgkosten aftrekken als deze boven een bepaald bedrag uitkomen: het zogenaamde drempelbedrag. De hoogte van deze drempel hangt af van je inkomen. Verdien je niet zoveel en maak je wel veel zorgkosten? Dan is de kans groot dat je zorgkosten (deels) kunt aftrekken van de belasting. De drempel is ieder jaar anders en er geldt een aantal voorwaarden. Meer hierover lees je op de site van de Belastingdienst. En: je kunt gelijk een berekening maken van je aftrekbare zorgkosten.

Zorgkosten en belastingaangifte altijd over hetzelfde jaar

Je kunt alleen de gemaakte zorgkosten aftrekken, die je hebt gemaakt in het jaar waarover je belastingaangifte doet. Je zorgkosten over 2020 trek je dus af in je belastingaangifte over 2020. Het gaat om de aangifte voor je inkomstenbelasting.
Het is mogelijk om nog aangifte te doen voor voorgaande jaren. Daar gelden wel strikte deadlines voor bij de Belastingdienst.

Let goed op de deadlines

Doe je je aangifte voor 1 april? Dan krijg je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Zorg er in elk geval voor dat je aangifte vóór 1 mei binnen is bij de Belastingdienst.
Kunnen wij je helpen?