Ga direct naar inhoud

De Aanbeveling

  • Voor de werkgever
  • Voor de werknemer

Waarom een tegemoetkomingsregeling?

Er is al een aantal jaren veel aandacht voor pensioenbeleggingsverzekeringen. Het gaat dan meestal over de hoogte van de kosten die verzekeraars in rekening brengen en over transparantie van de kosten. Het Verbond van Verzekeraars heeft daarom in 2010 een aanbeveling gedaan over hoe hoog de kosten maximaal mogen zijn. De aanbeveling van het Verbond is opgesteld in overleg met de Ombudsman Financiƫle Dienstverlening en met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Nationale-Nederlanden is het eens met de aanbeveling en heeft deze daarom overgenomen.

Aanbeveling van het Verbond van Verzekeraars

Volgens de aanbeveling van het Verbond van Verzekeraars mogen de kosten van een pensioenbeleggingsverzekering gemiddeld 9,5% zijn van de pensioenpremie en 1,5% van de waarde van de beleggingen. Beide percentages samen noemen we ook wel de toetsnorm. Je kwam in aanmerking voor een tegemoetkoming als de kosten van je pensioenbeleggingsverzekering gemiddeld hoger zijn geweest dan de toetsnorm.

In welke gevallen heeft Nationale-Nederlanden de tegemoetkoming berekend?

De aanbeveling van het Verbond geldt voor pensioenregelingen die voor 1 januari 2010 zijn afgesloten. Nationale-Nederlanden heeft deze periode verlengd tot 1 juli 2012 voor collectieve pensioenbeleggingsverzekeringen.

Je pensioenverzekering bij Nationale-Nederlanden is volgens de aanbeveling getoetst als je destijds in dienst was of in dienst was geweest bij een werkgever die een pensioenbeleggingsverzekering bij Nationale-Nederlanden had afgesloten.

Het maakte niet uit of je pensioenbeleggingsverzekering nog steeds bij Nationale-Nederlanden was ondergebracht of niet meer. Nationale-Nederlanden heeft de tegemoetkoming ook berekend als het pensioenkapitaal was overgedragen aan een andere pensioenuitvoerder. En ook als je al met pensioen was.

Service & Contact

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service & Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur