Ga direct naar inhoud

Verantwoord lenen

Leen verstandig door je lening af te stemmen op jouw persoonlijke situatie. Lees de tips voor een bewuste afweging of bekijk direct welke leningen er zijn.

Lenen bij Nationale-Nederlanden

Tips om verstandig te lenen

Als je een lening bij ons aanvraagt, bekijken we altijd of het financieel verantwoord is. Zo doen we bijvoorbeeld altijd een BKR-check. Uit die check blijkt of je eerder leningen hebt gehad en of je die op tijd hebt terugbetaald. Het is niet zo dat je met een BKR-registratie geen lening bij ons kunt afsluiten. Is je aanvraag geaccepteerd? Dan melden we jouw lening aan bij het BKR. Zo weten andere geldverstrekkers ook dat je een lening bij Nationale-Nederlanden hebt.

Leen alleen als je geen beter alternatief hebt

Wil je een aankoop niet uitstellen en heb je spaargeld? Dan is het vaak goedkoper om je spaargeld te gebruiken in plaats van te lenen.

Stem je lening af op jouw inkomsten en uitgaven

Het is verstandig om voordat je leent je inkomsten en uitgaven bij te houden. Zo zie je of je ruimte hebt om te sparen. Als je op dit moment geen geld overhoudt om te sparen, dan heb je ook geen geld om je lening af te betalen. In dat geval is het verstandig om naar een oplossing te zoeken hoe je kunt besparen op jouw maandelijkse uitgaven.

Stem je lening af op jouw toekomstige situatie

Kun je in de toekomst de lening én de rente terugbetalen? Ook als je minder inkomen hebt? Bijvoorbeeld als je overweegt in de toekomst minder te gaan werken? Dit zijn nuttige vragen om te kijken of je niet alleen nu, maar ook in de toekomst, je lening kunt betalen.

Geldfit: weer grip op je geld!

Wil je weten of je financieel ‘fit’ bent? Doe dan gratis de anonieme test van Geldfit. Binnen 2 minuten weet je hoe jouw financiën ervoor staan en zie je direct waar je terecht kunt voor hulp. Zo helpt Geldfit je om grip op je geld te houden of te krijgen!

Los een bestaande lening eerst af

Voordat je een nieuwe lening aangaat, is het verstandig om eerst de huidige lening(en) af te lossen. Zo voorkom je dat je steeds meer schulden krijgt. Je kunt ook overwegen om de huidige lening over te sluiten. Dat kan interessant zijn als de rente bij een andere kredietaanbieder lager is. Houd rekening met een mogelijke boete bij het vervroegd aflossen.

Denk na over tussentijds aflossen

Hoe langer je een lening hebt, hoe langer je rente betaalt. En hoe duurder je lening uiteindelijk wordt. Als je extra aflost, dan is de lening sneller terugbetaald en kost je lening minder.

Lees meer

De zekerheid van een overlijdensrisicoverzekering

Wil je je nabestaanden onbezorgd achterlaten? Het Doorlopend Krediet en de Persoonlijke Lening van NN hebben geen overlijdensrisicodekking. Het kan daarom verstandig zijn om een Overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Hulp als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt

Als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt, kun je misschien tijdelijk je lening niet betalen. We kunnen u daarbij helpen door samen met jou naar een betalingsregeling te kijken.

Lees meer over werkloos of arbeidsongeschikt