Ga direct naar inhoud

Verantwoord lenen

Leen verstandig door uw lening af te stemmen op uw persoonlijke situatie. Lees de tips voor een bewuste afweging of bekijk direct welke leningen er zijn.

Lenen bij Nationale-Nederlanden

Tips om verstandig te lenen

Als u een lening bij ons aanvraagt, bekijken we altijd of het financieel verantwoord is. Zo doen we bijvoorbeeld altijd een BKR-check. Uit die check blijkt of u eerder leningen heeft gehad en of u die op tijd heeft terugbetaald. Het is niet zo dat u met een BKR-registratie geen lening bij ons kunt afsluiten. Is uw aanvraag geaccepteerd? Dan melden we uw lening aan bij het BKR. Zo weten andere geldverstrekkers ook dat u een lening bij Nationale-Nederlanden heeft.

Leen alleen als u geen beter alternatief heeft

Wilt u een aankoop niet uitstellen en heeft u spaargeld? Dan is het vaak goedkoper om uw spaargeld te gebruiken in plaats van te lenen.

Stem uw lening af op uw inkomsten en uitgaven

Het is verstandig om voordat u leent uw inkomsten en uitgaven bij te houden. Zo ziet u of u ruimte heeft om te sparen. Als u op dit moment geen geld overhoudt om te sparen, dan heeft u ook geen geld om uw lening af te betalen. In dat geval is het verstandig om naar een oplossing te zoeken hoe u kunt besparen op uw maandelijkse uitgaven.

Stem uw lening af op uw toekomstige situatie

Kunt u in de toekomst de lening én de rente terugbetalen? Ook als u minder inkomen heeft? Bijvoorbeeld als u overweegt in de toekomst minder te gaan werken? Dit zijn nuttige vragen om te kijken of u niet alleen nu, maar ook in de toekomst, uw lening kunt betalen.

Los een bestaande lening eerst af

Voordat u een nieuwe lening aan gaat, is het verstandig om eerst de huidige lening(en) af te lossen. Zo voorkomt u dat u steeds meer schulden krijgt. U kunt ook overwegen om de huidige lening over te sluiten. Dat kan interessant zijn als de rente bij een andere kredietaanbieder lager is. Houd u rekening met een mogelijke boete bij het vervroegd aflossen.

Denk na over tussentijds aflossen

Hoe langer u een lening heeft, hoe langer u rente betaalt. En hoe duurder uw lening uiteindelijk wordt. Als u extra aflost, dan is de lening sneller terugbetaald en kost uw lening minder.

Lees meer

De zekerheid van een overlijdensrisicoverzekering

Wilt u uw nabestaanden onbezorgd achterlaten? Het Doorlopend Krediet en de Persoonlijke Lening van NN hebben geen overlijdensrisicodekking. Het kan daarom verstandig zijn om een Overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Hulp als u werkloos of arbeidsongeschikt raakt

Als u werkloos of arbeidsongeschikt raakt, kunt u misschien tijdelijk uw lening niet betalen. We kunnen u daarbij helpen door samen met u naar een betalingsregeling te kijken.

Lees meer over werkloos of arbeidsongeschikt