Ga direct naar inhoud

Word je 18 jaar?

18 jaar worden - kom maar op met het leven

Onze support heb je

Als je 18 jaar wordt, verandert er van alles. Je bent volwassen voor de wet, je mag stemmen en een biertje bestellen… Én je bent ineens zelf verantwoordelijk voor je financiën. Daar helpen wij je graag bij. Want voor welke verandering je ook staat, onze support heb je.

Regel je verzekeringen

Zorgverzekering

Tot je 18e jaar val je onder de polis van je ouder(s) of verzorger(s). Vanaf de dag dat je 18 wordt, moet je dit zelf regelen - ook als je nog thuis woont.

Regel je eigen zorgverzekering

Reisverzekering

In veel gevallen blijf je na je 18e meeverzekerd op de reisverzekering van je ouders. Toch kan het slim zijn om je eigen reisverzekering af te sluiten.

Lees meer over de reisverzekering

Inboedelverzekering

Ga je op kamers zodra je 18 wordt? Dan ben je niet meer meeverzekerd op de polis van je ouders. Het is dan verstandig om zelf een inboedelverzekering te nemen.

Meer informatie over de inboedelverzekering

Autoverzekering

Autoverzekering

Ben je 18 jaar geworden en heb je je rijbewijs? Dan mag je vanaf nu zelfstandig op pad met de auto. Dat is voor veel jongeren het moment om zelf een auto te kopen. En dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je goed verzekerd bent!

Bekijk onze autoverzekeringen

18 jaar en je bankrekening

Misschien heb je al een eigen bankrekening. Tot je 18de is dat een jongerenrekening. Als je 18 jaar wordt, zet de bank deze om in een ‘gewone’ betaalrekening of een studentenrekening. Je bent er vanaf dat moment zelf verantwoordelijk voor. Ook kunnen je ouders dan niet meer zomaar meekijken.

Kosten verdelen

DigiD aanvragen

Met een DigiD kan je zaken met de overheid regelen, zoals studiefinanciering aanvragen. En je hebt ook een DigiD nodig om een zorgverzekering af te sluiten.

DigiD aanvragen

Zorgtoeslag

Vanaf 18 jaar mag je zorgtoeslag aanvragen. Of je dit krijgt, hangt af van hoeveel je verdient. Zorgtoeslag vraag je aan via de website van de Belastingdienst.

Zorgtoeslag aanvragen

Tegemoetkoming scholieren

Zit je nog op de middelbare school als je 18 jaar wordt? Dan kan je bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een tegemoetkoming scholieren aanvragen.

Tegemoetkoming scholieren aanvragen

Checklist 18 jaar worden

Checklist 18 jaar worden

Je wordt binnenkort 18 jaar. Een leeftijd waarop er veel verandert. Vanaf deze leeftijd ben je voor de wet volwassen én verantwoordelijk voor je eigen geldzaken. Dit betekent dat je allerlei dingen moet regelen en overwegen. Maar wat betekent dat precies? Lees dit artikel voor een compleet overzicht.

Naar de checklist

Ben je ouder of voogd? Lees hier hoe je je kind goed voorbereidt.

Support nodig?

Sta je voor een verandering en kun je wel wat hulp gebruiken? Wij staan voor je klaar.

Neem contact met ons op