Ga direct naar inhoud

Woonwensen op latere leeftijd

  • Woning aanpassen
  • Kleiner gaan wonen
  • Uw (klein)kinderen helpen met hun woning

Maak een afspraak

Uw woonwensen veranderen

De kinderen zijn (bijna) uitgevlogen of misschien bent u inmiddels zelfs al grootouder geworden. Een mooie periode, waarin u ook steeds vaker nadenkt over uw eigen woonwensen. Want is dat huis inmiddels niet veel te groot voor u alleen en zou een kleinere woning wellicht wat praktischer zijn? Of wilt u juist uw huis toekomstproof maken, zodat u er kunt blijven wonen als u straks wat minder mobiel bent? Misschien wilt u uw kinderen financieel steunen en vraagt u zich af hoe u dat financieel het beste kunt regelen. Wij helpen u graag op weg.


Kleiner wonen en de Senioren Verhuisregeling

Met kinderen was het een fijn huis, maar nu is het onderhoud en de tuin van die eengezinswoning toch wel heel bewerkelijk en brengt het soms ook zorgen met zich mee. Het wonen in die kindvriendelijke wijk had toen zo z’n voordelen, maar inmiddels lokt de stad met al z’n levendigheid.

Toch blijven senioren tegenwoordig steeds vaker in hun grotere woning wonen, omdat het voor hen lastig is om een financiering te krijgen voor een nieuwe, kleinere woning. Nationale-Nederlanden wil daar met de komst van de Senioren Verhuisregeling verandering in brengen.

Uw eigen huis verkopen en een kleiner optrekje in een andere buurt zoeken kan dan een prima oplossing zijn. Maar hoe zit dat met de hypotheek? Want de regels voor financiering zijn anders wanneer u 57 jaar of ouder bent, waardoor u wellicht minder kunt lenen. Aan de andere kant heeft u misschien wel overwaarde op uw huidige woning. Laat u in ieder geval goed voorlichten door een hypotheekadviseur over uw mogelijkheden.

Senioren Verhuisregeling


Woning aanpassen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u nu heel erg naar uw zin woont. En voorlopig ook niet weg wilt. Maar misschien is uw huis niet zo geschikt als u op latere leeftijd wat minder mobiel wordt. Het aanpassen van uw huidige woning kan dan een prima optie zijn. Denk aan kleine aanpassingen zoals een verhoogd toilet of een traplift. Met een grotere verbouwing kunt u bijvoorbeeld een slaapkamer en badkamer op de begane grond krijgen. Bij uw gemeente kunt u navragen of u voor een vergoeding in aanmerking komt.

Wanneer u overwaarde op uw woning heeft, dan is het ook mogelijk om dit deels te gebruiken voor de financiering van de aanpassing. Vraag er naar bij uw hypotheekadviseur.

Overwaarde benuttenSchenking aan (klein)kinderen

Je hoort het steeds vaker: het geven met een ‘warme’ hand. Of te wel: uw kinderen financieel helpen tijdens uw leven. Houd er wel rekening mee dat er boven een bepaald bedrag schenkbelasting moet worden betaald. Voor de aankoop van een woning is er een speciale regeling voor het belastingvrij schenken aan uw (klein)kind. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • Uw kind of kleinkind is tussen de 18 en 40 jaar oud
  • Het bedrag van de schenking is niet hoger dan € 100.800 (in 2018)
  • De schenking mag ook verspreid worden over 2 of 3 jaar
  • De schenking wordt gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van een woning of om de hypotheek af te lossen

Uw kind helpen bij de aankoop van een woning

Voor de aankoop van een woning mag je in principe niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je eigen geld moet meenemen om de extra kosten rondom de aankoop van een woning en de inrichting te betalen. Het gaat dan al snel om een bedrag van € 10.000 tot € 20.000. Niet alle starters op de woningmarkt hebben dit bedrag ter beschikking. Wanneer u overwaarde op uw woning heeft, dan is het wellicht mogelijk om dit gedeeltelijk op te nemen om uw kinderen financieel te ondersteunen. Bijvoorbeeld om ze te helpen bij het kopen van hun eerste woning.

Meer over kinderen helpen