Ga direct naar inhoud

Bijzonderheden voor tariefklassen voor de NN Variant Hypotheek

Op 11 juli 2020 zijn alle hypotheken van Delta Lloyd en OHRA overgezet naar het administratiesysteem van Nationale-Nederlanden en is de productnaam veranderd in de NN Variant Hypotheek. Vanaf dat moment kan de tariefklasse en risico-opslag van deze hypotheken voortaan al tijdens de rentevaste periode dalen als een hypotheek hiervoor in aanmerking komt. Dit werkt op dezelfde manier als voor andere hypotheken van Nationale-Nederlanden. Voor de NN Variant Hypotheek gelden echter ook enkele bijzonderheden.

Welke tariefklassen gelden voor de NN Variant Hypotheek?

De (voormalige) hypotheken van Delta Lloyd en OHRA kennen eigen tariefklassen en risico-opslagen, die golden toen deze hypotheken op 11 juli 2020 zijn overgezet naar het administratiesysteem van Nationale-Nederlanden. En die tariefklassen en risico-opslagen blijven ook gelden tijdens de lopende rentevaste periode.

Heb je voor 11 juli 2020 al een renteaanbod voor een nieuwe rentevaste periode ontvangen? Dan geldt er aanvullende informatie. Je hebt hierover apart informatie ontvangen.

Tariefklassen van Delta Lloyd en OHRA Risico-opslag*
NHG (Nationale Hypotheek Garantie) 0,00%
Niet-NHG
 • Tot en met 50% marktwaarde
 • 0,00%
 • Meer dan 50% tot en met 75% marktwaarde
 • 0,30%
 • Meer dan 75% tot en met 90% marktwaarde
 • 0,50%
 • Meer dan 90% tot en met 100% marktwaarde
 • 0,70%
 • Meer dan 100% marktwaarde
 • 0,95%

  * De hoogte van de risico-opslagen kan in de toekomst wijzigen.

  De getoonde tariefklassen en risico-opslagen zijn de actuele tariefklassen en risico-opslagen. In het verleden zijn deze anders geweest. Welke risico-opslag in jouw rente zit verwerkt, hangt af van het moment waarop je huidige rentevaste periode is ingegaan. Bekijk hiervoor het overzicht van de historische tariefklassen en risico-opslagen van Delta Lloyd.

  Als je huidige rentevaste periode op 1 november 2020 of later afloopt, je een variabele rente hebt of als je kiest voor een tussentijdse rentewijziging, dan gelden voor je nieuwe rentevaste periode de tariefklassen en risico-opslagen van Nationale-Nederlanden. Heb je meerdere leningdelen die niet tegelijk een nieuwe rentevaste periode ingaan? Dan kan het gebeuren dat voor een deel van je hypotheek nog de tariefklassen en risico-opslagen van Delta Lloyd en OHRA gelden en voor een deel de tariefklassen en risico-opslagen van Nationale-Nederlanden.

  Bekijk de tariefklassen van Nationale-Nederlanden

  Rentedaling tijdens rentevaste periode

  Voortaan kan de tariefklasse en risico-opslag al tijdens de rentevaste periode dalen als je hypotheek of leningdeel hiervoor in aanmerking komt. Bijzonderheid voor de NN Variant Hypotheek is dat dit gebeurt binnen de tariefklassenstructuur waarin een leningdeel valt.

  Een leningdeel dat nog in de tariefklassen van Delta Lloyd en OHRA valt, krijgt bij een daling een lagere tariefklasse en risico-opslag van Delta Lloyd en OHRA. Een leningdeel dat inmiddels in de tariefklassen van Nationale-Nederlanden valt, krijgt bij een daling een lagere tariefklasse en risico-opslag van Nationale-Nederlanden.

  Tijdens een rentevaste periode is het dus niet mogelijk dat een leningdeel overgaat van de tariefklassen van Delta Lloyd en OHRA naar die van Nationale-Nederlanden.

  Bijzonderheden voor (Bank)Spaar Hypotheken en Hybride Hypotheken

  Als er recht is op een lagere risico-opslag, dan past Nationale-Nederlanden dat in de meeste gevallen automatisch voor je aan. Maar bij een (Bank)Spaar Hypotheek doen we dit niet. Dit doen we alleen op verzoek van jou of je adviseur. Een rentewijziging heeft namelijk ook gevolgen voor de premie of inleg van het aan deze hypotheek gekoppelde spaarproduct. Een lagere rente is dan niet altijd in je voordeel. Neem voor meer informatie contact op met je adviseur.

  Aan de NN Variant Hybride Hypotheek is een CombiPlusVerzekering gekoppeld. Bij deze verzekering kun je kiezen tussen sparen of beleggen of een combinatie hiervan. Kies je voor sparen, dan is de spaarrente gelijk aan je hypotheekrente. Als je hypotheekrente daalt, gaat dus ook de spaarrente omlaag en moet je meer premie gaan betalen om je hypotheek op de einddatum af te kunnen lossen. Net als bij een (Bank)Spaar Hypotheek verlagen we tijdens een rentevaste periode de risico-opslag van de NN Variant Hybride Hypotheek daarom niet automatisch. Dit doen we alleen op verzoek van jou of je adviseur.

  Mogelijke rentecompensatie

  De planning was om de hypotheken van Delta Lloyd en OHRA in 2019 over te zetten naar het systeem van Nationale-Nederlanden, maar dit kostte meer tijd dan verwacht. Toch kunnen klanten met een hypotheek van Delta Lloyd of OHRA vanaf 1 november 2019 alsnog profiteren van het automatisch dalen van de risico-opslag als ze hiervoor door aflossing of een hogere spaarwaarde in aanmerking komen.

  Om te bepalen of je risico-opslag en daarmee je rente vanaf 1 november 2019 gedaald zou zijn, vergelijken we de risico-opslag die je in de periode van 1 november 2019 tot 11 juli 2020 hebt betaald met de actuele risico-opslagen die op 11 juli 2020 voor hypotheken van Delta Lloyd en OHRA golden. Blijkt hieruit dat je in aanmerking komt voor een lagere risico-opslag, dan verrekenen we dit achteraf met je. Je krijgt hier automatisch bericht over en hoeft hier zelf niets voor te doen.

  De rentecompensatie geldt niet voor klanten met een risico-opslag die tussen 1 november 2019 en 11 juli 2020 lager was dan de actuele risico-opslag die op 11 juli 2020 voor hypotheken van Delta Lloyd en OHRA gold. Daarnaast hebben klanten die vanaf 1 november 2019 een risico-opslag van 0% betaalden al de laagst mogelijke risico-opslag waardoor zij niet in aanmerking komen voor een verdere daling. Dit geldt ook voor klanten met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), waarvoor ook geen risico-opslag geldt.