Ga direct naar inhoud

Informatie over je beleggingsportefeuille en de oorlog in Oekraïne

Laatste update: 4 april 2022

Op 24 februari 2022 zijn Russische troepen Oekraïne binnengevallen. Dit heeft impact op de financiële markten.

We kunnen ons voorstellen dat dit vragen oproept als het gaat om je beleggingsrekening. Onze experts van het Investment Office volgen de marktontwikkelingen op de voet en passen de modelportefeuilles aan als dat nodig is.

We houden je via deze pagina op de hoogte. Meer actuele nieuwsberichten over de impact van de oorlog op je beleggingen lees je hier.

Financiële markten en wereldeconomie

Wat is de impact van de oorlog op de financiële markten?
De aandelenkoersen op de financiële markten zijn in eerste reactie op de oorlog over het algemeen gedaald. Omdat de rente daalde, stegen de koersen van overheidsobligaties in eerste instantie. Ook stegen de olie- en gasprijzen sterk door de vrees voor aanvoerproblemen of het dichtdraaien van de gaskraan door Rusland. Goud was een van de weinige beleggingen die in waarde steeg. Daarmee bewees goud zijn beschermende functie tegen geopolitieke spanningen.
Is slecht nieuws al in de koersen verwerkt?

In de weken na de inval volgde er herstel. De aandelenkoersen zijn inmiddels weer boven het niveau uitgekomen van voor de inval. Op de Europese aandelenbeurzen zagen wij op woensdag 9 maart zelfs een ‘opluchtingsrally’. Zo steeg de Duitse DAX 40 aandelenindex zelfs met bijna 8%.

Tegelijkertijd steeg de rente naar het niveau van voor de Russische inval. En omdat ook de risicopremies op obligaties zijn opgelopen zijn de meeste obligatiekoersen over een breed front gedaald.

Wat is de invloed van de sancties die worden opgelegd aan Rusland?
De sancties die door veel landen aan Rusland worden opgelegd raken ook bedrijven die voor hun omzet gedeeltelijk afhankelijk zijn van Rusland. Bedrijven mogen niet meer exporteren of hebben hun activiteiten in Rusland (tijdelijk of permanent) moeten stoppen. Dit tast de winstgevendheid van bedrijven aan en zal ook impact hebben op de economische groei in de betreffende landen.
Heeft de oorlog invloed op de wereldeconomie?
Wij verwachten dat de oorlog impact zal hebben op de groei van de wereldeconomie. Enerzijds door de economische sancties en anderzijds door de fors opgelopen grondstofprijzen. Veel landen zijn voor hun energiebehoefte afhankelijk van olie en gas uit Rusland. Ook stijgen voedselprijzen omdat Oekraïne een belangrijke graanproducent is. Deze prijsverhogingen werken door in de inflatie en zorgen voor minder bestedingsruimte van consumenten. Dit zal effect hebben op de groei van de wereldeconomie. Hoe groot de impact zal zijn is afhankelijk van het verdere verloop van de oorlog.

Beheerd Beleggen

Heeft NN Bank beleggingen verkocht?
De duur en de afloop van dit conflict vallen niet te voorspellen. Dus hoe beleggingen in de toekomst zullen reageren is moeilijk in te schatten. De beweeglijkheid op de beurzen zal voorlopig hoog blijven. Het is belangrijk om in dit soort situaties het hoofd koel te houden. Wij zien nu geen reden om beleggingen te verkopen. Beleggen doe je voor de lange termijn. We hebben in het verleden gezien dat geopolitieke spanningen meestal een tijdelijk effect hebben op de financiële markten.
Moet ik nu extra inleggen op mijn beleggingsrekening?
Net als voor beleggingen verkopen geldt dat het timen van aankopen moeilijk is. Er zijn nog veel onzekerheden. Ons advies is alleen te beleggen met geld dat je een lange tijd kunt missen. Laat je bij beleggen daarom niet leiden door ontwikkelingen op de korte termijn.
Heb ik beleggingen in Rusland en de Oekraïne in de portefeuille?
Direct na de inval hebben we een extra analyse uitgevoerd op de beleggingsportefeuille. Wij hebben geen directe beleggingen in Rusland of in Oekraïne. De indirecte belangen (individuele titels in de beleggingsfondsen) zijn verwaarloosbaar.
Hoe word ik op de hoogte gehouden van de impact van de oorlog op mijn beleggingen?
We houden onze klanten per e-mail op de hoogte met nieuwsalerts en onze kwartaalupdates. Op de pagina Nieuws Beleggen lees je de visie van ons Investment Office op de belangrijkste ontwikkelingen in de markt.
Waar kan ik terecht met vragen over mijn beleggingen en Oekraïne?
Heb je een andere vraag of wil jij meer uitleg? Neem dan contact met ons op via beleggen@nn.nl

Meer Nieuws Beleggen