Ga direct naar inhoud

Hoe veilig vervoeren Nederlanders hun kinderen?

We zitten vaak met de kids in de auto. Om met het hele gezin op vakantie te gaan, maar ook voor korte ritjes, zoals naar school. Vervoeren we onze kinderen eigenlijk wel op een veilige manier? Om antwoord te geven op die vraag, onderzochten we het rijgedrag van Nederlandse ouders met kinderen in de auto.

Veilig met de kinderen onderweg

Hebben de kinderen wel een veilige zitplek en autostoeltje? En leiden de kids je af tijdens het rijden of brengen ze juist gezelligheid met zich mee? Samen met onderzoeksbureau DirectResearch onderzocht Nationale-Nederlanden hoe veilig Nederlanders met kinderen onderweg zijn. Ontdek hieronder wat onze respondenten antwoordden. Herken jij jezelf hierin?

Ouders zijn blij onderweg met kinderen in de auto

Bijna iedereen ziet de autorit met kinderen als iets positiefs. Negen op de tien ondervraagden ervaart positieve gevoelens als kinderen meerijden. Voor 70% draagt het bij aan gezelligheid in de auto en 61% ervaart meer plezier onderweg met kinderen erbij. Slechts 10% ervaart stress of vermoeidheid door de aanwezigheid van kinderen.

Veelgemaakte fout: met winterjas in het autostoeltje

Eén fout van autorijdende ouders valt vooral op. Uit het onderzoek blijkt dat 42% hun kind met winterjas aan in het autostoeltje laat zitten. Dit is gevaarlijk, omdat de gordel vanwege de dikke jas niet goed kan aansluiten op het kind. Het kan voor onveilige situaties zorgen als je onverwacht moet remmen. Opmerkelijk is dat 98% van de ondervraagden aangeeft er (vrijwel) zeker van te zijn dat hun kids veilig in het autostoeltje zitten.

Onveilig rijgedrag komt vaker voor dan gedacht

Kinderen in de auto betekent afleiding, zou je denken. Ruim de helft van de ondervraagde ouders zegt geen afleiding van hun kinderen te ervaren, terwijl ze wel toegeven zich ‘schuldig’ te maken aan een aantal onveilige acties tijdens het rijden. Zo deelt bijna een derde onderweg eten en drinken uit, raapt 37% knuffels en speentjes van de grond en draait 19% zich soms om vanachter het stuur om een kind te corrigeren. 28% van de ondervraagden rijdt wel eens te hard met kinderen op de achterbank.


Tips voor veilig onderweg met kinderen

Gaan jullie binnenkort met kinderen op pad? Met deze vijf tips maak je er een fijne, veilige rit van.

Tip 1: Maak een leuke Onderweg-playlist

Driekwart van de ondervraagden denkt eraan om leuke bezigheden mee te nemen voor onderweg. Muziek scoort veruit het best om verveling tegen te gaan. 47% van de ondervraagden kiest voor liedjes in de auto. Maak daarom een leuke playlist voor de kids die ze onderweg mogen opzetten. Laat ze van tevoren aangeven welke liedjes ze graag willen luisteren en spreek af dat de kinderen om beurten hun muziek mogen kiezen.

Tip 2: Zorg voor veilige zitplaatsen

Zorg ervoor dat je kind geen winterjas in het autostoeltje draagt. En dat je kind in het juiste autostoeltje zit. Het zitje moet goed aansluiten op de lengte en het gewicht van je kind. Ontdek welk stoeltje jouw kind nodig heeft op Kies het juiste autostoeltje.

Tip 3: Neem lekkere snacks mee

Bij lange ritten is het belangrijk om genoeg eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Wat het altijd goed doet met kinderen onderweg, zijn (gezonde) snacks. Gemakkelijk uit te delen en leuk om naar uit te kijken! Wacht wel met uitdelen totdat jullie even zijn gestopt. Een derde van de bestuurders deelt wel eens wat uit tijdens het rijden, wat niet veilig is. Enkele ideeën voor jullie onderweg-pakket zijn:

  • Stukjes groente of fruit zoals komkommer of appel (in vershoudbakje)
  • Eierkoeken
  • Mueslirepen
  • Drinkbeker met limonade

66% van de ondervraagden stapt de auto niet in zonder vochtige doekjes. Handig voor vieze handen en toeten van de kinderen na het snacken!

Tip 4: Ga goed verzekerd op reis

Meer ontspannen op reis? Met de Doorlopende Reisverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed op weg. Denk aan vergoeding - onder bepaalde voorwaarden - bij verlies of diefstal van je bagage, maar ook aan hulpverlening bij een ongeval.

Tip 5: Check de auto voor vertrek

Gaan jullie met de auto op vakantie? Van de ondervraagden geeft 19% de auto een kleine beurt en 23% een grote beurt. Zelf kun je ook prima je auto controleren op een aantal punten. Zo weet je zeker dat je auto de reis aankan.

Bij de autoverzekering van Nationale-Nederlanden ontvang je uitgebreide dekking, snelle schadeafhandeling en 24/7 hulp bij schade, zodat je met het hele gezin zorgeloos onderweg bent.