Ga direct naar inhoud

Het onderhoud van je auto; wat kun je zelf doen?

Autobezitters weten het al: je auto moet regelmatig naar de garage voor onderhoud. Naast het onderhoud van je auto, is het belangrijk dat je bepaalde onderdelen van je auto zelf regelmatig naloopt en controleert. Ontdek wat je zelf gemakkelijk kunt controleren, bijvullen of vervangen aan je auto.

Je auto controleren op deze punten? Monique doet het voor

Wij mochten een middagje meekijken met een echte autoliefhebber die zelf haar auto onderhoudt. Maak kennis met oldtimer-fanaat Monique. Sleutelen aan oldtimers is haar passie geworden. Het mooie hieraan? Dat ze hierdoor ook heel goed heeft geleerd hoe ze haar ‘normale’ auto regelmatig controleert. Ben je benieuwd hoe Monique haar checks uitvoert? Ontdek het in deze video.

Wat moet je zelf regelmatig controleren aan je auto?

De vloeistoffen in je auto kun je zelf controleren en indien nodig bijvullen. Ook kun je de ruitenwissers vervangen als ze verouderd zijn en is het belangrijk dat je de bandenspanning checkt en op de juiste spanning brengt. Deze acties kun je uitvoeren als je auto voor de deur geparkeerd staat of bij het tankstation. 1, 2, 3, aan de slag!


Naast het bijvullen van de motorolie, moet de olie soms ook vervangen worden.

Belangrijk bij het onderhoud van je auto: check de motorolie

Is je motorolie op? Dat kan een probleem zijn, want de motor moet altijd voldoende olie hebben om soepel te draaien. Als je motorolie (bijna) op is, kan er al schade aan je motor zijn. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig het oliepeil controleert. Wij adviseren dit iedere maand te doen.

Zo check je het motoroliepeil:

 • Zorg dat je auto op een vlakke ondergrond staat.
 • De motor moet koud zijn. Ga dus niet meten wanneer je net hebt gereden, maar wacht minstens tien minuten.
 • Houd een schone doek of keukenpapier bij de hand.
 • Open de motorkap en zoek de peilstok van de motorolie.
 • De peilstok herken je aan het ooguiteinde waar je je vinger doorheen kunt halen.
 • Haal de peilstok uit de olie en maak hem goed schoon met de doek.
 • Plaats de peilstok terug in de olie, wacht een paar seconden en haal hem er weer uit.
 • Onderaan de peilstok zie je ‘min.’ en ‘max.’ staan. Hiertussen moet de olie hebben afgegeven.
 • Komt het peil tot onder het minimum? Controleer in het boekje van je auto welke motorolie je nodig hebt en vul dan maximaal één liter bij.
 • Check of het oliepeil nu wel voldoende is.

Naast het bijvullen van de motorolie, moet de olie soms ook vervangen worden. Alle olie moet dan uit de motor wegdruipen en de filter moet worden vervangen. Je auto moet hiervoor op een hefbrug staan en de olie moet bij speciaal afval gedeponeerd worden. We raden aan om dit onderdeel van onderhoud aan je auto door een auto-onderhoudsbedrijf te laten doen.


Zit er nog genoeg ruitenwisservloeistof in?

Het is dan wel niet schadelijk voor je motor, toch is het heel belangrijk dat er genoeg ruitenwisservloeistof aanwezig is. Voor een veilige autorit heb je goed zicht nodig en dus schone ruiten. Houd er rekening mee dat je in de winter vloeistof met antivries gebruikt, anders bevriest de ruitenwisservloeistof en kunnen het reservoir, de leidingen en de sproeikoppen bevriezen, waardoor je de vloeistof niet kunt gebruiken.

Zo vul je de ruitenwisservloeistof bij:

 • Koop ruitenwisservloeistof voor het juiste seizoen. Ruitenwisservloeistof met antivries is blauw van kleur. De zomervariant is roze of geel.
 • Open de motorkap. Je herkent de ruitenwisservloeistof aan het icoontje van een voorruit met druppeltjes erop.
 • Ga je over op ruitenwisservloeistof met antivries? Leeg dan eerst het reservoir door te sproeien totdat de vloeistof op is.
 • Gebruik een trechter of gieter om de vloeistof in het reservaat te gieten.
 • Indien je bent overgegaan op antivries, sproei dan meteen een klein beetje, zodat de vloeistof met antivries ook in de leidingen zit.
 • Sluit de motorkap.

Ook de ruitenwissers vervangen hoort bij het
onderhoud van je auto

Laten je ruitenwissers strepen achter of piepen ze als je ze gebruikt? En blijven ze dit doen nadat je ze hebt schoongemaakt? Dan is het tijd voor een nieuw setje. Ruitenwissers kun je online bestellen of in de winkel kopen. Koop geen ‘budget’-varianten, maar kies ruitenwissers van een goed merk; deze gaan een stuk langer meer.

Zo vervang je de ruitenwissers:

 • Schaf de juiste nieuwe ruitenwissers aan. Bij iedere set staat vermeld voor welke auto deze geschikt is.
 • Zet de ruitenwisserarm omhoog, van de ruit vandaan.
 • Druk het clipje in waarmee het wisserblad vastzit.
 • Schuif nu het wisserblad van de ruitenwisserarm af.
 • Plaats de ruitenwisser terug op de ruit.
 • Test voordat je de weg op gaat of de ruitenwissers goed over de ruit vegen.

Controleer zelf de bandenspanning

Ook is het belangrijk dat je regelmatig de bandenspanning controleert. Te zachte banden verminderen de grip op de weg, waardoor je eerder slipt en een langere remweg hebt. Je controleert de bandenspanning bij een tankstation, waar je de banden ook op spanning kunt brengen. Iedere auto heeft een andere optimale bandenspanning. Je vindt de juiste bandenspanning voor jouw auto in de deur, bij de tankdop, in het instructieboekje van je auto of op het spanningsapparaat bij het tankstation.


Met de Autoverzekering van Nationale-Nederlanden ben jij zorgeloos onderweg en goed verzekerd bij schade.

Bereken je premie zonder kenteken

uniqueid

Ook interessant voor jou:

Wat te doen bij pech onderweg

Stel, je komt met pech stil te staan. Wat doe je dan? Wij leggen uit hoe je jezelf en je gezin veiligstelt als je pech krijgt en wat je verder het beste kunt doen in zo’n situatie.

Bekijk onze tips

Welke autoverzekering past bij jou?

Voordat je de weg op gaat, heb je een autoverzekering nodig die past bij jou en je auto. Dat kan nog best lastig zijn! We helpen je daarom graag verder met het kiezen van de autoverzekering.

Help me kiezen