Ga direct naar inhoud

Het coronavirus en je schadeverzekering

Laatste update: 8 april 2020

In december 2019 brak het coronavirus uit in China. In de afgelopen maanden heeft het virus zich verder verspreid en op 11 maart 2020 is het coronavirus door de WHO aangemerkt als pandemie. We snappen dat je vragen hebt over een geplande reis, je werk of aankopen die je hebt gedaan en wat je verzekering voor je kan betekenen. Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

Het Coronavirus en je reisverzekering

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt alles rondom het coronavirus in de gaten. Zij kijken of het veilig is om naar een bepaald land of gebied te gaan en geven een reisadvies af. Op 17 maart 2020 heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken geadviseerd om alleen naar het buitenland te gaan als dit strikt noodzakelijk is; voor alle landen geldt minimaal code oranje.

Let op! Voor oud-Delta Lloyd klanten zijn onderstaande vragen en antwoorden niet van toepassing. Ben je oud-Delta Lloyd klant en heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op via 088 663 06 63. We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 21.00 en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Of neem contact op met je verzekeringsadviseur.

Meest gestelde vragen

Ik heb door het coronavirus financiële zorgen en kan de premie van mijn schadeverzekering niet betalen, wat moet ik nu doen?

Neem contact met ons op via 088 663 06 63. We bespreken graag met je hoe we je hiermee kunnen helpen. We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. Heb je je verzekering afgesloten bij een verzekeringsadviseur? Neem dan contact op met je adviseur.

Ik heb al een reis geboekt en nu kan ik niet op reis in verband met een uitgesteld school(her)examen. Is dat verzekerd op mijn Annuleringsverzekering?

Het centraal examen komt dit schooljaar te vervallen. Op dit moment is er nog geen duidelijkheid over wanneer de school(her)examens precies worden afgenomen. Wanneer je kind een uitgesteld (her)examen moet afleggen op het moment dat de oorspronkelijke reis gepland stond, dan is dit onder deze bijzondere omstandigheden verzekerd.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geadviseerd om alleen naar het buitenland te reizen als dit strikt noodzakelijk is. Mijn reis die binnenkort gepland stond, kan hierdoor niet plaatsvinden. Ben ik verzekerd?

Op dit moment geldt er in Nederland een uitreisverbod; voor alle landen geldt minimaal code oranje. Ben je in Nederland, heb je een Annuleringsverzekering- of dekking bij ons en zou je binnenkort op reis gaan? Neem dan eerst contact op met je reisorganisatie. In veel gevallen kunnen zij je reis kosteloos omboeken of annuleren. Zijn er wel kosten verbonden aan het annuleren of omboeken van je reis? Dan ben je verzekerd.

Je moet je reis geboekt hebben voor 12 maart 2020 en je Doorlopende Annuleringsverzekering- of dekking moet afgesloten zijn vóór 12 maart 2020.

Waarom wordt er bij reizen met een boekingsdatum vanaf 12 maart 2020 geen uitkering gedaan bij annulering vanwege het coronavirus?

Met een Annuleringsverzekering ben je verzekerd tegen specifieke gebeurtenissen die in de voorwaarden staan beschreven, die je van tevoren niet aan had kunnen zien komen. Dit wordt ook wel een onvoorziene gebeurtenis genoemd. Op 11 maart is het coronavirus door de WHO aangemerkt als pandemie, wat betekent dat alle landen getroffen zijn of kunnen worden door het coronavirus.

Heb je na 11 maart 2020 een reis geboekt? Dan kun je verwachten dat er op jouw bestemming het coronavirus heerst of dat voor jouw bestemming zelfs een negatief reisadvies of inreisverbod geldt of gaat gelden. Omdat dit geen onvoorziene gebeurtenis meer is, is hier geen dekking meer voor. Dit geldt voor reizen geboekt na 12 maart 2020 en Doorlopende Reis- en/of Annuleringsverzekeringen die zijn afgesloten na 12 maart 2020.

Ik zit in het buitenland en ik heb gehoord dat ik terug naar Nederland gehaald kan worden. Wat moet ik doen?

Heb je geboekt via een reisorganisatie? Neem dan contact op met je reisorganisatie.

Als je niet bij een reisorganisatie hebt geboekt, dan kun je je aanmelden bij www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Houd er rekening mee dat je per persoon een eigen bijdrage betaalt. Dit is € 300,- binnen Europa en € 900,- buiten Europa. Dit is niet verzekerd op je Reis- of Annuleringsverzekering. Extra kosten die je maakt tot aan de terugkeer zijn ook niet verzekerd. Deze regeling geldt alleen voor Nederlandse reizigers en niet voor Nederlanders die duurzaam in het buitenland verblijven.

Heb je vragen? Kijk dan op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl voor de meest gestelde vragen en antwoorden.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders die op dit moment in het buitenland zitten om zo snel mogelijk terug naar Nederland te reizen. Ik heb hierdoor mijn vakantie vroegtijdig moeten afbreken. Krijg ik de kosten voor het resterende deel van mijn reis vergoed?

Nee, dit is niet verzekerd.

Ik heb een weekendje weg of een vakantie binnen Nederland geboekt. Ik wil vanwege het coronavirus liever niet gaan. Ben ik verzekerd?

Neem eerst contact op met het vakantiepark of accommodatie. In veel gevallen kunnen zij je reis kosteloos omboeken of annuleren. Zijn er wel kosten verbonden aan het annuleren of omboeken én heb je bij ons een Annuleringsverzekering? Dan ben je verzekerd zolang de vakantieparken in Nederland op voorschrift van de Nederlandse overheid en gezondheidsautoriteiten gesloten zijn.

Daarnaast moet je het weekendje weg geboekt hebben vóór 12 maart 2020 en moet je Doorlopende Annuleringsverzekering afgesloten zijn vóór 12 maart 2020.

Ik ben in Nederland en er geldt een negatief reisadvies of inreisverbod voor mijn bestemming, vanwege het coronavirus. Ben ik verzekerd voor de annuleringskosten van mijn reis?

Neem eerst contact op met je reisorganisatie. In veel gevallen kunnen zij je reis kosteloos omboeken of annuleren. Zijn er wel kosten verbonden aan het annuleren of omboeken van je reis én heb je bij ons een Annuleringsverzekering? Dan ben je verzekerd als het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft afgegeven voor het betreffende gebied voor jouw reisperiode. Hiervan is sprake als er code rood of oranje geldt voor het gebied waar de reis naartoe gaat.

Daarnaast moet je je reis geboekt hebben voor 12 maart 2020 en moet je Doorlopende Annuleringsverzekering afgesloten zijn vóór 12 maart 2020.

Ik kan vanwege het coronavirus niet op reis. Mijn reisorganisatie biedt mij daarom een voucher of de mogelijkheid om mijn reis om te boeken. Dit wil ik niet. Kan ik mijn reis annuleren en de kosten op mijn Annuleringsverzekering verhalen?

Neem contact op met je reisorganisatie als je het niet eens bent met de geboden oplossing. Als je toch besluit je reis te annuleren, dan dekt je Annuleringsverzekering deze kosten niet. Een voucher of omboeking vertegenwoordigt namelijk de waarde van de reis die je geboekt hebt, waardoor je niet financieel benadeeld wordt.

Ik heb een reis geboekt en heb hiervoor een aanbetaling gedaan. Mijn reisorganisatie wil nu dat ik het resterende deel betaal. Als mijn reis door het coronavirus niet doorgaat, wordt mijn volledige reissom dan wel uitgekeerd door mijn Annuleringsverzekering?

De reissom is verzekerd tot maximaal het bedrag dat op de polis staat, ongeacht wanneer je hebt betaald. Heb je twijfels of je reis doorgaat of wil je je reis liever omboeken of annuleren, neem dan contact op met je reisorganisatie.

Ik moet door de uitbraak van het coronavirus in mijn vakantiegebied langer op de bestemming blijven dan gepland. Blijft mijn reisverzekering geldig?

Ja, je reisverzekering is geldig tot het eerst mogelijke tijdstip van terugkomst. Alle gedekte gebeurtenissen die in de voorwaarden beschreven zijn en geen verband houden met het coronavirus blijven gelden. De maximale reisduur bedraagt 90 of 180 dagen. Op je polisblad staat hoe lang je verzekerd bent.

Ik wil wegens de uitbraak van het coronavirus op mijn reisbestemming mijn reis afbreken. Krijg ik de al betaalde kosten voor de resterende dagen van mijn reis vergoed?

Je bent verzekerd als het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft afgegeven voor het betreffende gebied. Hiervan is sprake als er code rood of oranje geldt voor het gebied waar de reis naartoe gaat.

Daarnaast moet je je reis geboekt hebben voor 12 maart 2020 en moet je Doorlopende Annuleringsverzekering afgesloten zijn vóór 12 maart 2020.

Ik ben op mijn vakantiebestemming ziek geworden. Worden mijn medische kosten vergoed?

Als je bij ons een Doorlopende Reisverzekering met de dekking ‘Medische zekerheid’ hebt afgesloten, dan worden de medische kosten vergoed. Wanneer je door medische noodzaak langer op je vakantiebestemming moet blijven, wordt dit tot een bepaald maximum vergoed. Bel de NN Alarmcentrale bij nood op +31 (0) 26 400 23 90.

Door het coronavirus is mijn terugreis per trein, metro of vliegtuig vertraagd of kan deze niet plaatsvinden. Nu moet ik extra kosten maken voor vervoer en verblijf. Kan ik deze kosten verhalen op mijn reisverzekering?

Nee, dit is niet verzekerd.

Door het coronavirus moet ik op mijn reisbestemming in quarantaine. Nu moet ik extra kosten maken voor vervoer en verblijf. Kan ik deze extra kosten verhalen op mijn reisverzekering?

Nee, dit is niet verzekerd.

Het coronavirus en je Rechtsbijstandverzekering

Heb je een Rechtsbijstandverzekering bij ons en heb je vragen over het coronavirus, bijvoorbeeld hoe het zit met het coronavirus en je werk of aankopen die je hebt gedaan? Onze juridische partner DAS heeft de meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Bekijk de meest gestelde vragen

Het coronavirus en je Aansprakelijkheidsverzekering

Door de maatregelen die de overheid vanwege het coronavirus heeft genomen, kan de schadeafhandeling bij letselschade anders zijn. Alle fysieke afspraken tot 28 april gaan niet door. Wij blijven zowel per e-mail als telefonisch bereikbaar. Heb je een letselschadezaak lopen bij Nationale-Nederlanden en heb je hier vragen over? Neem dan telefonisch of per e-mail contact op met je dossierbehandelaar of adviseur.