Ga direct naar inhoud

Start vaarseizoen 2020: hoe bereid je je voor?

Sta jij ook al te trappelen om de bruggen en sluizen op je vaarroute als eerste te openen? Door het coronavirus is de officiële start van het vaarseizoen van 2020 helaas nog even uitgesteld. Maar dat betekent niet dat we ons niet vast kunnen voorbereiden én verheugen op het komende vaarseizoen.

Hoe zorg je dat jouw boot vaarklaar is voor het nieuwe seizoen? En wat moet je absoluut niet vergeten voor je het water weer opgaat? We geven je er een aantal tips over in dit blog. Lees je mee?

Met de boot door de bruggen.

Het vaarklaar maken van de boot voor het vaarseizoen

Voordat je weer jouw favoriete zomerroute mag gaan varen in Nederland, wil je ervoor zorgen dat bij de officiële start van het vaarseizoen jouw boot vaarklaar is. Dit doe je door de juiste controle en onderhoud aan de boot uit te voeren. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je niets over het hoofd ziet:

Tip 1: Vergeet je vergunning niet

Controleer of in jouw regio of de regio waarin je wilt varen, een vergunning nodig is. Vraag op tijd de juiste vergunningen aan. Je wilt niet tijdens jouw eerste rondje varen direct je eerste boete ontvangen.

Tip 2: De o zo belangrijke check-up

Tijdens het winterklaar maken van jouw boot, heeft de motor als het goed is een service beurt gehad. Is de servicebeurt voor de winter niet uitgevoerd, lees dan terug in ons blog hoe je jouw boot het beste winterklaar kunt maken. Voor het nieuwe vaarseizoen wil je de volgende punten nog aanpakken voor je het water opgaat:

  • Ververs de motorolie en vervang de filters.
  • Een goede laag van antifouling op het onderwaterschip zorgt ervoor dat je geen aangroei van schelpjes, algen en mosselen krijgt. Wist je dat een laag antifouling onnodig brandstofverbruik, snelheidsverlies of aantasting van het onderlaag van de boot voorkomt? Goed dus om even te checken!
  • De anodes beschermen je boot tegen corrosie. Wanneer meer dan de helft is weggevreten, moeten deze anodes worden vervangen. Nog niet aan vervanging toe? Probeer het dan wel even flink te schrobben met een borstel!
  • Controleer de schroefas wanneer de boot in de winter op een ligplaats heeft gelegen. Stond de boot op het droge en is deze uitgerust met een log en of dieptemeter controleer dan de afdichting. Zijn deze gevers uitneembaar controleer ze dan en zet deze terug met wat vaseline.

Tip 3: Boenen, boenen… boenen

Naast het schoonmaken van de anodes, is het sowieso handig om alles even een goede opfrisser te geven. Schrob het dek en voer binnen een grote schoonmaak uit. Wist je dat je het beste je gelakte onderdelen kunt schoonmaken met een zachte borstel? En dat je groene aanslag het beste kunt verwijderen met schoonmaakazijn? En check ook nog of de boot een likje verf nodig heeft. Het oog wil ook wat!

Tip 4: Safety first

Ook belangrijk: controleer de veiligheidsuitrusting. Beoordeel of je reddingsvesten in goede staat zijn en laat ze eventueel keuren. Zorg er ook voor dat je een goed werkende brandblusser in je boot hebt liggen en beoordeel tot slot de vuurpijlen en rooksignalen op de houdbaarheidsdatum. Je weet nooit wanneer je ze echt een keer nodig hebt! Kijk ook of alle lijnen van je boot nog in goede staat zijn.

Tip 5: Na veiligheid komt comfort

Het dek van je boot heeft nog nooit zo mooi geblonken, alle groene aanslag is weg en je veiligheidsspullen liggen klaar… tijd voor comfort! Heb je fijne kussens voor in je boot? Of zijn die ook weer aan vervanging toe? Vergeet niet een goede zonnebrandcrème en maak alvast een Spotify-lijstje aan met jouw favoriete nummers voor op het water.

Met de boot door Nederland varen.

Beste vaarroutes in 2020

In Nederland boffen we met unieke vaarwegen. En normaal gesproken mogen we ook bijna overal varen. Maar door het coronavirus zijn de regels wat aangescherpt. Zo zijn er bijvoorbeeld wijzigingen aangebracht in de bedieningstijden van bruggen en sluizen. Daarom is het goed om voor je gaat varen, je goed in te lezen.

Ook iets om rekening mee te houden: op de drukke knooppunten komen de meeste beroepsvaarten en recreatievaarten elkaar tegen. Probeer dus drukke knooppunten te ontwijken!

Houd de berichtgeving van de vaarwegbeheerders en de website www.vaarweginformatie.nl in de gaten over de huidige situatie op de Nederlandse vaarwegen.

Wat kun je verder doen om het varen in Nederland zo netjes mogelijk te houden tijdens het vaarseizoen 2020?

  • Volg altijd de richtlijnen van het RIVM op.
  • Zorg voor voldoende zeep, zakdoekjes en handcrème aan boord.
  • Neem je eigen etenswaren mee.
  • Tot 1 juni zijn bijeenkomsten met meer dan 3 mensen verboden. Geen goed idee dus om al je familieleden uit te nodigen voor een rondje varen met jouw boot.

Gezonken boot?

“Dat overkomt mij niet”, horen we je al denken. Maar het kan iedereen overkomen: een gezonken boot. Dit gebeurt vaak in de winter vaak na veel regen of een storm. Zinkt de boot zonder een storm, dan is er sprake van een beschadiging of lek. Maak je boot daarom winterklaar met het juiste onderhoud.

Als je boot gezonken is, handel dan snel om de boot weer boven water te halen om zoveel mogelijke schade te beperken. Als booteigenaar ben je namelijk verantwoordelijk om de gezonken boot uit het water te halen. Doe je dit niet, dan kun je een enorme rekening verwachten.

Gelukkig hoef je een gezonken boot niet zelf te lichten, maar kun je dit door een professioneel bergingsbedrijf laten uitvoeren. Voor een boot die niet verzekerd is, worden hoge kosten berekend voor het lichten van de boot en de reparatie.

Bootverzekering

Wil je niet voor een verrassing staan door de hoge kosten voor het lichten en de reparatie van de boot? Sluit dan een bootverzekering af bij Nationale-Nederlanden voor een snel en professioneel herstel van jouw boot.

Meer informatie

Wanneer het vaarseizoen van 2020 van start gaat, ben je er helemaal klaar voor. Veel plezier tijdens het nieuwe vaarseizoen!