Ga direct naar inhoud

10 tips voor zuiniger en goedkoper autorijden

De benzineprijzen zijn hoger dan ooit. Je hebt je auto wel af en toe nodig, maar je wilt niet te veel geld uitgeven aan brandstof. Kijk daarom eens goed naar je auto én naar je rijstijl. Met een paar aanpassingen kun je een stuk zuiniger rijden. We geven je support om je uitgaven in de hand te houden. Bekijk onze 10 tips voor minder brandstofverbruik.

Tip 1: Zuiniger autorijden begint met onderhoud


Tip 2: Ruim je auto op

Lege flessen, oud papier, kampeerspullen... Lijkt je kofferbak net een tweede schuur? Zonde! Het kost extra brandstof om die kilo's te verplaatsen. Mest je auto daarom eens goed uit. Haal ook gelijk je ongebruikte fietsendrager of dakkoffer van de auto. Dit scheelt niet alleen gewicht, het zorgt ook voor minder luchtweerstand. En dat betekent: nog minder brandstof!

Tip 3: Goedkoop tanken

Een lichte auto verbruikt minder brandstof. Ook de brandstof zelf telt mee in dit gewicht. Tank daarom pas als de tank bijna leeg is.

  • Kies de juiste dag. Tankstations geven vaak geen korting op maandag, wel op zaterdag.
  • Tank in je dorp of stad. Langs de snelweg reken je het meest af per liter brandstof.
  • Ga naar een onbemand tankstation.

Bij een korte rit verbruikt je auto 2 keer zoveel brandstof.

Tip 4: Rijd geen korte afstanden

Wist je dat een auto de meeste brandstof verbruikt op korte afstanden? Een koude motor slurpt twee keer zoveel benzine. Pas na ongeveer vijf kilometer komt de motor op temperatuur. Pak daarom liever de fiets als je in de buurt blijft. Heb je meerdere korte ritten op de planning? Combineer ze dan tot één langere autorit.

Tip 5: Trek rustig op

Zuinig rijden begint met rustig optrekken. Als je optrekt, kost dat energie. Snel optrekken kost je al snel 16% meer energie. En dat zie je terug aan je brandstofmeter.

Tip 6: Neem op tijd gas terug

Ook afremmen kost brandstof. Kijk daarom tijdens het rijden altijd goed vooruit. Nader je een rotonde, verkeerslicht of scherpe bocht? Neem dan gas terug en laat je auto uitrollen.

Tip 7: Schakel naar hogere versnellingen

Hoe hoger de versnelling, hoe lager de snelheid van je motor. Dit is gunstig voor je brandstofverbruik. Schakel daarom op het juiste moment door. Heeft jouw auto een toerenteller? Bij een dieselmotor schakel je tussen de 1.500 en 2.000 toeren, bij een benzinemotor tussen 2.000 en 2.500 toeren.

Sta je langer dan een halve minuut stil? Zet dan je motor uit.

Tip 8: Zet de motor uit als je moet wachten

Je motor uitzetten en opstarten kost energie. Maar de motor laten draaien tijdens het wachten is nóg minder zuinig. Goede vuistregel: als je langer dan een halve minuut moet stilstaan, kun je beter de motor uitschakelen. Dus sta je stil in de file? Of moet je wachten voor een trein of openstaande brug? Draai dan de sleutel om of druk op de start/stop-knop.

Tip 9: Let op grote stroomverbruikers

Heerlijk, zo'n fris briesje in de auto! Maar wist je dat de airco tot 30% meer brandstof kan kosten? Ook je achterruitverwarming en stoelverwarming zijn bekende benzineslurpers. De dynamo van je auto wekt energie op voor deze elektronische snufjes. Hoe meer elektriciteit de dynamo moet leveren, hoe zwaarder hij draait. Ook de motor moet hierdoor hard werken. En dat kost extra brandstof.

Tip 10: Denk na over een hybride of elektrische auto

Met de tips hierboven kom je al een heel eind. Wil je écht zuinig rijden? Stap dan over op een elektrische auto. Of kies voor een mooie tussenoplossing: de hybride auto. Deze auto combineert de voordelen van een brandstofauto met het lage verbruik van een elektrische auto. Je auto kan dan ook op benzine of diesel rijden.

Ook interessant voor jou:

Het onderhoud van je auto; wat kun je zelf doen?

Naast het gebruikelijk onderhoud is het belangrijk dat je bepaalde onderdelen van je auto zelf regelmatig naloopt. Oldtimer-fanaat Monique legt uit wat je gemakkelijk kunt controleren aan je auto.

Bekijk de tips van Monique

Apk en onderhoud; alles wat je moet weten

Je wilt dat je auto altijd voor je klaarstaat. Om ervoor te zorgen dat je auto rijdt als een zonnetje, zijn de verplichte apk-keuring én onderhoudsbeurt belangrijk. Hoe vaak is dat nodig? En waar let je op?

Lees verder over onderhoud

5 tips voor een slimme en veilige autorit

Als je vaak in de auto zit, is het extra belangrijk dat je veilig rijdt. Daar zijn een hoop handige apps en tools voor. Wat dacht je van een MONO-app? Of een bluetooth-carkit?

Bekijk de 5 tips