Ga direct naar inhoud

Avontuurlijke uitjes in de natuur

Dit artikel valt binnen Onderweg

Eropuit in de buitenlucht geeft energie. Wat voor leuks is er buiten te beleven in Nederland? We hebben een paar uitjes voor je uitgezocht. Laat je inspireren om actief of misschien eens wat minder actief buiten te zijn met je vrienden of familie.

Schatten vinden met Geocaching

Met je smartphone of GPS op jacht naar schatten op plaatsen waar je normaal nooit komt. Lijkt je dat leuk? Over de hele wereld liggen miljoenen zogenaamde ‘caches’ verstopt. Je vindt ze met coördinaten in de Geocaching app. Maar, de schat vinden is één. Om op de plaats van de cache te komen is de volgende uitdaging. Wedden dat zelfs je pubers de bank afkomen voor dit spel?

Leuk vanaf een jaar of 10. Gratis met een smartphone of GPS systeem.
Website tip: geocaching.nl

Ravotten in OERRR speelbossen

Lekker hutten bouwen, klauteren en banjeren door het bos. Met je gezin op avontuur in de natuur, daarvoor ga je naar de OERRR speelbossen. In ieder speelbos is weer wat anders te beleven. Maar je uitleven met modder, water en zand kan overal. Zo geniet je met een beetje mazzel van een zandtaartje bij de koffie. Ook toegankelijk voor kinderen met een beperking.

Leuk voor kinderen van 0 tot en met 99 jaar.
Website: natuurmonumenten.nl

Groen beleven bij Floriade 2022 in Almere

De Floriade Expo is een grote tuinbouwtentoonstelling vol beleving voor jong en oud. Je hebt één keer in de 10 jaar de kans om erbij te zijn. Dit jaar staat in het teken van ‘Growing Green Cities’. Je ontdekt er de nieuwste groene uitvindingen en geniet van de geur en kleur van bloemen, planten, groenten en fruit. Ontspannen en boordevol inspiratie om groener te leven ga je weer naar huis.

Leuk voor alle leeftijden. Vanaf € 29 per volwassene, kinderen 4 t/m 12 tot € 23 en kinderen t/m 3 jaar gratis.
Website: floriade.com

Spanning opzoeken in een klimbos

Houd je wel van een beetje sensatie? Beweeg je dan eens als een echte Tarzan door de bomen en hindernissen in een klimbos. Als het je eerste keer is dan begin je lekker simpel. Heb je de smaak te pakken, dan ga je voor de hogere en moeilijkere klimtochten. Hoeveel lef je hebt is wat telt, niet hoe oud je bent. Pak die natuurlijke adrenalinekick!

Leuk voor alle leeftijden. Klimbos entreeprijzen verschillen van rond € 16 voor kinderen en rond € 23 voor volwassenen.
Website tip: Klimboslocaties in Google Maps

Zomerfruit oogsten in een pluktuin

Pluk jouw favoriete vitaminebommetjes zelf in een van de vele pluktuinen in Nederland. Vaak werkt het als volgt: je krijgt een doosje en deze vul je met zoveel fruit als je wilt. Je rekent het gewicht af dat je hebt geplukt. En dan lekker smikkelen uit het vuistje of misschien oogst je wel genoeg om er jam van te maken. Lekkere adresjes zijn:

  • Kersen, pruimen, peren, bessen, appels en nog 15 fruitsoorten - Fruittuin van West (Amsterdam, Noord Holland)
  • Frambozen, bessen, kersen en pruimen - Bosjestuin (Gieterveen, Drenthe)
  • Aardbeien, frambozen, bramen, bessen, appels en peren - In de 7e hemel (Grashoek, Limburg)
  • Appels, peren, pruimen, kersen, perziken, moerbei - Fruitpluktuin (Haaksbergen, Overijssel)

Wat er te plukken valt, ligt aan het seizoen. Meestal kun je naast plukken nog meer beleven bij een pluktuin.

Leuk vanaf een jaar of 6. Toegang gratis, je betaalt voor het geplukte fruit.
Website tip: Vind een pluktuin in de buurt

Kamperen voor 1 dag

Wil je genieten van het echte campingleven maar er niet helemaal voor naar Zuid- Frankrijk rijden? Zoek dan een dagcamping op in Nederland. Op de meeste plekken kun je er terecht met je vouwwagen, tent, camper en caravan. En je hoeft natuurlijk niet de hele dag op de camping te blijven plakken, in de omgeving is vaak zat te beleven. Je mag op de dagcamping alleen niet overnachten. Voor zonsondergang zit het kampeeravontuur er al weer op.

Leuk voor het hele gezin. Gratis.
Website tip: dagcampings in Nederland op Google Maps

Lopen over de bodem van de Nederlandse Waddenzee

Wadlopen alleen leuk voor de échte natuurliefhebber? Nee hoor. Terwijl je een weg baant door het slik, kijk je serieus je ogen uit. Echt, ga maar eens op de drooggevallen zeebodem staan met allerlei bijzondere dieren om je heen. Hopelijk houd je het droog! Wel altijd op pad gaan met een gids want het water kan snel stijgen en je wilt geen gevaar lopen. Wadlopen kan op verschillende plekken in het Waddengebied.

Leuk vanaf een jaar of 6. Vanaf € 15 per persoon.
Website tip: waddeneilandeninfo.nl

Ontspannen op het water in een fluisterboot

Schuitje varen, theetje drinken. Waar gaat de tocht naar toe? Nou, dat is aan jou schipper. Een fluisterboot huur je in de mooiste gebieden en vaak krijg je daar makkelijke vaarroutes bij. Zo kabbel je stilletjes op het water. Gelukkig is het bedienen van een fluisterboot is kinderlijk eenvoudig. Daarom is het ook zo geweldig leuk en ontspannend om te doen.

Leuk voor alle leeftijden. Boot vanaf € 25 per uur, voor 6-8 personen.
Website tip: Greenjoy boot huren

Land Art bewonderen en maken

Wist je dat er in Nederland op heel veel openbare plekken landschapskunst te bewonderen is? Op de website van Land Art Nederland zie je waar de kunstwerken staan. Vooral in Flevoland kun je als kunstliefhebber je hart ophalen. Maar Land Art is ook leuk om zelf te maken. Maak iets moois met bladeren, dennenappels, takjes en alles wat je buiten om je heen vindt. Doe een workshop Land Art maken of laat je fantasie de vrije loop.

Leuk voor alle leeftijden. Gratis.
Website tips: landartnederland.com, Land Art inspiratie

Relaxen in een theetuin

Wil je wel naar buiten, maar heb je geen zin in al te veel actie? Of wil je even uitblazen van je fiets- of wandeltocht? Plof dan neer in een theetuin. Vaak is de tuin op zich zelf al een reden om er lekker lang te blijven. En soms maakt de menukaart het moeilijk om weer op te stappen. Op internet vind je zat adresjes van theetuinen op originele plekjes.

Leuk voor alle leeftijden. Toegang gratis.
Website tip: Theetuinenroute in Laag Holland

Historische cultuur snuiven op klompenpaden

In de provincie Utrecht en Gelderland liggen klompenpaden die natuur en cultuur combineren. Je wandelt over landgoederen, eeuwenoude lanen en dwars door boerenland. Langs kloosters, kastelen en historische boerderijen. Met de Klompenpaden App hoor je onderweg interessante achtergrondverhalen. Hopelijk komt je route langs een boerenerf voor koffie of iets lekkers uit boerenwinkel.

Leuk voor alle leeftijden. Gratis.
Website: klompenpaden.nl

Zorgeloos met de auto een leuk dagje uit met onze Autoverzekering. Op nn.nl/onderweg vind je meer informatie én inspiratie.