Ga direct naar inhoud

Luisteren begint met de keuze om te luisteren

Dit is een gastblog van luisterexpert Corine Jansen

Communicatie is een belangrijk onderdeel van het leven. Bijna iedere minuut dat wij wakker zijn, communiceren wij. Je hebt een paar jaar nodig om te leren spreken en nog langer om goed te leren lezen en schrijven. Maar hoe zit het met luisteren? Die vraag weegt extra zwaar nu we in een tijd leven waarin groepen mensen meer tijd lijken te besteden aan meningsuiting dan aan meningsvorming.

Over Corine Jansen

Corine Jansen is dé luisterexpert van Nederland. Als bestuurder van de International Listening Association kent ze de waarde van goed luisteren als geen ander. Ze bracht talloze mensen en organisaties in binnen- en buitenland de fijne kneepjes bij. “Wanneer je écht naar iemand luistert, kom je zo veel dichter bij elkaar.”

Als iedereen gelijk wil hebben, wordt er niet meer geluisterd en is er geen ruimte meer voor een dialoog. Om tot een dialoog te komen, moet je eerst vragen stellen en ervoor kiezen om te luisteren naar het antwoord. Luisteren is echter niet altijd makkelijk. Luisteren maakt ons kwetsbaar en is dus altijd moedig. Als je echt kiest om te luisteren, kan dat wat je hoort je standpunt en je kijk veranderen.

Luister met een open mind. Van luisteren leer je meestal.

Als je communiceert met mensen gaan er vanaf de eerste seconde aannames, ideeën en herinneringen door je hoofd. Die melden zich gewoon, ook al heb je nog geen idee wat de ander gaat vertellen, of je het daarmee eens bent of wat het met je doet. Dat is menselijk. Maar je luistert met de bedoeling om te ander te begrijpen. Verken daarom welke irritaties, aannames en vooroordelen je mogelijk meeneemt in het gesprek. Leg die zo veel mogelijk naast je neer. Probeer je vooral te verwonderen. Stel open vragen om de kijk en de beleving van de ander zo dicht mogelijk te naderen.

Stel doordachte en respectvolle vragen om de ander beter proberen te begrijpen, zonder oordelen, aannames of vooringenomenheid.

De beste manier van luisteren is als je je zo op je gemak voelt, dat je vooraf niet weet wat je gaat zeggen of wil vragen. Vertrouw erop dat je wel iets te binnen schiet om te zeggen op basis wat de ander je zojuist heeft gezegd. Maar voordat je zover bent, stel vooral open vragen: Wat bedoel je als je zegt…? Hoe kan ik je helpen? Hoe gaat het nu verder? Wat gebeurde er toen? Of gewoon: Vertel eens.

Luister naar andermans opvattingen en overweeg ze voordat je je eigen opvattingen deelt.

De meningen van mensen worden gevormd door ervaringen in het leven en persoonlijke normen en waarden, maar ook door bijvoorbeeld angst en onzekerheid. Het is essentieel om tijdens het luisteren de ander en diens standpunt de ruimte te geven. Als het je lukt om écht te luisteren, en dat kan alleen de ander bepalen, kan het je begrip van mensen en de wereld om je heen transformeren. Het zal onvermijdelijk je leven verrijken.

Geef mensen stilte terwijl zij spreken.

Stil zijn is een vaardigheid, maar ook een middel in luisteren. Velen van ons zien luisteren als een manier om te wachten tot het onze beurt is om te spreken. Stop tijdens het luisteren met denken over wat je wilt zeggen. Concentreer je in plaats daarvan volledig op wat er tegen je wordt gezegd. Dan zal stilte je niet alleen een nieuwe vaardigheid opleveren, maar je ook nieuwe kennis brengen.

Luisterwebinar van Corine Jansen

Waarom is luisteren soms zo moeilijk? Wat gebeurt er als je beter naar iemand gaat luisteren? Leer beter luisteren met Corine Jansen, dé luisterexpert van Nederland.

Meld je nu aan voor het luisterwebinar op 5 oktober van 19.00 tot 20.00 uur. We hebben een maximum aantal plaatsen beschikbaar, dus vol = vol.

Meld je aan