Ga direct naar inhoud

Veilig autorijden in het donker: 12 tips

De herfst nadert en de dagen worden korter. De duisternis en het slechte weer zorgen voor minder zicht op de weg. Ook vermoeidheid kan voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgen. Met deze 12 tips ga je in de herfst zo veilig mogelijk met de auto op pad.

Waarom zijn er meer ongelukken in de herfst en winter?

Als de zomer achter ons ligt, wordt het sneller donker. Minder zon en minder vitamine D maakt ons sneller moe. Het gure weer domineert, de wegen worden natter en gladder en het zicht wordt vaak net even minder. Zo maar een paar zaken waarom het in de herfst gevaarlijker is op de weg. Daar moet je op voorbereid zijn. Hoe? Bijvoorbeeld met onze 12 tips om veiliger te rijden in de herfst, bij weinig licht of in het donker.

12 tips om veilig te rijden in het donker, bij minder licht of in de herfst

Een goede voorbereiding? Het halve werk. Een cliché natuurlijk, maar wel eentje waardoor je minder stress zult ervaren als je de weg op gaat bij slecht weer of in het donker. Daarom deze tips!

Tip 1: Ga uitgerust op pad

Zorg ervoor dat je fit bent als je de auto instapt. Een goede concentratie is belangrijk, want rijden in het donker vergt nu eenmaal meer energie dan autorijden midden op de (lichte) dag. Moeite met autorijden in het donker? Kijk vooraf of het écht nodig is dat je de weg op gaat. En als je gaat, rust dan vooraf goed uit. Bijvoorbeeld door alvast bij te slapen.

Tip 2: Rijd rustig

Verkeerssituaties zijn in het donker lastiger te overzien. Blijf altijd, dus ook als het minder druk is op de weg, de regels volgen. Vaak wordt er harder, slordiger en daarmee onveiliger gereden op een rustige weg. Neem je rust en houd je aan de maximumsnelheid. Is het zicht slecht? Neem dan gas terug om de situatie beter én rustiger te kunnen beoordelen.

Tip 3: Zorg voor schone ruiten en buitenspiegels

Schone ruiten en spiegels zorgen voor meer overzicht. Als het donker is, kunnen koplampen van andere auto’s en straatverlichting het zicht door een vieze ruit extra verslechteren. Maak vooraf daarom altijd je ramen en buitenspiegels goed schoon.

Tip 4: Stel de verwarming goed in

Zorg dat het niet te warm is in je auto. Zo verlies je scherpte. In een koele auto word je minder rozig en houd je beter je focus vast.

Tip 5: Laat je ogen wennen

Als je vanuit huis of kantoor naar je auto gaat, hebben je ogen even de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe ‘lichtsituatie’. De ogen moeten zich altijd even aanpassen aan de donkere situatie. Stap in de auto, maar vertrek nog niet. Geef je ogen de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en start daarna de wagen.

Tip 6: Schaf een nachtbril aan

Kun je moeilijk zien in het donker? Dat is niet zo gek. In het donker zijn je pupillen groter en valt het licht meer verstrooid op je netvlies. Het is dan moeilijker om scherp te zien. Koplampen of lichtreclames zorgen voor vervelende schitteringen. Iets wat daar tegen werkt? Een nachtbril, ook wel autobril genoemd. Je ziet scherper en je raakt minder vermoeid.
Vergoed de zorgverzekering deze autobril? Als je kiest voor een Aanvullende Zorgverzekering, krijg je per twee jaar een deel hiervan vergoed. Dit geldt trouwens voor alle brillen en contactlenzen.

Tip 7: Zonnebril in de auto vanwege de laagstaande zon

In de herfst en winter schijnt de zon minder. Maar áls hij er een keer is, staat hij meteen wat lager dan in de zomer. Probleem? Het belemmert mogelijk je zicht. Zorg er daarom altijd voor dat je een zonnebril meeneemt in de auto!

Tip 8: Check de koplampen van je auto

In het donker is goed licht natuurlijk belangrijk. Check daarom je koplampen goed. Ga niet de weg op als je verlichting stuk is of niet goed werkt. Je kunt de verkeerssituatie namelijk minder goed inschatten. Ook kunnen andere voertuigen je minder goed zien. Doen je lichten het prima, maar is er geen verlichting langs de weg? Groot licht mag ook, als er maar geen tegenligger aankomt.

Tip 9: Zet je telefoon op stil of vliegtuigmodus

Als je in het donker steeds je telefoon ziet oplichten, leidt dat af. Dat wil je niet. Zorg er daarom voor dat je je meldingen even uitzet op de telefoon. Je bent aan het rijden en mag niet worden afgeleid.

Tip 10: Staar niet op één punt

Houd jezelf alert en focus goed op de weg en de omgeving. Zo houd je jezelf scherp. Als je naar één punt staart, kun je dingen om je heen over het hoofd zien en verlies je de juiste focus.

Tip 11: Is je auto ready to go?

Heeft de auto een kleine beurt nodig? Zorg dat je auto altijd in de juiste staat verkeert. Controleer het profiel van de banden van de auto, doe een oliepeil-check, een rem-check en zorg voor voldoende brandstof. Dit alles om meer vertrouwen te krijgen in de auto. Zo ga je met minder stress op pad.

Tip 12: Zorg voor minder stress en ga goed verzekerd op pad

Over minder stress gesproken. Zorg voor een goede autoverzekering, zodat je niet plots voor grote verrassingen komt te staan. Bekijk alle mogelijkheden van onze Autoverzekering.

Toch een ongeluk gehad?

Heb je toch een ongeluk gehad? Zorg dat je zo duidelijk mogelijk de onderstaande punten uitvoert. Hoe duidelijker de situatieomschrijving, hoe beter. Dit is wat je moet doen:

  • Noteer gegevens van de persoon met wie je de aanrijding hebt gehad
  • Vul het schadeformulier in
  • Vraag omstanders om een getuigenverklaring
  • Maak foto’s van de schade en de verkeerssituatie

Meer artikelen