Ga direct naar inhoud

Op vakantie met kids? Zo pak je die lange autorit, vlucht of treinreis aan

Bijna op vakantie met de kids? Met deze checklist bij de hand wordt die lange autorit, vlucht of treinreis een stuk makkelijker. Welk vervoersmiddel je ook kiest. Zo heb jij ook nog een beetje vakantie. Kom maar op met die relaxte vakantie!

Met de auto

 • Maak je auto kidsproof. Zorg voor een hoes over de autostoel. Kies voor een lichte kleur, want die absorbeert minder warmte dan een zwarte sitting. Plaats een zonnescherm, want wie wordt er niet chagrijnig van de hele rit in de zon kijken? En koop tot slot een auto-organizer die je aan de stoel kunt hangen. Daar kun je makkelijk wat speelgoed kwijt.
 • Maak samen een playlist. Met de favoriete zomerhits van het hele gezin of download wat kinderluisterboeken.
 • Maak een busy bag. Dat zijn pakketjes die je kind wel even bezighouden. Denk aan een pakketje met kralen, waarmee een armband gemaakt kan worden. Of pak een paar minicadeaus in. Hoeft niet veel te kosten. Uitpakken is soms als leuker dan het cadeau zelf. Geef bijvoorbeeld een kleinigheidje als je de eerste landsgrens hebt bereikt.
 • Houd een extra setje kleding bij de hand. Zodat je niet in koffers hoeft te graaien. En wat extra flessen water komen ook altijd van pas, mocht je eens iets willen schoonmaken.
 • Voorkom wagenziekte. Zorg dat je kids af en toe naar buiten kijken met wat autospelletjes. Denk aan autobingo of nummerbordspellen. Regelmatig iets gezonds snacken helpt ook tegen wagenziekte.
 • Stop regelmatig op een kindvriendelijke stop. Veel tankstations hebben speelplaatsen. Dan kunnen de kinderen even uitrazen! Of houd een voetbal of springtouw bij de hand, voor minder handige stops. Baby mee op reis? Stop elke twee uur en haal je kindje even uit de Maxi-Cosi.

Met het vliegtuig

 • Plan je vlucht goed. Boek bijvoorbeeld een vlucht rond het tijdstip dat je kind normaal slaapt. Beperk overstaptijden. En boek je stoelen naast elkaar. Lukt dat niet meer? Bel dan de vliegtuigmaatschappij. Vaak valt er nog iets te regelen. Dreumes of peuter mee op reis? Beslis of je kind op schoot kan blijven zitten of boek een extra stoel tegen betaling.
 • Lees samen een boek over vliegen. Zo weet je kind voor het op reis gaat al een beetje wat het kan verwachten. Of speel een keer 'vliegtuigje'.
 • Neem een fles of speen mee voor de allerkleinsten. Dit kan helpen bij turbulentie door luchtdrukverschillen.
 • Creëer een slaapmoment. Trek je kind een pyjama aan, neem zijn slaapknuffel mee. En bijvoorbeeld een boek. En boots het slaapritueel een beetje na.
 • Laat je kids nog even uitrazen voor je het vliegtuig instapt. Veel luchthavens hebben speelplaatsen waar kids even lekker kunnen spelen. En beslis of je als eerste of als laatste aan boord wil. Kinderen en lange rijen is niet altijd een succes.
 • Vertel dat je kind voor het eerst vliegt. Dan is het cabinepersoneel op de hoogte. En wie weet: soms hebben ze een verrassing voor je kinds eerste vliegreis.

Met de trein

 • Kies een land met een goed treinnetwerk. Buiten Europa zijn de treinverbindingen vaak een stuk minder of sluiten ze slechter op elkaar aan. Lange reis? Deel ‘m dan op in etappes. Of overnacht in de buurt van het station of kies voor een speciale slaaptrein.
 • Check de kindertarieven per land. In veel landen reizen kinderen gratis met de trein. Tip: in sommige landen zijn er speciale kindercoupés, met extra ruimte voor bagage en een kinderwagen. Maar wees er snel bij, want deze coupés zijn snel volgeboekt.
 • Kies voor relaxte vertrektijden. Pas de reistijden zo aan dat je ontspannen kan reizen met kinderen. Zorg bijvoorbeeld dat je voor het avondeten op je bestemming bent. Of vertrek rustig na het ontbijt.
 • Neem spelletjes mee. Handig aan de trein: iedereen heeft z’n handen vrij. Een goed moment voor de Kolonisten van Catan of Pim Pam Pet.


Ook interessant voor jou:

Feit of fabel: wist jij dit al over zonnen?

De zon kan slecht zijn voor je huid. Maar liefst 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt huidkanker. Weet jij hoe je veilig kunt zonnen? Heb jij de laatste info over zonnen paraat? Test snel je kennis!

Ik weet alles over veilig zonnen

Een allergische reactie na een insectenbeet, wat nu?

Jeukende huid, duizeligheid of zelfs shock. Een allergische reactie door een insect is soms gevaarlijk. Wat zijn alle symptomen? En heb je medicatie nodig? Dit moet je weten over allergische reacties.

Dit moet je doen

Festival gepland? 9 tips voor een fitte festivalzomer

Of je nou naar Best Kept Secret, Pinkpop, Awakenings, Kwaku of Milkshake gaat komende maanden: met deze tips houd je het hoofd koel tijdens warme festivaldagen.

Kom maar op met die fitte festivalzomer