Ga direct naar inhoud

Zwanger? Zo zorg je dat je zorgverzekering up-to-date is

Hoera! Je bent zwanger, een bijzonder en levensveranderend moment in jouw gezin. Met de komst van een kleintje is het slim om je zorgverzekering eens goed onder de loep te nemen.

Want naast het aanschaffen van luiers en het interieur van de babykamer maak je ook extra zorgkosten voor jezelf en je baby. Daarvoor is een goede zorgverzekering natuurlijk wel zo handig. We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij, zodat jouw verzekeringspakket precies aansluit op jullie behoeften. En dat natuurlijk zo goedkoop mogelijk.

Basisverzekering

Iedereen in Nederland heeft recht op dezelfde zorg. Daarom is de verplichte basisverzekering bij elke zorgverzekeraar gelijk. Dit betekent dat je bij elke zorgverzekeraar verzekerd bent voor de meest voorkomende zorg tijdens jouw zwangerschap.

De basisverzekering dekt de volgende kosten: een bezoek aan de huisarts, gynaecologische hulp, een kraampakket, geneesmiddelen, vervoer per ambulance, bloedonderzoek en testen zoals de NIPT-test, vruchtwaterpunctie en vlokkentest. Na de bevalling kun je rekenen op medische nazorg.

Heb je je zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden? Dan is het niet nodig om aan ons door te geven dat je zwanger bent.

Lees meer over onze twee zorgverzekeringen

Eigen risico

Hulp van de verloskundige, de bevalling zelf, kraamzorg, de NIPT-test (bij een medische indicatie) en een bezoekje aan de huisarts zijn uitgezonderd zijn van het eigen risico. Voor de overige zorg uit de basisverzekering betaal je een verplicht eigen risico van € 385,-. Dit betekent dat je de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf betaalt.

Heb je geen medische indicatie voor de NIPT-test? Dan wordt de NIPT volledig vergoed vanuit een overheidsregeling.

Tip! Beperk je eigen risico tijdens je zwangerschap tot het verplicht eigen risico, en kies niet voor het vrijwillig eigen risico. Zo weet je zeker dat je geen onnodige kosten maakt.

Lees meer over het eigen risico

Aanvullende verzekering

Naast de basisverzekering kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Deze kies je zelf. Met een baby op komst is het handig om te kijken of je gebruik wilt of moet maken van extra zorg. Voel jij je bijvoorbeeld comfortabeler bij een bevalling in het ziekenhuis, maar is het niet medisch noodzakelijk? Of staat zwangerschapsgym op je wensenlijstje? Check de Pakketvergelijker.

Tot slot

Je kunt je zorgverzekering bij de meeste verzekeraars maar één keer per jaar aanpassen. Bij Nationale-Nederlanden kun je met de Zorg Vrij verzekering bij zwangerschap je aanvullende pakket wel tussentijds aanpassen dankzij de Meegroeiservice. Heb je hulp nodig om te bepalen wat voor jou de juiste dekking is? Neem dan contact met ons op of ga naar jouw adviseur.

Baby op komst?

Je ziet dus: een baby zorgt voor een hoop verandering - ook voor je financiële plaatje. Wij zetten op een rij wat je allemaal moet regelen.

Lees meer

Baby geboren?

Bekijk de financiële checklist voor een overzicht van alle to do’s en voordelen als jouw zoon of dochter is geboren.

Bekijk de checklist

Verzekering voor kinderen

Lees hier hoe je de beste verzekering voor jouw pasgeboren kind kiest.

Zo zit het met een zorgverzekering voor kinderen