Ga direct naar inhoud

Rechtsbijstandverzekering bij een echtscheiding

Een echtscheiding is soms de beste oplossing, maar kan een groot effect hebben op jezelf en de mensen in je omgeving. Hiervoor moeten een aantal zaken goed geregeld worden. Een rechtsbijstandverzekering kan helpen bij de bemiddeling, om zo goed mogelijk uit elkaar te gaan.


Scheiden in overleg

De beste oplossing voor je gemoedsrust én portemonnee is om zoveel mogelijk zelf te regelen met je echtgenoot. Zo kan je bijvoorbeeld samen een echtscheidingsplan opstellen. In dit plan leg je vast wat de gevolgen zijn van je echtscheiding. Het plan bevat afspraken als:

 • Wie gaat waar wonen?
 • Welke afspraken worden er gemaakt over de kinderen?
 • Hoe worden de goederen verdeeld?
 • Moet er kinder- en partneralimentatie worden betaald?

Praktisch regelen bij scheiding

Tijdens een scheiding is het belangrijk om geen details over het hoofd te zien. Zaken als een levensverzekering of een lening bij de bank bijvoorbeeld. In het artikel Uit elkaar, wat nu? staat alles op een rijtje.

Hulp van een mediator

Soms is het nodig en zelfs verstandig dat een onafhankelijke partij je helpt met de echtscheiding. Deze onafhankelijke experts worden mediators of bemiddelaars genoemd. Zij brengen met gesprekstechnieken partijen bij elkaar, zodat jullie samen een oplossing vinden.

 • Bij moeilijke onderwerpen geeft de mediator je tips. Uit ervaring weet hij namelijk welke oplossingen goed werken, bijvoorbeeld bij een omgangsregeling met de kinderen.
 • De mediator laat je ook nadenken over zaken waar je zelf misschien niet meteen aan denkt, zoals de gevolgen van een scheiding voor je pensioen.
 • Bovendien vertelt de mediator je meer over het administratieve proces om de echtscheiding definitief te maken. Zo kan hij helpen met het zoeken naar een advocaat die het echtscheidingsconvenant indient bij de rechter.

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan zit deze professionele hulp of mediation in sommige gevallen in je dekking. Heb je die dekking niet? Dan kun je deze bemiddeling bijsluiten.

Wat gebeurt er met het pensioen?

Als jullie uit elkaar gaan, heeft dit ook gevolgen voor je pensioen. Lees meer over wat er wettelijk is geregeld en wat je zelf kunt doen op.

Mediation: hier moet je op letten

Het doel van de mediation is het gezamenlijk indienen van een verzoek tot scheiding bij de rechtbank. Is één van de partners er niet zeker van dat hij of zij wil scheiden? Dan heb je via je rechtsbijstandverzekering geen recht op een bemiddelaar.

 • Houd ook rekening met een wachttijd. Meestal moet je namelijk de rechtsbijstandverzekering een minimale periode hebben lopen bij de verzekeraar, voordat je gebruik kunt maken van bemiddeling bij echtscheiding.
 • Vaak moet je een minimum aantal jaar getrouwd zijn, voordat je een beroep kunt doen op de verzekering. Bij de meeste verzekeraars is dat minstens 3 jaar.
 • Meestal geldt er een limiet voor het aantal bemiddelingssessies. Gemiddeld hebben koppels zo’n 10 à 15 uur nodig voor echtscheidingsbemiddeling. Je verzekeraar kan je vertellen op hoeveel uur je recht hebt vanuit je rechtsbijstandverzekering.
 • Bij mediation wordt een maximumbedrag vergoed. Je kunt bij je verzekeraar je maximale vergoeding navragen.

Een huis kopen na een echtscheiding

Ga je scheiden, dan ga je misschien verhuizen naar een nieuwe woning. Voordat je op zoek gaat naar een koopwoning, is het aan te raden om uit te zoeken wat je budget is. In het artikel Hoeveel hypotheek kan ik krijgen lees je alles over de hypotheek die bij jou past.

Belangrijk om te weten

Een mediator of bemiddelaar is niet partijdig, een advocaat is dit wel. Wil je de echtscheiding via een rechtszaak regelen? Realiseer je dan dat een rechtsbijstandsverzekering deze kosten vaak niet dekt en dat je die zelf moet betalen. Zeker bij een langlopende rechtszaak kan dat oplopen tot tienduizenden euro’s. Controleer bij je verzekeraar welke kosten wel gedekt zijn.

Rechtsbijstandverzekering

Met de Nationale-Nederlanden Rechtsbijstandverzekering sta je sterker in je recht. Een team van juristen staat voor je klaar met professionele rechtsbijstand.

Meer informatie

Bemiddeling bij echtscheiding via Nationale-Nederlanden

Het onafhankelijke bemiddelingskantoor DAS schakelt voor jou een mediator in als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten met de dekking ‘Mediation bij Echtscheiding’. Je kunt zelf kiezen welke mediator je wilt.

Je hebt recht op bemiddeling als:

 • Je gehuwd bent en in Nederland woont
 • Je huwelijk minimaal 3 jaar heeft geduurd
 • Je minimaal 1 jaar een rechtsbijstandverzekering bij ons hebt, mét deze dekking
 • Beide partijen instemmen met de bemiddeling

Zijn al deze voorwaarden vervuld? Dan schakelt DAS een mediator in en worden de kosten, tot maximaal € 3.000,- euro per zaak, vergoed.

Meer tips rondom scheiden

Een scheiding zorgt voor veel verandering - ook op het gebied van je financiën. Wil je een compleet overzicht van alles wat je moet regelen als je gaat scheiden? Wij zetten het voor je op een rij. Want voor welke verandering je ook staat, onze support heb je.

Lees meer


Wil je meer weten?