Ga direct naar: inhoud

Wat dekt je rechtsbijstandverzekering bij een echtscheiding?

Dit artikel valt binnen Financiën

Een echtscheiding is soms de beste oplossing, maar het kan een groot effect hebben op jezelf en de mensen uit je omgeving. Een rechtsbijstandverzekering kan helpen in de bemiddeling, om te proberen in zo goed mogelijk overleg uit elkaar te gaan.


Scheiden in overleg

De beste oplossing voor je gemoedsrust én portemonnee is zoveel mogelijk zelf te regelen met je echtgenoot. Zo kan je bijvoorbeeld samen een echtscheidingsplan opstellen. In dit plan leg je vast wat de gewenste gevolgen zijn van je echtscheiding. Het plan bevat afspraken over onder andere:

 • Wie gaat waar wonen?
 • Hoe worden de goederen verdeeld?
 • Welke afspraken worden er gemaakt over de kinderen?
 • Moet er kinder- en partneralimentatie worden betaald?

In goed overleg uit elkaar met de hulp van een mediator

Soms is het nodig en zelfs verstandig dat een onafhankelijke partij je helpt met de echtscheiding. Deze onafhankelijke experts worden mediators of bemiddelaars genoemd. Zij brengen met gesprekstechnieken partijen bij elkaar, zodat zij gezamenlijk een oplossing bereiken.

 • Bij moeilijke onderwerpen geeft de mediator tips. Uit ervaring weet hij namelijk welke oplossingen bij goed werken; zoals bijvoorbeeld voor een omgangsregeling bij kinderen.
 • De mediator laat je ook nadenken over zaken waar je zelf misschien niet meteen aan dacht, zoals bijvoorbeeld de gevolgen voor je pensioen.
 • De mediator geeft je bovendien informatie over het administratieve proces om de echtscheiding definitief te maken. De mediator kan je bijvoorbeeld helpen om een advocaat te zoeken die het echtscheidingsconvenant indient bij een rechter.

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan zit deze professionele hulp of mediation in sommige gevallen inbegrepen in je dekking. Zo niet, dan kun je deze bemiddeling laten bijverzekeren.

Wat is wel en niet gedekt door een rechtsbijstandverzekering bij een echtscheiding?

 • De meeste verzekeraars hebben als voorwaarde dat je als koppel in goed overleg uiteen gaat. Het doel van de bemiddeling is namelijk het gezamenlijk indienen van een verzoek tot scheiding bij de rechtbank. Is er sprake van een geschil met je partner of is de ene partner niet zeker dat hij of zij wil scheiden? Dan heb je via je rechtsbijstandverzekering geen recht op een bemiddelaar.
 • Er staat bovendien meestal een limiet op het aantal bemiddelingssessies. Gemiddeld hebben koppels zo’n 10 à 15 uur nodig voor echtscheidingsbemiddeling. Ga bij je verzekeraar na hoeveel uur gedekt is in jouw polis.
 • Bij mediation wordt een maximumbedrag vergoed. Zoek op of vraag aan je verzekeringsmaatschappij wat de maximale vergoeding is.
 • Houd verder rekening met een wachttijd. Je moet namelijk de rechtsbijstandverzekering een bepaalde tijd hebben afgesloten, voordat je gebruik kan maken van bemiddeling bij echtscheiding.
 • Daarnaast kan de verzekeringsmaatschappij van je verwachten dat je een minimum aantal jaar getrouwd bent, voordat je gaat scheiden. Bij de meeste verzekeraars moet je minstens 3 jaar getrouwd zijn.
 • Het is belangrijk om te weten dat een mediator of bemiddelaar niet partijdig is, een advocaat is dit wel. Wil je de echtscheiding in een rechtszaak regelen? Dan ontvang je geen ondersteuning vanuit de rechtsbijstandsverzekering. Er worden dan ook geen kosten vergoed. Let op dat een rechtszaak zeer lang kan duren. De kosten kunnen hierdoor oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.

Rechtsbijstandverzekering

Met de Nationale-Nederlanden Rechtsbijstandverzekering sta je sterker in je recht. Een team van juristen staat voor je klaar met professionele rechtsbijstand.

Meer informatie

Bemiddeling bij echtscheiding via Nationale-Nederlanden

Het onafhankelijke bemiddelingskantoor Stichting Schaderegelingskantoor voor Rechtsbijstandverzekering (SRK) schakelt voor jou een mediator in als je een rechtsbijstandverzekering met de dekking ‘Mediation bij Echtscheiding’ hebt afgesloten. Je kan zelf kiezen welke mediator je wilt. Je hebt recht op bemiddeling via SRK indien je:

 • Gehuwd en woonachtig bent in Nederland
 • Je huwelijk minimaal 3 jaar heeft geduurd
 • Je minimaal 1 jaar verzekerd bent met deze dekking
 • Beide partijen instemmen met de bemiddeling

Zijn al deze voorwaarden vervuld? Dan schakelt SRK een mediator in en worden de kosten, tot maximaal € 3.000,- euro per zaak, vergoed.


Wil je meer weten?

Meer inzicht in jouw financiën

Meer weten rondom je financiën en je financiële situatie? We zetten alles voor je op een rij. Bekijk ons overzicht.

Ontdek meer over jouw financiën