Ga direct naar inhoud

Een familiebedrijf runnen: zó doet ondernemer Jelle dat

Ondernemers kiezen vaak bewust voor vrijheid en onafhankelijkheid. Ook voor hun financiële zaken zijn ze zelf verantwoordelijk. In de serie ‘Zó doen zij dat’ vertellen ondernemers hoe zij hun financiën regelen. In deze aflevering: Jelle Hoogendoorn (38), mede-eigenaar van familiebedrijf Hoogendoorn Projectbeplanting.

Ondernemer Jelle over zijn familiebedrijf

Planten lopen als een rode draad door Jelles leven. Samen met zijn broer Hidde heeft hij een bedrijf in interieurbeplanting, dat hun ouders begonnen. “Thuis ging het altijd over planten”, lacht Jelle. “Mijn slaapkamer stond er vroeger vol mee, toen mijn ouders nog geen goede opslagplek hadden.”

Vrijheid en onafhankelijkheid

Jelles vader Jan begint de onderneming in 1985 met zijn vrouw Conny. Ze ontwerpen, leveren en onderhouden planten voor onder andere kantoorpanden. Na zijn studie en eerste baan bij een kredietverstrekker stapt ook Jelle in. “Ik wist niet zo goed wat ik wilde in die tijd. En ondernemen sprak me altijd al aan. Ik zag hoe onafhankelijk mijn ouders waren. Het leek mij ook fijn om niet voor een baas te werken.”

Jelle begint onderaan de ladder, bij het onderhoud. In 2010 wordt hij vennoot van het bedrijf. Acht jaar later stapt ook broer Hidde in. Er is sprake van een ‘geruisloze overdracht’: Jelle is inmiddels al een aantal jaar in dienst van het bedrijf en gaat meer uren per week werken. Door deze arbeidsinbreng kan hij mede-eigenaar worden. Startkapitaal hoeft hij niet in te leggen.

Het bedrijf loopt op dat moment goed. Maar dan komt de hele sector stil te liggen door de kredietcrisis. “Dat was wel even zwaar”, vertelt Jelle. “Veel winst maakten we die jaren niet.”

Zelfs als we een jaar geen nieuwe opdrachten krijgen, kunnen we de salarissen uitbetalen.

Kantoorplanten zijn populair

Gelukkig gaat het al snel beter. En nu helemaal. De reden? Planten zijn tegenwoordig een essentieel onderdeel van een binnenruimte, volgens Jelle. “Vijftien jaar geleden waren planten op kantoor nice to have, nu zijn ze geïntegreerd in het interieur. Van een klein potje op tafel tot complete plantenwanden.” Ook blijkt uit onderzoek dat planten een positief effect hebben op de gezondheid en productiviteit van werknemers.

Ondernemer Jelle tussen de planten

Inmiddels levert het familiebedrijf niet meer alleen aan mkb-bedrijven, maar ook aan zorginstellingen, woningcorporaties, hotels en onderwijsinstellingen. En er staan altijd vacatures open, want de opdrachten worden steeds groter.

Omzetstijging ondanks coronacrisis

Heeft de coronacrisis ook geen invloed op de onderneming? Nu veel werknemers thuiswerken en planten een eenzaam leven leiden op kantoor? “In maart en april was het inderdaad rustiger met nieuwe opdrachten”, zegt Jelle. “Maar het onderhoud ging wel gewoon door. Dat was ook in het voordeel van de klant. Het is natuurlijk zonde als de planten doodgaan. Vanaf mei kregen we weer veel nieuwe projecten.”

Inmiddels ligt de omzet al hoger dan vorig jaar. Mocht er toch een mindere periode aanbreken, dan is Hoogendoorn Projectbeplanting daarop voorbereid. “Voor ons bedrijf hebben we een goede financiële buffer. Zelfs als we een jaar geen nieuwe opdrachten binnenkrijgen, kunnen we de salarissen nog uitbetalen.”

Zekerheid door vaste contracten

“Ons voordeel is dat de helft van onze omzet uit vaste onderhoudscontracten komt”, legt Jelle uit. “De meeste klanten sluiten zo’n contract voor drie jaar of langer af.” Daarnaast proberen de broers zich meer te richten op sectoren als het onderwijs of de zorg. “Die zijn minder gevoelig voor economische schommelingen dan het bedrijfsleven.”

In de twaalf jaar dat Jelle actief is bij Hoogendoorn Projectbeplanting, hoefde het bedrijf weinig financiële risico’s te nemen. “We hebben weinig vaste lasten. Vooral salarissen zijn een kostenpost.”

Ondernemer Jelle belt met klanten

Ook privé je financiën op orde

Jelle probeert altijd vooruit te denken. Zo zet de ondernemer ook geld apart voor zijn eigen pensioen op verschillende beleggingsrekeningen. “Ik denk altijd na: welke sector wordt relevant de komende tijd?”, vertelt hij. “Zo heb ik een tijd terug wat aandelen gekocht in maaltijdbezorgers.”

Ook belegt Jelle geld in verschillende fondsen om zijn risico’s te spreiden. Bijvoorbeeld een fonds van Nationale-Nederlanden. Dat doet hij alleen met geld dat hij kan missen. Daarnaast zet hij maandelijks geld apart op een spaarrekening.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering sloot hij al voor zichzelf af in 2008, voor een stukje zekerheid. “Mocht er iets met me gebeuren, dan komt er toch geld binnen.”

Sparen bij Nationale-Nederlanden

Als ondernemer is het belangrijk dat je vermogen opbouwt voor je bedrijf. Ook privé is het belangrijk dat je een buffer hebt. Begin daarom nu met sparen.

Bekijk de spaarmogelijkheden

Samen met zijn accountant houdt Jelle grip op de financiën van zijn bedrijf en zijn privéfinanciën. Maar de dagelijkse boekhouding van Hoogendoorn Projectbeplanting doet moeder Conny. Jelle: “Dat werkt heel goed. Zij kent het bedrijf van binnen en buiten.”

Samenwerken met je broer

Vader Jan bemoeit zich de laatste jaren nog maar weinig met de bedrijfsvoering. Jelle en zijn broer stemmen alles samen af. “We kennen elkaar door en door en weten wat we aan elkaar hebben. We hebben dezelfde drive, dat is heel fijn.”

Broers Jelle en Hidde aan het werk

Toch ontkom je niet aan botsingen als je met familie samenwerkt, weet hij uit ervaring. “Bij een meningsverschil wil je je zakelijk opstellen, maar tegelijkertijd moet je aan het eind van het jaar ook met elkaar aan het kerstdiner zitten.”

Jelles tip: zet van tevoren duidelijke afspraken op papier. En wees transparant. Wat verwacht je van elkaar? Hoe verdeel je de zaak mocht je toch niet samen verder willen? “Dat geldt eigenlijk voor iedere samenwerking, maar bij familie is het extra belangrijk”, denkt Jelle. “Zo voorkom je gedoe achteraf. En kun je toch gezellig samen de feestdagen vieren.”

Wil jij ook voor jezelf beginnen? Begin dan op tijd met sparen voor startkapitaal en een buffer. En vergeet niet om zelf pensioen op te bouwen. Je kunt je geld ook beleggen als je dit over vier jaar of meer nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt. Benieuwd naar meer tips van ondernemers? Lees hoe ondernemers Simone Plukkel, Geert Wassink en Dick de Korte hun financiën op orde houden.

Jelle Hoogendoorn (38)
Mede-eigenaar van: Hoogendoorn Projectbeplanting
Woont in: Houten, samen met zijn vriendin, zoon (3) en dochter (1).
Trots op: “Het bedrijf dat ik met mijn familie heb neergezet.”
Het leukste aan ondernemen: “Bouwen aan iets dat van jezelf is. En de vrijheid. Ik hoef me aan niemand te verantwoorden, behalve aan mijn broer.”


Wil je meer weten?