Ga direct naar inhoud

Beleggen in beleggingsfondsen, losse aandelen of obligaties?

Dit artikel gaat over vermogen opbouwen binnen Financiën

14 augustus 2018

Wie zijn geld wil investeren, kan het bijvoorbeeld beleggen in beleggingsfondsen of in losse aandelen of obligaties. Als de tijd, kennis of interesse hiervoor ontbreekt, kun je het beheer uit handen geven aan de beleggingsexperts van Nationale-Nederlanden Bank. Maar wat gebeurt er eigenlijk met het geld dat je uit handen geeft? Senior investment manager Olaf Arends legt het je uit.

Jij bent senior investment manager. Wat houdt jouw functie in?

Olaf: “Samen met de andere investment managers maak ik deel uit van het Investment Office. Dat is het kenniscentrum Beleggen van Nationale-Nederlanden Bank. Wij bepalen het beleggingsbeleid, analyseren en selecteren de beste beleggingsfondsen en stellen de modelportefeuilles voor onze klanten samen. Wij beheren dus het geld voor onze klanten.”

Hoe gaat dat beheren van vermogen in zijn werk?

“Allereerst bepaal je of beleggen iets voor jou is. Als je wilt beleggen bij ons beantwoord je vervolgens online een aantal vragen. Deze zijn bedoeld om er zeker van te zijn dat beleggen ook echt bij je past. De vragen gaan over onder andere het risico dat je kunt en wilt nemen met het geld dat je belegt. Op basis van je antwoorden ga je beleggen volgens het beleggingsprofiel dat bij jou past. Wij zorgen voor de verdere invulling van de portefeuille. Ook hebben we graag een beeld van de doelen die je wilt bereiken. Zo kunnen we inschatten of het vermogen dat je na verloop van tijd opgebouwd wilt hebben ook haalbaar is. Wel zo’n prettig idee. ”

Jullie beleggen alleen in beleggingsfondsen en niet in bijvoorbeeld individuele aandelen of obligaties. Waarom is dat?

“Bij beleggen in een beleggingsfonds wordt het geld van verschillende beleggers verdeeld over allerlei soorten beleggingen. Het voornaamste voordeel van beleggen in beleggingsfondsen is de spreiding van het risico. Door te investeren in beleggingsfondsen zorgen we dat er een goede spreiding ontstaat over verschillende sectoren, landen en bedrijven. Bovendien belegt een beleggingsfonds over het algemeen in enkele tientallen tot soms honderden verschillende aandelen of obligaties. Als één of meerdere aandelen of obligaties in een beleggingsfonds het minder goed doen dan geeft dit minder grote schommelingen in de waarde van de beleggingen. Andersom is dit natuurlijk ook zo; als een beleggingsfonds het heel goed doet is de impact ook minder groot.”

Wat voor beleggingsfondsen zijn er?

“Er zijn beleggingsfondsen in verschillende beleggingscategorieën, bijvoorbeeld aandelen, obligaties, onroerend goed, liquiditeiten, grondstoffen. Maar er zijn ook fondsen in bepaalde sectoren of thema’s zoals energie en duurzaamheid. Wereldwijd zijn er tienduizenden beleggingsfondsen, elk met een eigen strategie en visie. Hier vind je een overzicht van fondsen waar wij op dit moment mee werken.”

Er is dus heel veel keuze in beleggingsfondsen. Hoe selecteren jullie hier de beste uit?

Olaf legt uit: “Uit het grote aanbod selecteren we van gerenommeerde fondshuizen de beleggingsfondsen waar wij goede verwachtingen van hebben én die het beste passen in onze portefeuilles. We beginnen met een eerste kwantitatieve schifting waarbij vooral rendement en risico een rol spelen. Vervolgens doen we een kwalitatieve analyse waarbij we de kwaliteit van de fondsmanager, het beleggingsproces en het risicomanagement van de beleggingsfondsen afwegen.

Ook houden we bij de selectie rekening met de grootte van een fonds, de verhandelbaarheid, het trackrecord en de kosten. We beleggen overigens op een maatschappelijk verantwoorde manier. Wij denken namelijk dat het milieu, sociale factoren en goed bestuur invloed hebben op een gunstig beleggingsresultaat. Dit is dus ook een onderdeel van de selectie.”

Gratis informatiepakket

Wil je meer informatie over Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden? Vraag dan gratis en vrijblijvend het informatiepakket Beheerd Beleggen aan.

Vraag je informatiepakket aan

Jullie spreiden dus over meerdere fondshuizen. Waarom is dat?

Olaf vervolgt: “Bij Beheerd Beleggen maken we inderdaad gebruik van een open architectuur. Op die manier kunnen we, onafhankelijk van de aanbieder, de beste fondsen kiezen. Bij een gesloten architectuur heb je alleen de beschikking over de huisfondsen. En die hoeven niet in elke categorie de beste keuze te zijn. We kiezen altijd voor de fondsen waarvan wij de hoogste verwachtingen hebben, vanzelfsprekend bij een acceptabel risico, ongeacht welke fondsaanbieder het is. De enige voorwaarde is dat ze passen in onze modelportefeuilles.”

Spreiding van risico en maximaal rendement. Zijn dat de redenen waarom je kiest voor beleggen in beleggingsfondsen?

“Ja dat klopt. En met Beheerd Beleggen kies je ook vooral voor gemak want wij nemen de beleggingsbeslissingen voor je uit handen. Via mijn.nn en de beleggen app kun je natuurlijk wel 24/7 de vermogensgroei van je portefeuille volgen maar zelf heb je er geen omkijken naar. En bij eventuele vragen kun je altijd telefonisch contact opnemen met mij of één van mijn collega’s. Wij het werk, jij het resultaat!”

  • bekijk of beleggen iets voor je is of bereken direct wat je kunt bereiken met Beheerd Beleggen
  • als beleggen echt bij jou past kun je een rekening openen
  • je geld wordt belegd in de modelportefeuille die past bij jouw beleggersprofiel
  • onze experts kiezen de beste beleggingsfondsen voor de modelportefeuille
  • je hebt 24/7 online inzage in de waarde van jouw beleggingen via mijn.nn of de NN app

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?

Het opbouwen van vermogen

Met kleine bedragen kan je al vermogen opbouwen voor later. We bieden een overzicht van mogelijkheden en tips.

Ontdek meer over het opbouwen van vermogen