Ga direct naar: inhoud

Hoe financier je een nieuw interieur?

Bij het betrekken van een nieuwe woning komen veel kosten kijken. Een koophuis financier je door middel van een hypotheek. Maar je huis wordt pas een droomhuis als je je er helemaal thuis voelt, dus ga je op zoek naar een nieuw interieur. Hoe kun je de inrichting van je huis financieren?


Inboedel financieren met hypotheek?

Een hypotheekverstrekker berekent de hoogte van een hypotheek op basis van je inkomen - en eventueel dat van je partner - en de marktwaarde van het huis. Mede door strengere regelgeving over het maximum leenbedrag, kan je minder lenen dan enkele jaren geleden.

In 2015 kun je een hypotheek afsluiten tot 103% van de marktwaarde van het koophuis. Hiermee kun je - naast de koop van het huis zelf - bijvoorbeeld de notariskosten, makelaarscourtage of de bemiddelingskosten betalen. Dit percentage is echter niet hoog genoeg om de volledige kosten koper af te dekken. Dit wordt de komende jaren nog moeilijker, want het percentage wordt tot 2018 stapsgewijs verlaagd naar 100%. Er geldt een uitzondering voor energiebesparende investeringen zoals energiezuinige kozijnen of dakisolatie.

Dit betekent dat je geen extra investeringen voor je huis met een hypotheek kunt financieren, zoals een verbouwing of meubelen.

Geld lenen voor inboedel

Als je niet genoeg geld hebt voor je interieur, kun je er voor kiezen om dit te laten financieren met een lening, bijvoorbeeld met een doorlopend krediet. Hiermee kun je op ieder moment aflossen, zonder dat je een boete hoeft te betalen.

Bedenk je wel goed dat je de lening terug moet betalen met rente. Leen daarom alleen geld als je het echt nodig hebt. Wees ook eerlijk tegenover de kredietverstrekker; hij bepaalt op basis van je inkomsten en maandlasten hoeveel je verantwoord kunt lenen.

Sparen

De beste manier om je inrichting te kunnen financieren is door geld te sparen. Als je weet dat je gaat verhuizen of nieuwe meubels wilt kopen, begin dan ruim op tijd met sparen. Zet iedere maand een bedrag opzij voor het kopen van je nieuwe meubels. Houd bij hoeveel je spaart en gebruik het bedrag op je spaarrekening niet in één keer. Houd altijd geld over voor onvoorziene uitgaven.

Betalen in termijnen

Bij veel winkels kun je op afbetaling kopen of in termijnen betalen. Ook een tijdje rood staan of lenen bij je bank is mogelijk. Dat klinkt handig, maar je betaalt er vaak hoge bedragen voor of rentes over die op kunnen lopen tot wel 14 procent.

Geld lenen

Als u geld wilt lenen, is het belangrijk dat u een keuze maakt voor de juiste lening. 

Geld lenen

Doorlopend Krediet

Heeft u extra financiële ruimte nodig in combinatie met flexibiliteit?

Lees meer

Persoonlijke Lening

U heeft geld nodig voor een eenmalige uitgave en wilt zekerheid over wat u maandelijks moet betalen.

Lees meer

Gerelateerde artikelen