Ga direct naar: inhoud

Hoe financier je een nieuw interieur?

21 januari 2015

Bij het betrekken van een nieuwe woning komen veel kosten kijken. Een koophuis financier je door middel van een hypotheek. Maar je huis wordt pas een droomhuis als je je er helemaal thuis voelt, dus ga je op zoek naar een nieuw interieur. Hoe kun je de inrichting van je huis financieren?


Inboedel financieren met hypotheek?

Een hypotheekverstrekker berekent de hoogte van een hypotheek op basis van je inkomen - en eventueel dat van je partner - en de marktwaarde van het huis. Mede door strengere regelgeving over het maximum leenbedrag, kan je minder lenen dan enkele jaren geleden.

In 2018 kun je een hypotheek afsluiten tot 100% van de marktwaarde van de woning. De bijkomende kosten bij aankoop van een huis zijn gemiddeld 6% van de koopsom. Denk hierbij aan kosten voor hypotheekadvies, de makelaar, overdrachtsbelasting, het taxatierapport, eventueel een bouwkundig onderzoek en de notaris. Deze kosten kun je dus niet altijd (volledig) meefinancieren.

Er geldt een uitzondering voor energiebesparende investeringen zoals energiezuinige kozijnen of dakisolatie.

Dit betekent ook dat je geen extra investeringen voor je huis met een hypotheek kunt financieren, zoals de aankoop van meubelen.

Sparen

De beste manier om je inrichting te kunnen financieren is door geld te sparen. Als je weet dat je gaat verhuizen of nieuwe meubels wilt kopen, begin dan ruim op tijd met sparen. Zet iedere maand een bedrag opzij voor het kopen van je nieuwe meubels. Houd bij hoeveel je spaart en gebruik het bedrag op je spaarrekening niet in één keer. Houd altijd geld over voor onvoorziene uitgaven.

Geld lenen voor inboedel

Als je niet genoeg geld hebt voor je interieur, kun je er ook voor kiezen om dit te financieren met een lening, bijvoorbeeld met een persoonlijke lening. Hiermee kun je op ieder moment aflossen, zonder dat je een boete hoeft te betalen.

Bedenk je wel goed dat je de lening terug moet betalen met rente. Leen daarom alleen geld als je het echt nodig hebt. Wees ook eerlijk tegenover de kredietverstrekker; hij bepaalt op basis van je inkomsten en maandlasten hoeveel je verantwoord kunt lenen.

Betalen in termijnen

Bij veel winkels kun je op afbetaling kopen of in termijnen betalen. Dat klinkt handig, maar je betaalt er vaak hoge bedragen voor of rentes over die op kunnen lopen tot wel 14%.

Geld lenen

Als u geld wilt lenen, is het belangrijk dat u een keuze maakt voor de juiste lening. 

Geld lenen

Doorlopend Krediet

Heeft u extra financiële ruimte nodig in combinatie met flexibiliteit?

Lees meer

Persoonlijke Lening

U heeft geld nodig voor een eenmalige uitgave en wilt zekerheid over wat u maandelijks moet betalen.

Lees meer