Ga direct naar inhoud

Baby op komst en pensioen

Zodra je weet dat je zwanger bent, komt er een hoop op je af. Kinderkamer, bezoekjes aan de verloskundige, hoe gaan we het ouderschap met werk combineren? Dan hebben we het nog niet eens over alles dat er op je af komt wanneer de baby er eenmaal is! Kortom, genoeg om aan te denken en te doen als je mama wordt. Toch willen wij nog één ding toevoegen aan je lijstje: pensioen.

Misschien een onderwerp dat niet direct in je opkomt als we het hebben over de komst van de kleine, maar wel een heel belangrijke. Houd bij de keuzes die jij en je partner maken rekening met de volgende zaken.

1. Je neemt ouderschapsverlof op

Tijdens je verlof werk je minder uren. Het kan daardoor zijn dat je ook over minder uren pensioen opbouwt. Dit is afhankelijk van de pensioenregeling die jouw werkgever aanbiedt. Check het van te voren bij je werkgever.

Tip: bouw je minder pensioen op in die periode en wil je dat aanvullen? Grote kans dat de fiscus dit stimuleert en je premies fiscaal aftrekbaar zijn.

2. Jij en/of je partner gaan deeltijd werken

Misschien ben jij of je partner van plan om (tijdelijk) deeltijd te gaan werken. Zorg dat je CV interessant blijft, zodat je daarna weer fulltime aan de slag kunt in een functie die je leuk vindt. Zorg ook dat de financiën tijdens je deeltijdperiode ook goed geregeld blijven, door van tevoren in kaart te brengen wat de financiële gevolgen zijn. Dat het hebben van minder inkomen effect heeft op jouw (partner)pensioen, is duidelijk. Er wordt namelijk uit gegaan van een percentage van je loon. Overzie de consequenties en onderneem actie indien nodig.

Wist je dat 98% van de moeders haar kinderen al vroeg wil bijbrengen dat je moet sparen voor je financiële toekomst zoals voor pensioen?

3. Check ook de worst-case-scenarios

Je kent ze wel: overlijden, arbeidsongeschiktheid. Het zijn van die onderwerpen waar je enerzijds liever niet aan denkt, vooral niet op zo’n bijzonder moment in je leven. Anderzijds wil je ook goed voor je gezin zorgen en moet je er dus wel aan denken. Als je minder pensioen opbouwt, bouw je automatisch ook minder partnerpensioen op. Dit is namelijk 70% van je opgebouwde pensioen. Ook je wezenpensioen is hiervan afhankelijk en, als jouw pensioen hier ook in voorziet, je uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Zorg dat je hier toch even voor gaat zitten of advies voor inwint. Je wilt ook goed voor je gezin zorgen als je er niet meer bent.

Parents-to-be?

TIP: Zoek alvast uit of je jullie kindje moet aanmelden voor wezenpensioen bij jouw pensioenuitvoerder.

Opnieuw getrouwd?

TIP: Zoek uit wat jouw nieuwe partner en je ex-partner ontvangen als partnerpensioen bij jouw overlijden.

lay78083e7322994d2ea86092337cd6a280

Wil je meer weten?