Ga direct naar inhoud

Je eigen financiën regelen: zó doet ondernemer Dick dat

Ondernemers kiezen vaak bewust voor vrijheid en onafhankelijkheid. Ook voor hun financiële zaken zijn ze zelf verantwoordelijk. In de serie ‘Zó doen zij dat’ vertellen ondernemers hoe zij hun financiën regelen. In deze aflevering: Dick de Korte (60), eigenaar van klusbedrijf De Korte Klus.

Wat Dick zo aanspreekt aan ondernemen? “Als ondernemer heb ik de vrijheid om mijn eigen werkwijze te kiezen. Ik kan elke klus precies aanpakken zoals ik wil. Daarom werk ik liever voor mezelf dan voor een baas.” Maar de weg naar zelfstandigheid verliep voor Dick niet zonder slag of stoot.

Heftige start

In 2009 loopt Dicks contract in de jeugdzorg af. Hij wil al een paar jaar een eigen klusbedrijf beginnen. Dit is het moment om een nieuwe weg in te slaan. Maar dan wordt zijn vrouw ziek. Ze heeft kanker. Dick zorgt een jaar lang intensief voor haar, tot ze overlijdt. Ook de periode erna is heftig voor Dick: hij heeft een half jaar nodig om persoonlijk te herstellen.

“Toen ik er mentaal klaar voor was, wilde ik weer aan de slag”, blikt Dick terug. Hij wil nog steeds zelfstandig klusser worden. “Dat is iets waar ik goed in ben en wat ik leuk vind om te doen.” Daarom begint hij in 2012 met De Korte Klus.”


Eerste grote klus

Dick hoeft geen geld te lenen om met zijn bedrijf te beginnen. Hij heeft genoeg spaargeld. Na het overlijden van zijn vrouw krijgt hij ook een nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet. Een grote investering is bovendien niet nodig. Dick heeft al een hoop gereedschap in huis en begint zonder busje. Daarnaast doet hij geen klussen waar speciale opleidingen en certificeringen voor nodig zijn. Ook daar hoeft hij dus niet in te investeren.

Ik weet precies hoeveel ik elke maand kan uitgeven.

Dankzij zijn eigen netwerk komt er snel een grote klus op zijn pad. “De vader van een vriend heeft een keukenmontagebedrijf”, vertelt Dick. “Ik heb hem een half jaar lang geholpen bij het plaatsen van keukens. Daardoor had ik meteen een vast inkomen en rolde ik gemakkelijk de kluswereld in.”

Investeren in een bus

In die periode doet Dick zijn eerste grote investering. “Een klant zag mijn auto staan. Die zat tot de nok toe vol met gereedschap. Hij gaf me het advies een eigen bus aan te schaffen. Dat komt een stuk professioneler over.” Een goede tip. Dick koopt een tweedehands bus.

“Dat is de grootste aankoop die ik ooit voor mijn bedrijf heb gedaan”, zegt Dick. Ondertussen heeft hij de upgrade gemaakt naar een nieuwe bus, maar die leaset hij. “Ik betaal nu een relatief laag bedrag per maand voor een prachtige bus.”

Sparen bij Nationale-Nederlanden

Zit ondernemen ook in jouw bloed? Begin alvast met sparen voor startkapitaal, een buffer of je pensioen.

Bekijk de spaarmogelijkheden

Innoveren

Goed gereedschap is voor Dick het halve werk. Daarom werkt hij graag met moderne tools. “Ik volg de ontwikkelingen in de kluswereld zoveel mogelijk”, stelt Dick. “Door innovaties werk ik sneller, beter en met meer comfort. Daar houd ik van. En mijn klanten worden er ook blij van.”

Dick zet maandelijks geld opzij voor dit soort investeringen, zodat hij niets hoeft te lenen. Samen met zijn boekhouder houdt de ondernemer grip op zijn financiën. “Daardoor weet ik wat ik elke maand opzij kan zetten en hoeveel ik kan uitgeven.”

Verzekeren tegen risico’s

Als klusser doet Dick fysiek zwaar werk. Zijn gezondheid is dan ook essentieel voor zijn inkomen. “Mijn buffer is groot genoeg om het een paar maanden uit te zingen als ik bijvoorbeeld door mijn enkel ga”, vertelt de klusser. Die buffer bestaat onder andere uit een zakelijke spaarrekening. Bovendien heeft zijn nieuwe vrouw ook een inkomen. “Het is fijn dat ik er financieel niet alleen voor sta.”

Door het overlijden van mijn vrouw ben ik meer met de dag gaan leven.

Dick wil graag een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar kiest op dit moment liever voor een broodfonds. “Dan leg je samen met andere ondernemers in jouw branche of buurt wat geld in, om elkaar te helpen in moeilijke tijden.”

Blij verzekerd te zijn

Tijdens het klussen gaat er natuurlijk weleens wat mis. Daarom is Dick blij dat hij een Zekerheidspakket Bouw heeft bij Nationale-Nederlanden. Daarin zitten onder andere een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering. Daarnaast heeft Dick een Eigen vervoerverzekering. Daarmee is zijn gereedschap verzekerd tegen diefstal.

“Gelukkig heb ik dat pakket nog niet vaak hoeven gebruiken”, vertelt hij. “Ik heb één keer schade gehad aan een raam toen ik de kozijnen verfde. Toen hoefde ik alleen de situatie uit te leggen en de contactgegevens door te geven aan mijn tussenpersoon. Hij regelde de rest. Heel fijn.”

“Door het overlijden van mijn vrouw ben ik meer met de dag gaan leven”, vertelt Dick. Hij vindt het belangrijk om met plezier en comfort te kunnen werken. Daarom gunt hij zichzelf genoeg rust. Hij probeert nooit twee klussen door elkaar heen te doen en houdt zijn weekenden vrij. “Als je dat niet doet, houd je dit werk niet lang vol.”

Sparen voor later

Op aanraden van zijn boekhouder doet Dick aan Aanvullende PensioenOpbouw. Op een geblokkeerde rekening spaart hij voor een aanvulling op zijn AOW. Daarnaast heeft Dick via zijn vorige werkgevers pensioen opgebouwd in verschillende fondsen. Ook spaart hij geld op zijn spaarrekening. Dat geeft rust voor nu en later.

Dick kijkt uit naar zijn pensioen. “Maar ik ben niet iemand die graag stilzit”, zegt hij erbij. Hij hoopt veel leuke dingen te ondernemen met zijn vrouw. Mooie reizen maken, bijvoorbeeld. “En ik zie mezelf op m’n oude dag ook wel wat bijklussen hier en daar. Gewoon omdat ik het leuk vind.”

Wil jij ook voor jezelf beginnen? Begin dan op tijd met sparen voor startkapitaal en een buffer. Zorg ook dat je goed verzekerd bent tegen ongevallen. En vergeet niet om zelf pensioen op te opbouwen. Bij Nationale-Nederlanden kun je je geld ook beleggen als je dit over vier jaar of meer nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt.

Benieuwd naar meer tips van ondernemers? Lees dan hoe ondernemers Simone Plukkel en Geert Wassink hun financiën op orde houden.

Dick de Korte (60)
Eigenaar van: Klusbedrijf De Korte Klus
Woont in: Alphen aan den Rijn
Trots op: “Dat ik voor mezelf kon beginnen zonder een lening af te sluiten.”
Tip voor andere ondernemers: “Probeer zoveel mogelijk op eigen financiële kracht te doen. Vermijd leningen. Dan zijn je maandelijkse lasten ook lager en hoef je jezelf niet kapot te werken. Zo houd je plezier in je werk.”


Wil je meer weten?