Ga direct naar inhoud

Wat is verstandig om te doen met mijn spaargeld?

Het doel van sparen is niet alleen om geld meer waard te laten worden. Voor veel mensen is het doel van sparen het hebben van een appeltje voor de dorst. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een wasmachine als deze kapot gaat of een paar maanden kunnen overleven in moeilijke tijden zonder je direct zorgen te hoeven maken. Maar dit betekent nog niet dat je al je spaargeld op een spaarrekening moet laten staan. In dit artikel zie je wat je nog meer kunt doen met je spaargeld en je vermogen.

Sparen voor een gezonde reserve

Wat is verstandig: blijven sparen of gaan beleggen, je pensioen aanvullen of extra aflossen op je hypotheek? Natuurlijk kun je altijd blijven sparen. Sparen brengt weinig risico met zich mee en je kunt je geld altijd opnemen. Het Nibud adviseert een gezonde reserve op te bouwen; een paar duizend euro die je achter de hand hebt om tegenvallers op te vangen.

Alternatief voor sparen?

Er zijn verschillende mogelijkheden met spaargeld. Wat de beste keuze is, verschilt per persoon. Elke keuze heeft een andere uitwerking. Van zekerheid tot rendement, van kostenbesparing tot pensioenopbouw. Wat is verstandiger: sparen, beleggen of extra aflossen op je hypotheek? En hoe zit het met je pensioen: wil je op tijd stoppen of werk je langer door? Al deze keuzes kunnen een grote invloed hebben op je financiƫle situatie.

  • Sparen via een deposito. Je maakt de afspraak met de bank om je geld voor langere tijd bij hen op een spaarrekening te laten staan. In ruil daarvoor ontvang je een hogere rente, maar kun je langere tijd niet over je geld beschikken. Niet handig in geval van onvoorziene omstandigheden.


  • Aflossen kan de maandlasten verlagen. De rente die je betaalt voor je lening of hypotheek is waarschijnlijk hoger dan de rente die je krijgt op je spaarrekening. In de meeste gevallen geldt dat je door extra af te lossen, je maandlasten kunt verlagen, waardoor je waarschijnlijk meer bespaart dan je aan spaarrente zou krijgen. Dit is echter niet zo eenvoudig te bepalen. Je moet rekening houden met je hypotheekrenteaftrek en met de vermogensrendementsheffing die je betaalt. Het is verstandig om eerst zelf of samen met een onafhankelijke adviseur een goede berekening te maken voordat je beslist om extra af te lossen.


  • Schenken. In bepaalde gevallen kan het interessant zijn om je vermogen te delen met anderen. Heb je bijvoorbeeld spaargeld dat je niet nodig denkt te hebben? Dan kun je een behoorlijk bedrag belastingvrij schenken. Bijvoorbeeld aan je kinderen of aan een goed doel. Kijk voor de exacte bedragen en meer informatie op belastingdienst.nl/schenken.


  • Het rendement van beleggen. In de volgende gevallen kan het interessant zijn om te gaan beleggen:
    - Je hebt spaargeld dat je langere tijd niet nodig hebt
    - Je bent bereid risico te nemen met je inleg

Spaarrekening openen

Open eenvoudig en snel een spaarrekening met variabele rente.

Spaarrekening openen


Wil je meer weten?