Een rechtsbijstandverzekering, wat is dat?

Dit artikel valt binnen Financiën

Jij en je baas zijn het niet met elkaar eens na een eindejaarsgesprek. Je krijgt je geld niet terug van een online webshop. Of je hebt onenigheid met je buren. Dan kan een rechtsbijstandverzekering nuttig zijn. We beantwoorden vijf veelgestelde vragen over een rechtsbijstandverzekering.

Of wellicht heb je recent een eindejaarsgesprek gehad met je baas. Als jij en je baas niet op dezelfde golflengte zitten en jullie er samen niet uit komen, dan kan een rechtsbijstandverzekering ook nuttig zijn. Arbeidsjuristen kunnen je dan adviseren over de juiste aanpak en rechtshulp verlenen. In deze rubriek beantwoorden we vijf veelgestelde vragen over een rechtsbijstandverzekering.

Vraag 1: Een rechtsbijstandverzekering, wat is dat?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische hulp bij conflicten. Met een rechtsbijstandverzekering van Nationale-Nederlanden, kun je rekenen op de gespecialiseerde juristen en advocaten van DAS. Ook als je de stap naar de rechter moet maken, dan helpen de juristen van DAS. Daarnaast vergoedt je rechtsbijstandverzekering de nodige kosten. Denk aan experts en deurwaarders die je rechtsbijstandsverzekeraar voor je inschakelt, griffierechten en dergelijke.

Vraag 2: Als je lid bent van een vakbond krijg je toch ook juridische hulp?

Leden van een vakbond kunnen inderdaad gebruikmaken van de diensten van vakbondsjuristen. Dit geldt vaak echter uitsluitend voor arbeidsconflicten. Gezinsleden kunnen meestal geen gebruik maken van een vakbondsjurist.

Vraag 3: Wat voor soort conflicten zijn verzekerd?

Afhankelijk van je verzekeraar en polisvoorwaarden verschilt de dekking. De meeste consumentengeschillen vallen binnen de basisdekking van een rechtsbijstandverzekering. Denk bijvoorbeeld aan de volgende conflicten:

  • Je hebt onenigheid over een ongeval op de skipiste
  • Je online bestelling is niet (volgens afspraak) geleverd
  • Je reisorganisatie komt de gemaakte afspraken niet na
  • Je hebt een conflict bij de aanschaf en installatie van je nieuwe keuken
  • Je hebt onenigheid met je familie over de verdeling van de erfenis
  • Je hebt onenigheid met de school van je kinderen

Vraag 4: Is een rechtsbijstandverzekering ook van toepassing op conflicten die eerder startten dan de looptijd van de verzekering?

Voor een juridisch conflict dat al bestond voordat je je rechtsbijstandverzekering afsloot, ben je helaas niet verzekerd. Soms geldt zelfs dat je in een bepaalde periode na het afsluiten van de rechtsbijstandverzekering geen beroep kunt doen op juridische hulp.

Vraag 5: Waarop moet ik letten bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering?

Kies een relevante (aanvullende) dekking.
De meeste verzekeraars dekken standaard conflicten bij het kopen via internet, conflicten binnen de familie (adoptie, erkenning kinderen, naamswijzigingen), erfrechtconflicten en geschillen met de school van kinderen. Daarnaast kun je als klant kiezen voor eventuele aanvullende dekkingen. Zo kun je je bijvoorbeeld ook verzekeren voor conflicten in het verkeer, op het werk of voor geschillen die te maken hebben met wonen. Ben je van plan om binnenkort een huis te gaan kopen of een verbouwing te gaan doen, dan kun je bijvoorbeeld overwegen om te kiezen voor een rechtsbijstandverzekering met een dekking voor wonen.

Zorg ervoor dat je niet dubbel verzekerd bent.
Controleer bijvoorbeeld welke personen onder je rechtsbijstandverzekering vallen. Is dit alleen degene die de verzekering heeft afgesloten of is je partner automatisch meeverzekerd? Als dat het geval is, hoeft deze geen eigen rechtsbijstandverzekering te hebben. Ook eventuele aanvullende dekkingen kunnen soms overlappen met andere verzekeringen. Zo is het mogelijk om rechtsbijstand in het verkeer zowel binnen je autoverzekering als binnen je rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Check wat ‘het financiële belang’ (franchise) van jouw zaak minimaal moet zijn om een beroep te kunnen doen op je verzekering.
Schade onder dit bedrag wordt dan niet vergoed. Deze bedragen verschillen per verzekeraar. Soms kun je kiezen voor een hoger bedrag, waardoor je maandelijkse premie lager is.

Houd er rekening mee dat er soms een maximale vergoeding geldt.
Als je gebruik maakt van de juristen die je door je verzekeraar worden aangeboden, dan is er meestal geen sprake van een maximale vergoeding. Dat is anders als je zelf een advocaat wilt kiezen. Hier geldt dat als je kiest voor een lagere maximale vergoeding, je maandelijkse premie ook lager zal zijn.

De Rechtsbijstandverzekering van Nationale-Nederlanden

Met de Rechtsbijstandverzekering van Nationale-Nederlanden kun je zelf bepalen waarvoor je je wilt verzekeren. Naast de basismodule Consument kan je kiezen voor de modules Wonen, Verkeer en Werk.


Wil je meer weten?