Nieuwe baan? Let op de nieuwe pensioenregels

Hoop je binnenkort met een nieuwe baan te kunnen beginnen? Door de nieuwe pensioenregels bestaat de kans dat je een stuk minder pensioen gaat opbouwen. Vraag daarom al tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek hoe het zit met jouw pensioen. Zo voorkom je tegenvallers.

“Ik vind mijn pensioen maar ingewikkeld. Toen ik van baan wisselde, heb ik me er nooit in verdiept. Ik heb er ook niet naar gevraagd bij mijn nieuwe werkgever. Dat blijft nu wel een beetje knagen in mijn achterhoofd.”

Britt (37), communicatiemedewerker.

Minder pensioen door nieuwe pensioenregels?

Stel, je hebt bijna een nieuwe baan. Of je bent ontslagen en daarom hard op zoek naar nieuw werk. Dan heeft dat ook gevolgen voor je pensioen. Let daar goed op, voordat je ‘ja’ zegt. De regels voor pensioen zijn namelijk veranderd sinds 1 juli 2023. Uiterlijk 1 januari 2028 moet ook jouw pensioen via je werkgever daaraan zijn aangepast.

Door de nieuwe pensioenregels kun je in pensioen achteruit gaan als je van baan verandert. Deze verandering raakt werknemers rond de 45 jaar het hardst.

Hoe dat zit? In vergelijking met de oude situatie bouw je voortaan meer pensioen op in het begin van je loopbaan. En minder tegen het einde. Dus ga je halverwege je loopbaan over van de oude naar de nieuwe regels? Dan krijg je niet de hogere opbouw van het begin. Maar wel de lagere opbouw tegen het einde. Je totale (verwachte) pensioen kan daardoor tegenvallen.

Check hoe het zit met jouw pensioen

Het is dus belangrijk je bewust te zijn van je pensioenregeling.

Zo doe je dat:

  • Zet op een rij hoe je nu pensioen opbouwt. Op Mijn pensioenoverzicht.nl vind je een overzicht van je huidige pensioen. Ook zie je hier hoeveel je totale verwachte pensioen straks is.
  • Vraag je nieuwe werkgever of je pensioen opbouwt. Zo ja, hoe ziet de pensioenregeling eruit? Wat betaal je zelf? En welk deel betaalt je werkgever?
  • Informeer daarbij ook naar de gevolgen van de nieuwe pensioenregels voor jouw pensioen.
  • Vergelijk je nieuwe pensioen met dat van je oude werkgever. Gaat je verwachte pensioen inderdaad omlaag? En heeft je nieuwe werkgever niets geregeld om je hiervoor te compenseren? Dan kun je samen in gesprek over een oplossing.
"Wie weet wil je werkgever je wel tegemoetkomen met een hoger salaris."

Een hoger salaris om je pensioen aan te vullen

Wie weet wil je nieuwe werkgever je tegemoet komen. Bijvoorbeeld door je een hoger salaris te geven. Daarmee kun je je pensioen zelf aanvullen. Zo kun je bij Nationale-Nederlanden kiezen voor Aanvullende PensioenOpbouw. Je spaart dan zelf voor extra pensioen op een geblokkeerde bankrekening, met mogelijk belastingvoordeel.

Wat als je je huidige baan houdt?

Waarom is de kans op achteruitgang in pensioen groter als je van baan verandert? En minder groot als je je huidige baan houdt? Daar zijn twee redenen voor:

1. Je huidige werkgever moet kijken hoe hij kan voorkomen dat je achteruit gaat in pensioen.

Laat je huidige werkgever de pensioenregeling aanpassen aan de nieuwe regels? Dan is het zijn taak om goed te bekijken of hij kan voorkomen dat je pensioen achteruit gaat. Bijvoorbeeld door extra premie in te leggen in je pensioen. Of je salaris (tijdelijk) te verhogen. Dat doet hij samen met een eventuele ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Als je van baan verandert, moet je daar zelf op letten.

2. Je huidige werkgever kan ervoor kiezen je pensioenregeling niet aan te passen.

Het is ook mogelijk dat je werkgever zegt: voor onze huidige werknemers passen we de pensioenregeling niet aan. Je gaat dan niet achteruit in pensioen, zolang je in dienst blijft. Dit noemen we ‘eerbiedigende werking’.

Krijg je daarna een nieuwe baan? Daar krijg je als nieuwe werknemer wél met deze nieuwe regel te maken.

Persoonlijk advies

Verander je van baan? En kom je er zelf niet helemaal uit met je pensioen? Schakel dan een financieel adviseur in. Die kan je vertellen wat in jouw situatie het meest verstandig is om te doen. Goed om te weten: hier zijn wel kosten aan verbonden.

Meer weten over de gevolgen van de nieuwe pensioenregels? Lees dan onze andere artikelen uit de serie Mijn nieuwe pensioen. Bijvoorbeeld hoe je weet hoeveel pensioen je straks ongeveer krijgt. Of wat je moet weten als je eerder met pensioen wil.

Mijnpensioenoverzicht.nl

Snel zien hoeveel AOW, werknemerspensioen en eventueel nabestaanden- of partnerpensioen je hebt opgebouwd?
Log in op mijnpensioenoverzicht.nl met je DigiD voor meer inzicht in je pensioen.


Wil je meer weten?