Ga direct naar inhoud

Beleggen voor je (klein)kind: help ze hun dromen waar te maken

Waar droomt jouw kind van? Een glansrijke carrière als kunstenaar, muzikant of misschien zelfs als influencer, een snelle elektrische auto of ooit een wereldreis maken? Je kunt je zoon of dochter op weg helpen met het waarmaken van die dromen. Bereid je financieel goed voor en begin al na de geboorte van je kind met vermogen opbouwen. Bijvoorbeeld door te beleggen. Als je daar vroeg mee begint, heeft je kind daar later profijt van.

Van het kraambed tot de studentenkamer: kinderen kosten flink wat geld. Dat stopt niet per se wanneer kinderen hun 18e verjaardag vieren. Hoewel ze dan zelf financiële beslissingen mogen nemen heb je als ouders een onderhoudsplicht tot ze 21 jaar worden. En ook daarna wil je ze wellicht nog financieel blijven ondersteunen. Als ze rijlessen gaan nemen, bijvoorbeeld. Of hun eerste huis gaan kopen. Ook als grootouder wil je je kleinkinderen misschien een steuntje in de rug geven. Bijvoorbeeld met een bijdrage aan een verre reis of de inboedel van een studentenwoning.

Ouderbijdrage voor de studie

Gaat je kind later studeren? Dan komen zaken als collegegeld, studieboeken, op kamers, levensonderhoud en het gezellige studentenleven om de hoek kijken. Die (studie)kosten kunnen al snel oplopen. In het artikel ‘Op jezelf wonen: wat kost dat?’ gaan we verder in op deze kosten.

Al met al zijn de kosten van een studie best hoog. En sinds het afschaffen van de basisbeurs voor hbo- en wo-studenten al helemaal. Studenten zijn bijna genoodzaakt een lening af te sluiten, want met alleen een (bij)baantje naast hun studie redden ze het vaak niet.

Daarom dragen veel ouders graag een steentje bij in de kosten. Maar hoeveel is gebruikelijk? Uit onderzoek van budgetvoorlichtingsorganisatie Nibud blijkt dat ouders gemiddeld ongeveer € 200,- in de maand bijdragen aan de studie van hun kind. Daarnaast betalen veel ouders het collegegeld en de zorgverzekering van hun kinderen. Maar hoe bereid je je daar financieel goed op voor?

Naast sparen ook beleggen voor je kind?

Een mogelijkheid is natuurlijk om alvast een spaarrekening voor ze te openen. Maar heb je al eens overwogen om naast sparen ook te gaan beleggen voor je kind? Beleggen kan je namelijk meer rendement opleveren. En met beleggen loop je meer risico, maar hoe langer je je geld belegt, hoe groter je kans is op een mooi rendement. Als je bij de geboorte van je kind al begint met beleggen, dan kun je op de 18e verjaardag van je kind al een flink bedrag opgebouwd hebben.

Houd er wel rekening mee dat beleggen kosten met zich meebrengt. Zoals transactiekosten, fondskosten of beheerkosten. Die kosten kunnen per beleggingsvorm verschillen. Twijfel je om te gaan beleggen vanwege de risico’s? Ons artikel over de risico’s van beleggen kan je wellicht op weg helpen.

Beleggen bij Nationale-Nederlanden

Wil je beginnen met beleggen voor je kind of kleinkind? Bij Nationale-Nederlanden kun je Beheerd Beleggen. Dit is een vorm van beleggen waarmee je het beheer van je vermogen uitbesteedt. Je hoeft zelf dus geen expert te zijn of dagelijks om te kijken naar je geld, want je besteedt je beleggingen uit aan de experts van Nationale-Nederlanden. Zij beheren de beleggingen op basis van het beleggingsprofiel dat het beste bij jou past.

Beheerd Beleggen

Vermogen opbouwen voor je kind? Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vroeg beginnen

Een lange beleggingshorizon geeft meer kans op het behalen van je beleggingsdoel. Je beleggingshorizon is de tijd die je neemt om vermogen op te bouwen. Duurt het dus nog lang voor je kind aan zijn of haar studie begint? Dan kun je nu al kijken naar de mogelijkheden. Met een korte beleggingshorizon moet je namelijk meer inleggen en loop je een hoger risico door de effecten van veranderingen in de markt. Met een lange beleggingshorizon is er meer tijd om een eventuele tegenvaller goed te kunnen maken. Begin dus zo vroeg mogelijk met het opbouwen van vermogen voor je kind.

Weten wat je kunt bereiken met Beheerd Beleggen? Met onze rekentool helpen we je graag op weg.

Risico afbouwen

Met Beheerd Beleggen kun je kiezen voor de lifecycle-methode. Met deze methode wordt er steeds minder risico genomen wanneer je dichter bij je doeldatum komt. Stel je kiest als doeldatum de 18e verjaardag van je kind en je kiest voor de lifecycle-methode. Dan wordt er voor die datum steeds minder risico genomen met je beleggingen. Benieuwd hoe dat precies werkt? Bekijk dan de pagina Lifecycle-methode.

Je kunt al starten met een inleg vanaf € 50,- per maand of een eenmalige inleg van € 1.000,-.

Beleggen op naam van je kind?

Verder is het ook belangrijk te weten dat je Beheerd Beleggen altijd op je eigen naam doet. De rekening staat dus niet op naam van je kind. Het geld dat je opbouwt, gaat op de 18e verjaardag ook niet automatisch over naar je kroost. Je kunt zelf een geschikt moment kiezen waarop je het opgebouwde vermogen aan je kind geeft.

Belastingvrij schenken

Voordat je het opgebouwde vermogen aan je kind gaat geven, is het goed om te weten dat je kind belasting betaalt over schenkingen. Maar tot een bepaald bedrag kun je belastingvrij geld schenken aan je (klein)kinderen.

Om welk bedrag dat gaat? Ouders mogen in 2024 gezamenlijk € 6.633,- belastingvrij schenken aan een kind. Een financiële bijdrage in de studiekosten wordt hierbij niet meegeteld. Die is dus belastingvrij. Opa en oma mogen jaarlijks € 2.658,- belastingvrij schenken. Wil je meer weten over schenkbelasting? Kijk dan op Slim geld schenken: let op deze belastingregels.

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?