Ga direct naar inhoud

Woningfotografie: uitbesteden of zelf aan de slag?

Dit artikel gaat over Huis verkopen binnen Wonen

Je gaat je huis verkopen, maar hoe zorg je dat mensen voor jouw huis vallen? Goede foto’s van je huis zijn dan essentieel. Veel mensen vinden het heerlijk om te struinen door het woningaanbod van Funda. Ook als ze niet actief op zoek zijn naar een huis. Al die mensen komen potentieel online een kijkje in je huis nemen. Je woning moet dan zo mooi en voordelig mogelijk op de foto staan. Kies je voor professionele woningfotografie of breng je liever zelf je huis in beeld?

Eerste indruk

Voor een goede eerste indruk krijg je maar één kans. Voor het snelste en beste resultaat huur je een fotograaf in om je huis te fotograferen. Daar hangt vaak wel een prijskaartje aan. Zie het dan als een investering. Met goede foto's trek je eerder de aandacht van kopers en verkoop je dus sneller je huis. Met goede foto's kun je ook een hogere prijs vragen. Zo verdien je de kosten van professionele woningfotografie weer terug.

Zelf fotograferen

Mensen over de streep trekken, dat is het belangrijkste doel van woningfotografie. Met foto’s maak je kopers enthousiast, zodat ze een bezichtiging van jouw woning aanvragen. Eenmaal binnen kun je ze altijd nog een uitgebreide presentatie geven over je woning.

Heb je weinig ervaring met fotografie? Jij hebt een andere troef. Makelaars weten hoe ze potentiële kopers moeten interesseren, en jij weet precies wat jouw huis bijzonder maakt. Met die kennis kun je als geen ander jouw stek in beeld brengen, ook al ben je geen topfotograaf. Verplaats je bovendien in de koper: waar zou jij op letten, voordat je een bezichtiging plant?

Unieke kenmerken

Ga je zelf je woning fotograferen, neem dan de tijd en ga op zoek naar informatie. Bestudeer de foto's die makelaars gebruiken op Funda en hoe zij een woning in beeld brengen. Kijk naar de opstelling van meubels in de ruimte, naar kleurgebruik en lichtinval. Wat is de beste hoek? Hoe valt het licht? Wat zijn belangrijke kenmerken van de ruimte? Welke details vallen je op?

Zet op een rij wat jouw woning bijzonder maakt vergeleken met andere woningen in de buurt. Heeft je huis monumentale plafonds? Heb je een prachtige keuken met professionele apparatuur? Maak er extra foto’s van.

Blader ook eens door woontijdschriften. Kijk hoe stylisten omgaan met fotografie en hoe een professionele woningpresentatie eruitziet. Gebruik die inspiratie om de mooiste foto’s van je woning te maken.

Goede apparatuur

Een echte woningfotograaf heeft meer ervaring en kennis, maar ook betere apparatuur. Een foto gemaakt met een spiegelreflexcamera is van andere kwaliteit dan een kiekje gemaakt met je smartphone.

Toch kun je met je eigen fototoestel of mobiele telefoon prima beelden maken. Veel telefoons hebben een prima camera. Heb je een camera van wat mindere kwaliteit, dan kun je de beelden ook nog bewerken met speciale software. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld Photoshop, je foto-app of een tool als Pixlr. Zo verbeter je achteraf de belichting van je foto’s of snijd je ze anders uit.

Aanpassen is dus prima, maar ga niet retoucheren. Het beeld mag niet te veel afwijken van de realiteit. Daarmee houd je kopers alleen maar mee voor de gek. Hoe verleidelijk het ook is, poets die scheur in de muur of vochtplek niet weg. Je schiet er niets mee op, het kan zelfs tot problemen leiden.

Funda als inspiratie

Goed om te weten: sinds een paar jaar is er op Funda meer aandacht voor beeld. Gebruik het platform als inspiratie voor woningfotografie. Kijk goed hoe het juist wel of juist niet moet.

Niet alleen woningfotografie doet het goed, maar ook video's en virtuele tours van een huis zijn steeds populairder. Dat is allemaal iets lastiger om te maken dan een serie foto’s, maar het proberen waard. Maak bijvoorbeeld een filmpje met je mobiele telefoon waarbij je een rondleiding geeft door je woning. Woningfotografie vanuit de lucht is ook populair. Heb je een drone of ken je iemand met een drone? Maak er gebruik van en laat jouw woning en de buurt vastleggen vanuit de lucht.

Tips voor woningfotografie

Voor goede foto's van je woning kun je kiezen voor professionele woningfotografie. Je kunt ook zelf aan de slag gaan. Waar je ook voor kiest, denk bij het fotograferen van je woning aan deze tips:

  • Gebruik een goede camera
  • Fotografeer op statief
  • Haal persoonlijke en overbodige spullen weg (schoenen, snoeren, speelgoed)
  • Ruim op en zorg dat het huis niet te vol staat (75% van de vensterbank moet leeg zijn)
  • Kies (tijdelijk) voor neutrale kussens en dekbedovertrekken

Wil je meer weten?

Ik wil mijn huis verkopen

Van het voorbereiden van je verkoop tot de overdracht van huis. Of je nu overwaarde hebt of wil verkopen zonder makelaar. Wij geven antwoord op je vragen.

Goed voorbereid mijn huis verkopen