Ga direct naar inhoud

Energiezuinig wonen: 8 snelle bespaartips die (bijna) niets kosten

Deze informatie hoort bij Verduurzamen woning

Wie denkt aan energiezuinig wonen denkt waarschijnlijk aan investeren in duurzame energie zoals zonne-energie, goede isolatie door bijvoorbeeld dubbel glas of het installeren van een warmtepomp. Vaak zijn onze eerste associaties met energiezuinig wonen grote aanpassingen in onze woning. Maar wist je dat je ook met kleinere aanpassingen je huis energiezuiniger kunt maken? Ontdek hier welke snelle én makkelijke mogelijkheden er zijn om (bijna) gratis energie te besparen.

Slimme energiebesparende maatregelen

Energietip 1: Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel komt

Ga zorgvuldig om met de warmtevoorziening in huis. Zorg ervoor dat zo min mogelijk warmte verloren gaat door deuren te sluiten en de verwarming dicht te draaien in kamers waar je niet vaak bent. Hiermee kan een gemiddeld huishouden zo’n 200 euro per jaar besparen!

Energietip 2: Draai je thermostaat 's nachts terug naar 15 graden

Met een goed geïsoleerd huis bespaar je flink op je energierekening. Maar je kunt óók behoorlijk besparen door zelf geen warmte te verspillen. Ga je voor langere tijd de deur uit of kruip je onder de wol? Zet de thermostaat dan terug op 15 graden. Zo kun je al zo’n 80 tot 220 euro per jaar besparen. Mensen met vloerverwarming kunnen de thermostaat trouwens beter terugdraaien naar 17 graden, dan duurt het opwarmen in de ochtend minder lang.

Energiezuinig wonen levert veel voordeel op, zowel voor het milieu als voor je portemonnee

Energietip 3: Zet de thermostaat als je thuis bent 1 graad lager dan normaal

Het scheelt maar minimaal in warmte, terwijl je wél bijdraagt aan het milieu. Wist je dat je met 1 graad lager al 6% CO2 en 6% energie bespaart? Dat is ook het idee achter het Warmetruiendag initiatief: warm jezelf op (in plaats van de wereld) door je lekker warm aan te kleden en de verwarming nét wat lager te zetten.

Energietip 4: Ga niet te vaak in bad, neem liever een (korte) douche. Bij voorkeur met een waterbesparende douchekop

Het vol laten lopen van een bad kost gemiddeld 3 keer zoveel water en energie als het nemen van een douche. Zorg er ook voor dat je niet te lang doucht, zet bijvoorbeeld een wekkertje na 5 minuten. Hiermee bespaar je jaarlijks al 85 euro aan water- en gasverbruik! Schaf je ook nog een waterbesparende douchekop aan, dan scheelt dat je jaarlijks nog eens 48 euro extra. Zoek in de winkel naar een douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat, dit wordt op de verpakking vermeld.

Energietip 5: Installeer een thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan wordt je douchewater sneller warm en blijft het op temperatuur. Dit is handig en aangenaam én je bespaart er gemiddeld 1000 liter water mee (per jaar). Ook in de keuken kun je besparen. Wist je bijvoorbeeld dat een waterkoker veel minder energie verbruikt dan een kokendwaterkraan? Die laatste moet continu op temperatuur gehouden worden, waardoor hij aldoor energie verbruikt, óók als je de kraan niet gebruikt.

Wist je dat: een gemiddeld huishouden 2 jaar lang kan koken op het gas dat ze jaarlijks bespaart door maximaal 5 minuten per keer te douchen?

Energietip 6: Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen

Zit er een ecostand op je machine? Gebruik deze dan ook! De wasbeurt duurt misschien iets langer, maar kost minder stroom. Ook met het beperken van het gebruik van de droger bespaar je energie. Hang met goed weer de was aan de waslijn en je bespaart zo’n 30 euro per jaar.

Energietip 7: Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen

Ledlampen, spaarlampen en TL-verlichting zetten meer energie om in licht, waardoor er minder stroom nodig is voor dezelfde hoeveelheid licht. Ledlampen zijn de meest energiezuinige oplossing om energieverbruik te verminderen. Hiermee bespaar je 85% elektriciteit ten opzichte van de gloeilamp. Bovendien hebben ze een lange levensduur: zo’n 15.000 branduren (een gloeilamp heeft er 1.000). Je verdient je investering dus snel terug.

Energietip 8: Zorg voor een energiezuinige cv-ketel

Naast gas verbruikt je verwarmingsketel ook stroom. Voor de regulatie van de temperatuur, de circulatiepomp en de ventilatie. Laat het energieverbruik van je cv-ketel daarom eens controleren en eventueel bijstellen door een erkende installateur. Wil en kun je investeren, kies dan voor een (wat prijzigere) energiezuinige ketel waarmee je stroom bespaart. Je vindt het stroomverbruik van je cv-ketel meestal terug in de handleiding.

Energiezuinige verbouwing

Wil je een grotere aanpassing doen aan je huis om energiezuiniger te wonen of je woning zelfs energieneutraal te maken? Ontdek de financiële mogelijkheden voor de energiezuinige verbouwing die je op het oog hebt. Hier lees je ook meer over de verschillende subsidies, leningen en andere regelingen die de overheid hiervoor beschikbaar stelt.

Geld dat je bespaart apart zetten?

Open nu gratis een internetspaarrekening zodat je het geld dat je bespaart op je energie, opzij kunt zetten voor andere zaken.

Open een gratis internetspaarrekening

Je huis energiezuinig verbouwen

Wil jij je huis nog energiezuiniger maken? Investeer in duurzame oplossingen om je huis te verbouwen.

Bekijk de financiële mogelijkheden
Wil je meer weten?

Verduurzamen woning

Goed voor het milieu, je wooncomfort en je energieverbruik. In en om je huis verduurzamen heeft veel voordelen.

Meer weten over verduurzamen van je woning