Ga direct naar inhoud

Prinsjesdag: de zorgverzekering in 2022

De overheid heeft op Prinsjesdag 2021 bekendgemaakt welke zorg er in 2022 in de basisverzekering zit. En dat het eigen risico hetzelfde blijft. Ben je nieuwsgierig naar wat er verandert? Op deze pagina vertellen we je meer over de basisverzekering in 2022.

Wat verandert er in de basisverzekering van 2022?

De veranderingen in de basisverzekering zijn voor alle zorgverzekeraars gelijk. Hieronder hebben we de vergoedingen die zijn veranderd op een rijtje gezet:

Beademingsapparatuur
Gebruik je thuis mechanische beademingsapparatuur? Dan krijg je de elektriciteitskosten hiervan vergoed.
Andere manier van declareren GGZ
GGZ-instellingen sturen vanaf 2022 voor iedere behandeling een aparte factuur naar de zorgverzekeraar (in plaats van een verzamelfactuur per diagnose). Hierdoor kun je de kosten van de factuur beter herkennen en controleren. Daarnaast kan het zijn dat je de kosten voor het eigen risico eerder in het jaar betaalt.
Logeerkosten
Krijg je CAR-T-celtherapie en woon je meer dan 60 minuten van het ziekenhuis? Dan is het belangrijk dat je tijdelijk in de buurt van het ziekenhuis woont. De logeerkosten hiervan krijg je vergoed (max. € 76,50 per nacht).
Zwangerschapsonderzoek
De combinatietest wordt niet meer vergoed. De NIPT-test wordt in 2022 nog wel steeds vergoed.
Mondzorg
De intake bij de tandarts wordt vergoed voor verzekerden tot 18 jaar. Ook het verplaatsen van een tand of kies naar een andere plek in het gebit (autotransplantaat) wordt vergoed voor verzekerden tot 18 jaar.


Het verplicht eigen risico blijft gelijk

Het bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat je een vergoeding krijgt uit de zorgverzekering noemen we het verplicht eigen risico. Het verplicht eigen risico voor je zorgverzekering in 2022 blijft gelijk: € 385,-. Bij de Nationale-Nederlanden Zorgverzekering kan je het verplicht eigen risico gespreid betalen. Zodat je niet het hele bedrag in één keer betaalt, maar in delen.

Eigen bijdrage 2022

Voor sommige vormen van zorg geldt een wettelijke eigen bijdrage. De (eventuele) wijzigingen in deze eigen bijdragen voor 2022 zijn op dit moment nog niet bekend. Zodra we hier meer over weten, vermelden wij dit op onze website.

Zorgtoeslag 2022

De Belastingdienst maakt de hoogte van de zorgtoeslag voor 2022 aan het eind van 2021 bekend. Meer weten over de hoogte van de zorgtoeslag? Bekijk dan de site van de Belastingdienst.

De premie en de aanvullende verzekering in 2022

Het precieze bedrag dat je voor de zorgpremie en de aanvullende (tandarts)verzekeringen gaat betalen weten we nog niet. Nu de wijzigingen van de regering bekend zijn, gaan wij kijken wat de gevolgen zijn voor volgend jaar. Je ontvangt uiterlijk 12 november je verlengingsvoorstel met de nieuwe premie voor je NN Zorgverzekering.

De regeringsplannen zijn nog niet definitief

De Tweede en de Eerste Kamer moeten de plannen van de regering nog goedkeuren. Het is mogelijk dat er nog wat verandert . Wil je meer informatie over de veranderingen in de basisverzekering voor 2022? De Rijksoverheid kan je er alles over vertellen.

Belangrijke datums

  • 12 november 2021: je ontvangt je polis voor 2022. We vertellen je over je nieuwe premie en over alle wijzigingen.
  • 31 december 2021: dit is de laatste dag dat je je zorgverzekering kunt opzeggen of aanpassen.
  • 31 januari 2022: heb je je huidige verzekering opgezegd, maar nog geen nieuwe aangevraagd? Tot en met deze dag kun je een nieuwe zorgverzekering aanvragen.

Meer vragen over je financiën?

Bekijk informatie over sparen, beleggen en meer