Je verbouwing betalen met een lening, spaargeld of schenking

Heb je geld nodig voor de verbouwing van je huis? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Denk aan een lening, maar ook aan spaargeld of een schenking. Bij Nationale-Nederlanden kies je de financieringsvorm die bij jou past.

Persoonlijke lening

Ook geld lenen voor een verbouwing kan een uitkomst zijn, denk aan een persoonlijke lening. Met een persoonlijke lening leen je geld voor een eenmalige uitgave en heb je zekerheid over wat je maandelijks moet betalen. Bovendien weet je vooraf binnen welke periode je het geld moet terugbetalen. Zo heb je vaak de lening afgelost voordat de badkamer of keuken weer aan vervanging toe is.

Kies je voor een persoonlijke lening om de verbouwing van je woning te financieren? Dan is de rente die je betaalt over je persoonlijke lening aftrekbaar voor de heffing van de inkomstenbelasting.

(Spaar)geld

Heb je spaargeld? Dan kan het aantrekkelijk zijn om dit geld te gebruiken om de verbouwing te betalen. Met name de lage spaarrente is een mooie aanleiding om te kijken om het interessant is om je spaargeld te investeren in de verbouwing.

Overweeg je om spaargeld te gebruiken voor de verbouwing? Wees je er dan van bewust dat je het geld dat je gebruikt voor de verbouwing, nergens anders meer voor kunt gebruiken. Ga na of de verbouwing nu de beste bestemming is voor dit geld. Wanneer je binnen een aantal jaren een nieuwe auto wilt, heb je daar dan de middelen voor? Of moet je dan een lening afsluiten? In dat geval kan het slimmer zijn om te kiezen voor financiering vanuit de hypotheek: de hypotheekrente is vrijwel altijd lager dan de rente van een consumptieve lening. Houd ook rekening met onvoorziene situaties met een nog veel grotere impact. Wat als je werkloos wordt? En heb je gedacht aan je pensioen? Overweeg al deze zaken om te bepalen of en hoeveel spaargeld je gaat gebruiken voor de verbouwing. Houd hierbij een buffer in het achterhoofd. Je wilt altijd geld achter de hand hebben voor (on)verwachte grote uitgaven.

Schenking

Als het lastig is om een verbouwing te financieren met een lening of vanuit de hypotheek, dan is een schenking misschien een optie. Naast de jaarlijkse schenkingsvrijstelling kunnen ouders eenmalig een hoger bedrag schenken aan hun meerderjarige kind onder 40 jaar.

Zo’n extra potje met geld is natuurlijk mooi meegenomen. Maar zorg er wel voor dat je eerst met een hypotheekadviseur om de tafel gaat zitten en alle mogelijkheden voor jouw persoonlijke situatie bespreekt. Zo kun je onbezorgd en stressvrij beginnen aan de verbouwing.

Heb of kun je een schenking ontvangen en wil je die schenking gebruiken voor de verbouwing van je woning? Neem dan contact op met je adviseur.


Verbouwing financieren vanuit je hypotheek

Het kan ook interessant zijn om een verbouwing te financieren met een hogere hypotheek, een tweede hypotheek of vanuit je overwaarde. Bekijk de financieringsmogelijkheden vanuit je hypotheek.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur