Wat is de nominale waarde?

De nominale waarde is de waarde van bijvoorbeeld een munt of een verhandelbaar waardepapier, zoals aandelen en obligaties.

De nominale waarde van aandelen

De nominale waarde is het bedrag waarvoor de onderneming de aandelen oorspronkelijk heeft uitgegeven. Deze waarde staat vaak in de statuten van een N.V. opgenomen.

Voor een belegger is de nominale waarde minder belangrijk dan actuele waarde van dat aandeel op de beurs. De nominale waarde van aandelen wijkt namelijk bijna altijd af van de actuele koers. Vaak zal de actuele beurswaarde van een aandeel aanzienlijk hoger liggen dan de nominale waarde. Lager kan natuurlijk ook.

Na uitgifte van aandelen wordt de koers bepaald door vraag en aanbod. De koers kan anders zijn dan de nominale waarde.

De nominale waarde van obligaties

Bij obligaties is de nominale waarde veel meer van belang dan bij aandelen. Omdat zowel de aflossing als de rentevergoeding over de nominale waarde wordt berekend. De nominale waarde van obligaties staat vast, net zoals de rente en de looptijd. De prijs die je betaalt voor de obligatie alleen niet. Die wordt bepaald door de marktwerking, dus vraag en aanbod. Hoe hoger de vraag, hoe meer de prijs van de obligatie stijgt. Als de prijs van een obligatie stijgt, dan daalt het rendement. En het omgekeerde geldt ook.

Bereken wat beleggen je kan opleveren

Beheerd Beleggen

Beleggen is niet eenvoudig. Daarom beleggen onze experts voor jou! Bij Beheerd Beleggen nemen onze experts jou het werk uit handen. En beleggen ze op een manier die bij je past. Ideaal wanneer je zelf weinig tijd of kennis van beleggen hebt.

Lees meer over Beheerd Beleggen

Waarom beleggen?

Beleggen wordt steeds vaker gebruikt om geld te laten groeien. Natuurlijk brengt beleggen risico's met zich mee, je kunt een deel van je inleg verliezen. Tegelijkertijd biedt beleggen een betere kans op een hoger rendement.

Bepaal of beleggen bij je past