Ga direct naar inhoud

Wat is de nominale waarde?

De nominale waarde is de waarde die u terugvindt op een munt of een verhandelbaar waardepapier, zoals aandelen en obligaties. Zo is de nominale waarde van een aandeel het bedrag waarvoor de onderneming de aandelen oorspronkelijk heeft uitgegeven. Deze waarde staat vaak in de statuten van een N.V. opgenomen.

De nominale waarde van aandelen

Bij aandelen is voor een belegger de nominale waarde minder belangrijk dan de waarde van dat aandeel op de beurs. De nominale waarde van aandelen wijkt namelijk vrijwel altijd af van de actuele koers. Vaak zal de actuele beurswaarde van een aandeel aanzienlijk hoger liggen dan de nominale waarde. Maar lager kan natuurlijk ook.

De nominale waarde van aandelen wordt berekend door het eigen vermogen van een onderneming te delen door het aantal aandelen dat die onderneming uitgeeft. Stel dat een bedrijf € 100.000,- waard is en 1.000 aandelen uitgeeft voor 50% van het eigen vermogen. Dan bedraagt de waarde van één aandeel € 50,- (€ 100.000,- x 50% / 1.000). Let wel op dat na uitgifte van aandelen de koers wordt bepaald door vraag en aanbod en dus anders kan zijn dan de nominale waarde.

De nominale waarde van obligaties

Bij obligaties is de nominale waarde veel meer van belang, omdat zowel de aflossing als de rentevergoeding over de nominale waarde wordt berekend. De nominale waarde van obligaties staat vast, net zoals de rente en de looptijd. De prijs die je betaalt voor de obligatie echter niet. Die wordt bepaald door de marktwerking, dus vraag en aanbod. Hoe hoger de vraag, hoe meer de prijs stijgt. Als de prijs van een obligatie stijgt, daalt het rendement. En het omgekeerde geldt ook.

Bereken wat beleggen u kan opleveren

Beheerd Beleggen

Bij Beheerd Beleggen nemen onze beleggingsexperts u het werk uit handen en beleggen op een manier die precies bij u past. Ideaal wanneer u zelf weinig tijd of kennis van beleggen heeft.

Lees meer over Beheerd Beleggen

Waarom beleggen?

Vraagt u zich af of u moet gaan beleggen en waarom? Naast sparen wordt beleggen steeds vaker gebruikt om geld te laten groeien. Beleggen brengt risico met zich mee, maar biedt ook een betere kans op een hoger rendement.

Bepaal zelf of beleggen bij u past