Ga direct naar inhoud

Wat is MiFID?

MiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive. Deze Europese regelgeving is sinds 2007 onder de naam MiFID I van kracht om beleggers te beschermen. Daarna volgde een herziening onder de naam MiFID II. De MiFID richtlijn voor Europese financiële markten heeft drie doelen:

  • Beleggers en de integriteit van de financiële markten beschermen.
  • Eerlijke, transparante, efficiënte en geïntegreerde financiële markten bevorderen.
  • Europese beurshandel en de beleggingsmarkt verder harmoniseren.


Wat is MiFID II?

De MiFID II richtlijn is een vervolg op de regelgeving van MiFID I. De herziening van MiFID I leidt tot belangrijke wijzigingen in regelgeving op het gebied van beleggersbescherming. De bescherming van de beleggers neemt toe door aangescherpte en nieuwe gedragsregels onder MiFID II.

Beleggingsondernemingen moeten bijvoorbeeld meer informatie verstrekken over de kosten van een beleggingsdienst en over de onafhankelijkheid van hun beleggingsadvies. Er komen ook nieuwe gedragsregels voor beleggingsdienstverlening. Zo moet personeel met klantcontact voldoen aan vakbekwaamheidseisen. Ook door het stellen van organisatorische eisen ontstaat er meer beleggingsbescherming. Bijvoorbeeld doordat regels voor productontwikkeling ook voor beleggingsondernemingen gaan gelden.

Ook Nationale-Nederlanden heeft in 2018 de dienstverlening en informatieverstrekking op bepaalde onderdelen aangepast zodat deze voldoet aan MiFID II.

Bereken wat beleggen u kan opleveren

Beheerd Beleggen

Bij Beheerd Beleggen nemen onze beleggingsexperts u het werk uit handen en beleggen op een manier die precies bij u past. Ideaal wanneer u zelf weinig tijd of kennis van beleggen heeft.

Lees meer over Beheerd Beleggen

Waarom beleggen?

Vraagt u zich af of u moet gaan beleggen en waarom? Naast sparen wordt beleggen steeds vaker gebruikt om geld te laten groeien. Beleggen brengt risico met zich mee, maar biedt ook een betere kans op een hoger rendement.

Bepaal zelf of beleggen bij u past