Ga direct naar inhoud

Wat is een beleggingsportefeuille?

Een beleggingsportefeuille bestaat uit alle beleggingen die een belegger bezit. De belegger kan een particulier of een onderneming zijn. De beleggingen in een beleggingsportefeuille kunt u over verschillende beleggingscategorieën spreiden. Dat is meestal ook verstandig om te doen. De belangrijkste beleggingscategorieën zijn liquide middelen, aandelen, obligaties en vastgoed. Het kan ook zijn dat u als belegger meerdere beleggingsportefeuilles heeft bij verschillende banken of beleggingsinstellingen.

Samenstelling beleggingsportefeuilles

Een beleggingsportefeuille verschilt per belegger en per situatie. Zo is uw portefeuille afhankelijk van het risico dat u kunt en wilt lopen. Voor de samenstelling van een beleggingsportefeuille is het van belang welk doel u voor ogen heeft, wat de omvang van uw vermogen is en hoeveel geld u wilt investeren. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een defensieve portefeuille waarmee u meestal minder risico loopt met beleggen. Kiest u voor een offensieve beleggingsportefeuille dan loopt u een hoger risico als u gaat beleggen.

Beleggingen spreiden

Door een goede spreiding van uw beleggingen kunt u het risico spreiden. Bedenk dus op welke manier en waarin u uw geld wilt beleggen. Besluit u het over diverse categorieën te spreiden, dan moet u rekening houden met de marktontwikkelingen en koersen. Dit heeft invloed op het rendement. Het risico van uw portefeuille wordt bepaald door de onderlinge verhouding van de beleggingen. Zo zijn aandelen vaak wat risicovoller dan obligaties. Een goede spreiding die past bij uw situatie is daarom dus van belang als u de risico's van de beleggingsportefeuille goed wilt hanteren.

Bereken wat beleggen u kan opleveren

Beheerd Beleggen

Bij Beheerd Beleggen nemen onze beleggingsexperts u het werk uit handen en beleggen op een manier die precies bij u past. Ideaal wanneer u zelf weinig tijd of kennis van beleggen heeft.

Lees meer over Beheerd Beleggen

Waarom beleggen?

Vraagt u zich af of u moet gaan beleggen en waarom? Naast sparen wordt beleggen steeds vaker gebruikt om geld te laten groeien. Beleggen brengt risico met zich mee, maar biedt ook een betere kans op een hoger rendement.

Bepaal zelf of beleggen bij u past