Ga direct naar inhoud

Wat is een beleggingsportefeuille?

Een beleggingsportefeuille bestaat uit alle beleggingen die een belegger bezit. De belegger is een particulier of een onderneming. De beleggingen in een beleggingsportefeuille kun je over verschillende beleggingscategorieën spreiden. Dat is vaak ook verstandig om te doen.

De belangrijkste beleggingscategorieën zijn:

  • Liquide middelen
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Vastgoed

Als belegger kun je diverse beleggingsportefeuilles hebben bij verschillende banken en/of beleggingsinstellingen.

Samenstelling beleggingsportefeuilles

Een beleggingsportefeuille verschilt per belegger en per situatie. Zo is je portefeuille afhankelijk van het risico dat je kunt en wilt lopen. Voor de samenstelling van een beleggingsportefeuille is het van belang:

  • Welk doel je voor ogen hebt.
  • Wat de omvang van je vermogen is.
  • Hoeveel geld je wilt investeren.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een defensieve portefeuille. Daarmee loop je meestal minder risico met beleggen. Kies je voor een offensieve beleggingsportefeuille, dan loop je een hoger risico.

Beleggingen spreiden

Door een goede spreiding van je beleggingen spreid je ook het risico. De onderlinge verhouding van de beleggingen bepaalt het risico van je portefeuille. Bedenk dus op welke manier en waarin je je geld wilt beleggen. Kies je voor spreiding over diverse categorieën? Houd dan rekening met de marktontwikkelingen en koersen. Zo zijn aandelen vaak wat risicovoller dan obligaties. Dit heeft invloed op het rendement.

Bereken wat beleggen je kan opleveren

Beheerd Beleggen

Beleggen is niet eenvoudig. Daarom beleggen onze experts voor jou! Bij Beheerd Beleggen nemen onze experts jou het werk uit handen. En beleggen ze op een manier die bij je past. Ideaal wanneer je zelf weinig tijd of kennis van beleggen hebt.

Lees meer over Beheerd Beleggen

Waarom beleggen?

Beleggen wordt steeds vaker gebruikt om geld te laten groeien. Natuurlijk brengt beleggen risico’s met zich mee, je kunt een deel van je inleg verliezen. Tegelijkertijd biedt beleggen een betere kans op een hoger rendement.

Bepaal of beleggen bij je past