Koken op de boot: onze top 4 makkelijke en snelle maaltijden voor aan boord
Benieuwd naar hoe jij je vaartocht nog meer ontspannen maakt? Bekijk dan onze 3 handige tips voor zorgeloos varen.
1. Shakshuka
Eenpansgerechten zijn perfect voor op de boot. Shakshuka maak je vooral met lang houdbare ingrediënten. Het is eenvoudig te bereiden en lekker. Of pas het recept zelf aan met andere ingrediënten die je nog aan boord hebt. Voeg bijvoorbeeld feta of andere kaas toe, of spinazie. Ook aubergine, pompoen of courgette zijn goede opties.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 800 g gepelde tomaten uit blik (of verse)
- 4 eieren
- 1 ui (of 1 tl uienpoeder)
- 2 tenen knoflook (of 1 tl knoflookpoeder)
- 2 rode puntpaprika’s (of 1 pot gegrilde paprika’s)
- 15 g verse peterselie (of 1 tl gedroogde peterselie)
- 2 el olijfolie
- Snufje paprikapoeder
- Snufje komijnpoeder
- Peper en zout naar smaak
- Brood of crackers om te dippen
- Optioneel: chilipepers of chilivlokken
Zo maak je het klaar:
-
1Haal de zaadjes uit de paprika en snijd deze in dunne reepjes. Snipper de ui en knoflook fijn;
-
2Verhit olijfolie in een grote pan. Bak de ui en knoflook kort op middelhoog vuur;
-
3Voeg komijn en paprikapoeder toe en bak één minuut mee. Doe de gepelde tomaten erbij;
-
4Laat het mengsel 10-15 minuten pruttelen tot de saus iets dikker wordt. Breng op smaak met zout en peper;
-
5Maak vier kuiltjes in de saus en breek daar voorzichtig de eieren in. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan; a
-
6Kook de eieren tot het eiwit gestold is, maar de dooier nog zacht blijft. Dit duurt ongeveer 5–8 minuten;
-
7Garneer met koriander of peterselie en serveer met brood of crackers.
2. Couscous
Couscous is snel te maken aan boord. En gewoon warm of als koude salade lekker, bijvoorbeeld bij de lunch. Je kan veel variëren met ingrediënten zoals kikkererwten, rozijnen en zongedroogde tomaten. Voeg paprika, pompoen, verse groenten, feta, kip of ander vlees toe. Het is handig om couscous altijd in je voorraadkast te hebben.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 gram couscous
- 1 ui
- Teentje knoflook
- 400 gram kikkererwten
- Potje zongedroogde tomaten
- Extra ingrediënten naar keuze
Zo maak je het klaar:
-
1Kook water in een pan en maak de couscous volgens de verpakking klaar. Doe een bouillonblokje in het water voor extra smaak;
-
2Snipper een ui en snijd de knoflook fijn. Bak ze kort in olie. Snijd of bereid ondertussen ook andere ingrediënten die je wilt toevoegen;
-
3Doe alles in een grote kom. Eet het warm of laat het afkoelen om er een salade van te maken.
3. Spaghetti alla Puttanesca
Pasta is een geliefde maaltijd voor aan boord: lang houdbaar, gemakkelijk te maken en er zijn veel variaties mogelijk. Spaghetti bolognese bijvoorbeeld, of pasta pesto. Spaghetti alla Puttanesca is ook makkelijk te bereiden en door de ansjovis erg smaakvol.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 gram spaghetti
- 400 gram tomatensaus
- Blikje ansjovis
- 2 tenen knoflook
- 100 gram zwarte olijven zonder pit
- 1 eetlepel kappertjes
- Olijfolie
- Verse peterselie (of gedroogd)
Zo maak je het klaar:
-
1Kook de spaghetti zoals het op de verpakking staat;
-
2Verhit de olijfolie in een pan. Bak daarna de knoflook en ansjovis;
-
3Voeg de tomatensaus toe zodra de ansjovis is opgelost. Verwarm de saus op matig vuur;
-
4Zet het vuur laag en voeg de olijven, kappertjes en peterselie toe;
-
5Giet de spaghetti af wanneer deze gaar is en meng het met de saus.
4. Wraps
Een andere simpele bootmaaltijd is wraps. Tortillawraps zijn lang houdbaar. En je kan ze met veel vullen. Ze zijn snel klaar en lekker als lunch.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 8 tortillawraps
- 2 blikken kidneybonen, zwarte bonen of bruine bonen
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- Zakje Mexicaanse kruidenmix
- Optioneel: (vegetarisch) gehakt of kip
- Groente naar keuze: paprika, tomaat, courgette, komkommer, sla, maïs
- Crème fraîche (of yoghurt)
- (Geraspte) kaas
- Avocado’s, tomaten en rode ui of kant-en-klare avocadodip
Zo maak je het klaar:
-
1Warm de bonen met de Mexicaanse kruidenmix naar smaak op in een steelpannetje. Bak ook het vlees en de paprika of courgette als je die erbij eet;
-
2Maak verse guacamole met avocado’s, tomaat, peper, zout en gesnipperde rode ui. Je kunt ook een kant-en-klare dip gebruiken;
-
3Verwarm de wraps in een koekenpan of eet ze koud;
-
4Beleg de wraps met je ingrediënten naar keuze.
Wil je naast koken op je boot ook veilig en goed verzekerd het water op gaan?Check nu onze handige info, tips, bootverzekeringen en inspiratie. Zo vaar je veilig en zonder zorgen met je boot.