Ga direct naar inhoud

Samenwoners en elkaars pensioen

Dit artikel gaat over Goed voor je pensioen binnen Financiën

“In mijn adviespraktijk (financieel planning) merk ik dat er vaak verwarring heerst over het “partnerpensioen”. Veel samenwoners denken recht te hebben op het pensioen van hun partner, omdat zij zich als partner hebben aangemeld bij het pensioenfonds. “Hier geldt echter een maar”, aldus onafhankelijk financieel planner Jacqueline van der Vorm. Hieronder vertelt ze je meer over samenwonen en pensioen.

Maak afspraken in je samenlevingscontract over je pensioen

Pensioen (via je werkgever) betekent niet alleen een spaarpotje voor je oude dag; dat is het ouderdomspensioen. Pensioen betekent ook een voorziening bij overlijden en bij arbeidsongeschiktheid. Die voorziening bij overlijden is een uitkering voor zijn partner als de pensioenopbouwer overlijdt; het partnerpensioen. Als je getrouwd bent, ben je automatisch partner in de pensioenregeling. Als je samenwoont moet je dit vaak aantonen met een notarieel samenlevingscontract. Je moet hier zelf actie voor ondernemen en dit wordt in de praktijk nogal eens vergeten.

Samenwonend? Niet automatisch recht op de helft van het ouderdomspensioen bij scheiding

Als je getrouwd bent heb je na scheiding wettelijk recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen (verevening), en wel het spaarpotje voor de oude dag dat jullie tijdens het huwelijk opbouwen. Stel nu dat je in een traditionele rolverdeling zit dat je partner het geld verdient en jij voor de kinderen zorgt, dan heb je bij een echtscheiding recht op de helft van het ouderdomspensioen dat hij (of zij) tijdens jullie huwelijk heeft opgebouwd. Een samenwoner heeft dit wettelijk recht niet. In theorie zou je hier wel afspraken over kunnen maken in je samenlevingscontract, maar in de praktijk heb ik dit nog nooit werkelijk zien gebeuren.

Wijze lessen

Woon je samen? Realiseer je dan dat het partnerpensioen alleen een uitkering is bij overlijden. Bovendien moet je zelf actie ondernemen om je hiervoor te registeren als de pensioenregeling dat vereist (check hiervoor je pensioenreglement). En ben jij degene die zijn werk opgeeft als er kinderen komen? Bedenk dan dat je zelf geen pensioen meer opbouwt en ook geen enkel recht hebt op het ouderdomspensioen dat je partner intussen wel opbouwt via zijn werkgever! Duidelijke afspraken vooraf over jullie pensioen kunnen een hoop ellende achteraf voorkomen.

Over Jacqueline van der Vorm Jacqueline is onafhankelijk financieel planner en professioneel mediator in haar eigen adviespraktijk, Van der Vorm Financiële Planning en Mediation.


Wil je meer weten?

Meer over pensioen opbouwen

Zelf pensioen opbouwen? Er zijn zoveel mogelijkheden. Wij bieden je een overzicht met waardevolle informatie.

Ontdek meer over je pensioen